infa.lt

Valdančiųjų blaškymasis dėl NPD – smūgis šalies viduriniajai klasei

25 rugsėjo
17:02 2019

paveikslėlis

Valdančių ketinimas lėtinti, savo pačių anksčiau patvirtintą spartesnį neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) augimą yra prastai užmaskuotas mokesčių didinimas dirbantiesiems. Dėl tokio valdančiųjų blaškymosi, per 2 metus mažiausias pajamas gaunantieji turėtų netekti 360 eurų, o riboto darbingumo asmenys – 240 eurų.

„Valdančioji dauguma dabartinius pakeitimus siūlo nepraėjus nė metams nuo savo pačių inicijuotos mokesčių reformos įsigaliojimo, kai net nėra duomenų, leidžiančių įvertinti mokesčių reformos rezultatus. Ironiška, kad dėl tokio valdančiųjų blaškymosi, per 2 metus mažiausias pajamas gaunantieji turėtų netekti 360 eurų, o riboto darbingumo asmenys – 240 eurų“, – teigia Seimo Ekonomikos komiteto narys, liberalas Eugenijus Gentvilas.

Parlamentaras pažymi, kad ilgalaikis NPD didinimas buvo numatytas kaip kompleksinė 2019 m. mokesčių reformos, kurios vienas iš tikslų buvo sustiprinti pamatus formuotis viduriniajai klasei, dalis. Dėl to sprendimas nedidinti NPD, kaip suplanuota mokesčių reformos metu, paveiktų apie 900 tūkst. šalies dirbančiųjų – didžiąją dalį šalies darbo jėgos.

„Panašu, kad valdantieji taip įsivaizduojamą gerovę apsisprendė kurti didindami mokesčius dirbantiesiems ir suteikdami Vyriausybei platesnius įgaliojimus savo nuožiūra perskirstyti iš mokesčių mokėtojų surinktus pinigus. Tokiam žingsniui nepritariame. Juo labiau, kad šiuo atveju dabartinė valdančioji dauguma yra nenuosekli, besiblaškanti – tarsi kojines keičianti savo pačios mažiau nei prieš metus, nepaisant nieko, priimtus sprendimus“, – pažymi parlamentaras.

Seimo narys E.Gentvilas atkreipia dėmesį į tai, kad per pastaruosius penkerius metus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą (GPMĮ) Seime siūlyta keisti 75 kartus, buvo priimta 18 GPMĮ pakeitimų. O pagrindiniai mokesčius nustatantys įstatymai parlamente per tą patį laikotarpį buvo pakeisti daugiau nei 120 kartų.

Parlamentaro manymu, Seimo daugumos sprendimas stabdyti NPD didinimą taip pat galėtų padidinti „šešėlinį“ darbą mažų pajamų grupėje, ypač – sulėtėjus ekonomikos augimui, ką naujausiose makroekonominėse prognozėse ir skelbia ir Finansų ministerija.

Vakar Seimo dauguma po pateikimo pritarė „valstiečių“ siūlymui didžiausias pajamas gaunantiems gyventojams vietoje 27% taikyti 32% Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, o neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) 2020-2021 m. didinti po 50, o ne po 100 eurų kasmet, kaip buvo planuota ir įstatymu patvirtinta mažiau nei prieš metus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 93

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...