infa.lt

Mokslininkai nemato priežasčių atsisakyti raudonos mėsos

Mokslininkai nemato priežasčių atsisakyti raudonos mėsos

spalio 01
20:02 2019

Mėsa

„Ilgą laiką buvo manoma, kad valgyti daug kepsnių ir dešros yra nesveika. Tačiau valgyti mėsą normaliais kiekiais pasirodė greičiau jau saugu“, – praneša Vokietijos leidinys Die Zeit.

„Daugybė tyrimų liudija, jog ilgainiui valant raudoną mėsą gali padidinti vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto riziką. Reguliarus perdirbtos mėsos vartojimas buvo laikomas ypač pavojingu. (…) Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tie, kas kelis kartus per savaitę deda saliamį ant duonos, padidina žarnyno vėžio riziką “.

Tačiau paskelbta metaanalizė nepatvirtina tokių išvadų. „Tie, kurie mėgsta valgyti raudoną mėsą, neturėtų ypač jaudintis dėl savo sveikatos, rašo mokslininkai (Annals of Internal Medicine: Johnston ir kt., 2019)“. Dviejų Kanados universitetų ir dviejų Ispanijos ir Lenkijos institutų tyrėjų komanda išanalizavo šimtus tyrimų, kad patikrintų, ar reguliarus raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas daro įtaką sveikatai. Tyrimas apėmė kelių šimtų tūkstančių žmonių duomenis, praneša žurnalistė Linda Fisher.

Paaiškėjo, kad tik keli tyrimai yra tinkami norint iš tikrųjų nustatyti ryšį tarp mėsos vartojimo ir galimo poveikio sveikatai“, – pažymima leidinyje. Ištirtuose darbuose tyrimo metodika buvo pasirinkta neteisingai – nemažą jų dalį sudaro apžvalginiai tyrimai. „Jei analizuosime reikšmingiausius iš jų, statistiniu požiūriu žmonės, kurie valgė mažiau kepsnių, bandelių ar kumpio, rečiau mirė nuo širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir tam tikrų vėžio rūšių padarinių (Annals of Internal Medicine: Vernooij et al., 2019). Tačiau tai nėra tarpusavio ryšio įrodymas “, – rašoma straipsnyje.

Šių tyrimų autoriai stebėjo, kaip dalyviai valgė, ar jie reguliariai sportavo, kokius vaistus vartojo, tačiau žmonės, pavyzdžiui, galėjo rūkyti be mokslininkų žinios, turėti lėtinį žarnyno gleivinės uždegimą ar jų artimieji galėjo sirgti žarnyno vėžiu, kuris padidina paveldimos ligos riziką.

„Tikrus įrodymus, anot mokslininkų, galima gauti naudojant atsitiktinių kontroliuojamų tyrimų pagalba, kurių metu mokslininkai atsitiktiniu būdu padalija dalyvius į grupes, nustatydami jiems griežtą mitybos planą ilgam laikotarpiui“. Tyrėjai iš JAV, Ispanijos ir Lenkijos rado 12 tokių tyrimų, kurių metu mokslininkai stebėjo iš viso 54 tūkstančius žmonių nuo 6 mėnesių iki 12 metų laikotarpiais.

„Kai kurių tyrimų metu buvo padaryta išvada, kad raudoną mėsą valgyti kelis kartus per savaitę yra nesveika. Kituose tyrimuose teigta, kad galite valgyti tiek, kiek norite. Galų gale, „mes neradome statistiškai reikšmingo ryšio tarp mažesnio raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimo ir širdies bei kraujagyslių ligų, vėžio ar diabeto rizikos“, – apibendrino epidemiologas Bradley Johnstonas, vienas iš paskelbtos metaanalizės autorių.

„Mėsos vengimo pranašumai yra nenustatyti, – sako mokslininkas. – Ir jei jų yra, jie yra labai maži“

Vis tik, kaip reziumuoja leidinys, be poveikio sveikatai, priimant sprendimą atsisakyti mėsos ir dešrų, svarbų vaidmenį vaidina ir kitos priežastys, ypač aplinkos ir gyvūnų gerovės klausimai.

Pasak Vokietijos ekologijos ministerijos, gaminant vieną kilogramą jautienos išskiriama 60 kartų daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei auginant vieną kilogramą daržovių“, – praneša „Die Zeit“.


Žymos

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar palaikote išlaidų gynybai didinimą iki 2.5% BVP?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas

Pasidalinkite su savo draugais

Sveiki, verta dėmesio: *Mokslininkai nemato priežasčių atsisakyti raudonos mėsos* - nuoroda: https://infa.lt/36793/mokslininkai-nemato-priezasciu-atsisakyti-raudonos-mesos/