infa.lt

Seime svarstoma: nemokamų vaistų senjorams, motinystės socialinio draudimo išmokų ir… ir… kiti klausimai

08 spalio
11:46 2019
Pensijinis amžius

foto: swissinfo.ch

Artimiausiuose Seimo posėdžiuose numatomi galutiniai sprendimai dėl nemokamų kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, socialinio draudimo išmokų mamoms, rinkliavų už dokumentus mažinimo, žemės gelmių reglamentavimo pakeitimų ir kt.

Seimas svarsto Sveikatos draudimo įstatymo pataisas, kurioms įsigaliojus, nuo kitų metų sausio 1 d., visiems 75 metų ir vyresniems asmenims kompensuojamieji ambulatoriniam gydymui skirti vaistai ir medicinos pagalbos priemonės nieko nekainuos (nereikės mokėti nei vaistų kainos, nei paciento priemokos). Mažas pajamas gaunantiems Lietuvos gyventojams paciento priemokos už kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones bus padengiamos Vyriausybės nustatyta tvarka, t. y., šiems pacientams jų mokėti nereikės.

Svarstomomis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisomis numatoma sudaryti palankesnes sąlygas mamoms gauti motinystės socialinio draudimo išmoką, o budintiems globotojams, slaugantiems sergantį globojamą vaiką, suteikti teisę gauti ligos išmokas. Sąlygas dėl ligos išmokos gavimo taip pat būtų palengvintos ir žmonėms, kurie stengiasi pasveikti nuo priklausomybių.

Tarp aktualių klausimų piliečiams ir visuomenei – rinkliavos dydžio už asmens dokumentus sumažinimas. Numatoma padidinti lengvatą senjorams užsakant asmens tapatybės kortelę arba pasą.

Seimas taip pat spręs dėl Žemės gelmių įstatymo pataisų, kuriomis siekiama įtvirtinti aiškius žemės gelmių valdymo, naudojimo, priežiūros ir kontrolės organizavimo teisinius pagrindus, užtikrinti atitiktį ES teisės aktams.

Seimas pradėjo studijų prieinamumą gerinančių Mokslo ir studijų įstatymo pataisų svarstymą, kuriuo siekiama išplėtoti nemokamo aukštojo mokslo trumposios pakopos, pirmosios pakopos ir vientisosiose studijose galimybes.

Siekiant stiprinti loterijų žaidėjų apsaugą ir užtikrinti skaidrų loterijų veiklos vykdymą Seimui bus pristatytas naujos redakcijos Loterijų įstatymo projektas.

Seimas taip pat svarstys Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimą dėl rinkimų teisės būti renkamam Seimo nariu apribojimo tvarkos.

Seimo rudens sesijoje vykdoma jau pasiteisinusi praktika – išklausoma Vyriausybės narių informacija apie priimtų įstatymų įgyvendinimą. Pranešimus pateikė ir į Seimo narių klausimus atsakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius (apie švietimo sistemos aktualijas), socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis (apie skurdo ir pajamų nelygybes) bei krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis (apie krašto apsaugos sistemos plėtros programos įgyvendinimą).

Spalio 22 d. Seimui bus pateiktas svarstyti svarbiausias rudens sesijos klausimas – 2020 m. valstybės biudžeto projektas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 90

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...