infa.lt

Seimo konservatoriai į kompromisus dėl Astravo AE nesileidžia. Nepavykus prastumti jų projekto – paliko posėdžių salę

16 spalio
17:31 2019

A. Ažubalis, E. Zingeris, L. Kasčiūnas

Šiandien Seimo Užsienio reikalų komitete, opoziciją atstovaujančių narių prašymu, buvo toliau svarstomas opozicijos siūlymas dėl Lietuvos pozicijos Europos Sąjungos (ES) derybose su Baltarusija: papildyti Lietuvos poziciją nuostata, kad ES lygiu būtų įtvirtinta bendra derybinė sąlyga dėl elektros nepirkimo iš nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE).

Tačiau komitete atsisakius balsuoti dėl opozicijos projekto, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris ir Laurynas Kasčiūnas paliko posėdžių salę.

„Nematėme kito kelio, kaip tik palikti posėdžių salę, nes nenorėjom legalizuoti valdančiųjų pateiktos susitaikėliškos pozicijos Astravo AE klausimu“, – teigė L. Kasčiūnas.

„Įvykus trims Užsienio reikalų komiteto posėdžiams, turime konstatuoti, kad valdantieji su Užsienio reikalų ministerijos vadovu priešakyje atsisako vykdyti 2017 m. parlamentinių politinių partijų susitarimą ir tais pačiais metais Seimo priimtą įstatymą dėl elektros nepirkimo iš nesaugių atominių elektrinių.

Valdantieji atmetė opozicijos siūlymą įsipareigoti imtis visų priemonių, kad būtų pasiekta bendra pozicija tarp kaimyninių šalių bei visos ES nepirkti ir neįsileisti nesaugios Astravo AE gaminamos elektros.

Užsienio reikalų ministerija, palaikoma valdančiąją daugumą atstovaujančių Užsienio reikalų komiteto pirmininko ir narių, ir toliau nesirengia to daryti“, – sakė A. Ažubalis. J

is taip pat pabrėžė, kad „valdančiųjų politinės valios ir veiklumo stoka sąlygojo tarnybinį aplaidumą, kurio pasekmėje, net svarbiausi mūsų sąjungininkai iš JAV administracijos nėra tinkamai informuoti apie Astravo AE keliamą pavojų regionui.

Tą paliudijo ir ką tik Lietuvoje įvykęs JAV energetikos sekretoriaus Riko Perio (Rick Perry) vizitas“.

Opozicijos siūlymu buvo raginama atsižvelgti į 2019 m. rugsėjo 30 d. Respublikos Prezidento išsakytą poziciją, kuria „ragina siekti ES lygiu apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, taip pat ir užtikrinant, kad nebūtų perkama jose pagaminta elektros energija.

Tai reiškia, kad visuose būsimuose ES susitarimuose su Baltarusija turi atsispindėti Lietuvos pozicija dėl Astravo AE“.

Buvo siūloma Užsienio reikalų ministerijai pristatant Lietuvos Respublikos poziciją ir formuojant Europos Sąjungos poziciją principingai laikytis strateginės ir ilgalaikės nekintančios nuostatos, kad Astravo AE, pastatyta ant netinkamai parinktos statybų aikštelės ir esanti pernelyg arti Lietuvos Respublikos, ES narės sostinės, kelia pavojų ne tik Lietuvos, bet ir visos ES saugumui, todėl negali ir neturi būti eksploatuojama.

Taip pat buvo prašoma užtikrinti, kad nuostata dėl elektros energijos iš Baltarusijos neįsileidimo į savo šalių elektros rinkas taptų visos ES vieninga pozicija, kuri būtų įtraukta į ES derybines nuostatas dėl santykius su Baltarusija reguliuojančių susitarimų.

„Nepaisant klausimo svarbos, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas ir Užsienio reikalų ministerija vietoje konstruktyvių diskusijų pasirinko klausimo vilkinimo ir atidėliojimo strategiją, o šiandienos posėdžio rezultatas rodo, kad ir toliau neketinama imtis aktyvių veiksmų, kad Europos Sąjungoje Lietuvos pozicija dėl elektros nepirkimo iš nesaugių elektrinių būtų išgirsta.

Todėl nematome kitos išeities, kaip tik kreiptis į Respublikos Prezidentą, prašant imtis lyderystės, užtikrinant, kad Lietuvos pozicija būtų tinkamai pristatoma mūsų europiniams ir transatlantiniams partneriams ir susilauktų reikiamos paramos“, – po posėdžio teigė A. Ažubalis.

„Matydami valstiečių-žaliųjų Vyriausybės neveiklumą, ketiname išnaudoti mūsų turimas parlamentinės diplomatijos priemones – planuojame susitikimus su kaimyninių valstybių kolegomis parlamentarais, taip pat dar šiandien TS-LKD pirmininko laišku kreipsimės į Europos liaudies partijos šeimai priklausančių politinių partijų vadovus, siekdami, kad Lietuvos nuogąstavimai dėl Astravo AE keliamo pavojaus būtų aiškiai išgirsti mūsų partnerių.

Astravo AE keliama grėsmė turi tapti ne tik Lietuvos, bet ir visos ES rūpesčiu. Labai keista, kad valdantieji  kol kas atsisako teisinio įvertinimo tarptautinėje juridinėje erdvėje Astravo AE nusikalstamo projekto atžvilgiu“, – kalbėjo komiteto narys E. Zingeris.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 175

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...