infa.lt

Lietuvos kariuomenė nusprendė už 300 mln eurų pirkti šešis JAV sraigtasparnius

18 spalio
20:05 2019
UH-60M Back Hawk seaigtaparnis

nuotr: army-technology.com

Krašto apsaugos sistemos vadovybė priėmė sprendimą atsisakyti Lietuvos kariuomenėje šiuo metu naudojamų sovietinių sraigtasparnių Mi-8 ir pradėti derybas dėl naujų karinių sraigtasparnių įsigijimo. Naujieji universalūs kariniai sraigtasparniai būtų naudojami paieškos ir gelbėjimo darbams, Lietuvos kariuomenės ir NATO priešakinių pajėgų bataliono užduotims vykdyti.

„Šiuo metu Lietuvos kariuomenė užduotims vykdyti naudoja tris veikiančius sovietinius sraigtasparnius „Mi-8“, kurių skraidymo resursas netrukus baigsis, ir tris AS365 N3+ „Dauphin“, kurie daugiausiai skirti paieškos ir gelbėjimo darbams bei aplinkos apsaugos stebėsenai Lietuvos teritorijoje. Karinėms užduotims vykdyti užsilikusią sovietinę platformą Mi-8 privalome pakeisti vakarietiška technologija“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Jis taip pat pabrėžia, kad naujesnių ir modernių karinių sraigtasparnių poreikį lėmė besibaigiantis sraigtasparnių „Mi-8“ gyvavimo ciklas, be to, jų išlaikymas yra brangus, jie dažnai genda, remontas yra rizikingas dėl komplikuoto atsarginių dalių tiekimo iš Rusijos.

Atlikus rinkos analizę pagal Lietuvos kariuomenės keliamus reikalavimus, nuspręsta, kad optimaliausias variantas yra Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybės siūlomas universalus karinis sraigtasparnis UH-60M „Black Hawk“. Krašto apsaugos ministerija artimiausiu metu pradės derybas su JAV Vyriausybe dėl galimybės įsigyti šešis naujus sraigtasparnius. Įsigijimo sutartį siekiama pasirašyti iki 2020 m. pabaigos. Planuojama, kad pirmieji nauji universalūs kariniai sraigtasparniai UH-60M Lietuvos kariuomenę pasiektų 2024 m. pabaigoje.

Planuojama universalių karinių sraigtasparnių UH-60M „Black Hawk“ įsigijimo vertė — apie 300 mln. eurų. Be to, JAV Vyriausybė šiuo metu ieško galimybių, kaip galėtų paremti šį svarbų Lietuvai pirkimą iš JAV saugumo paramos lėšų. „Įsigydama sraigtasparnius tiesiogiai iš JAV Vyriausybės, Lietuva gaus ne tik universalų karinį sraigtasparnį, bet ir mokymo, atsarginių detalių bei reikalingos įrangos paketą. Taip pat yra didelė tikimybė, kad per įvairius JAV paramos saugumo srityje fondus sulauksime papildomos finansinės paramos“, – teigia R. Karoblis.

Lietuvos sprendimą pereiti prie vakarietiškos karinių sraigtasparnių platformos remia ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG) vadovybė. Savo laiške Lietuvos krašto apsaugos ministrui Raimundui Karobliui PANG vadas gen. Mjr. Anthony J. Carrelli teigia, kad Pensilvanijos nacionalinė gvardija, kurią su Lietuvos kariuomene jau 26 metus sieja glaudi partnerystė, yra pasirengusi suteikti ekspertizę, dalytis patirtimi, prisidėti rengiant ir apmokant naujų sraigtasparnių įgulas ir technikos specialistus. „Ilgametis ir intensyvus bendradarbiavimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija bei jos parama ateityje padės užtikrinti geresnį sąveikumą su JAV kariuomene pratybų ir tarptautinių operacijų metu“, – sako krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. Šalys bendradarbiauja įvairiose srityse, taip pat ir įsigijimų. Šiuo metu Lietuva derina ir 200 šarvuotųjų visureigių JLTV įsigijimą Lietuvos kariuomenei iš JAV Vyriausybės. Savo ruožtu, JAV, įgyvendindamos paramos saugumui programas Lietuvoje, yra daug investavusios į karinius poligonus ir kitą infrastruktūrą, Lietuvos karių rengimą, kt. Šių metų pradžioje Lietuva ir JAV pasirašė bendradarbiavimo planą, kuriuo siekiama užtikrinti veiklos tęstinumą ir tinkamą ilgalaikių projektų finansavimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 066

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. nuosėdos psichopatams-karo kurstytojams    -  2019-10-18, 20:20

    gražių paveiksliukų galerija:

    liaudiesmenas.livejournal.com

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...