infa.lt

Konservatorius M. Majauskas siūlo uždrausti aromatizuotas elektronines cigaretes

17 rugsėjo
10:30 2019

Seimo konservatorių (TS-LKD) frakcijos narys Mykolas Majauskas siūlo uždrausti elektronines cigaretes, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, taip darant jas mažiau patrauklias tarp nepilnamečių.

Parlamentaras pažymi, kad šalyje sparčiai populiarėja tradicinių tabako produktų pakaitalai, ypač – elektroninės cigaretės.

„Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, vien šiais metais kaitinamojo tabako ir kitų tradicinių produktų pakaitalų per pirmą šių metų pusmetį parduota beveik penkis kartus (376 proc.) daugiau nei pernai. Plačiai skleidžiama žinia, kad elektroninės cigaretės yra mažiau kenksmingos už tradicines, nepilnamečiams leidžia ignoruoti aiškiai žinomus tabako ir nikotino keliamus pavojus. Ir tai lengviau daryti vartojant skaniai kvepiančias ir beveik neužuodžiamas cigaretes“, – sakė M. Majauskas.

Mokinių sveikos gyvensenos ir sveikatos tyrimas (HBSC) patvirtina tokių cigarečių populiarumą tarp nepilnamečių: elektronines cigaretes 2018 m. rūkė 38,5 proc. penktų, septintų ir devintų klasių mokinių, kai 2014 m. skaičius siekė 24 proc. Tyrimo metu elektronines cigaretes per pastarąsias 30 dienų nurodė rūkę 17,9 proc. tyrimo dalyvių (5 proc. penktokų, 18 proc. septintokų, 31 proc. devintokų).

„Akivaizdu, kad susidūrėme su didžiulio masto problema – nepilnamečiams patraukliomis ir gana lengvai prieinamomis elektroninėmis cigaretėmis. Negana to, jog produktas kenksmingas sveikatai, nors viešumoje skleidžiami tai neva neigiantys mitai, jaunimas papildomai viliojamas įvairiais jiems patraukliais skoniais ir pratinamas prie nikotino, kuris besiformuojantiems organizmams gali turėti sunkių pasekmių.

Susijusi medžiaga:

Veiperių liga tampa mirtina – užregistruoti jau 5 mirties atvejai

Apie šią problemą kalba ir sveikatos organizacijos, ir mokyklų atstovai, tėvų bendruomenės. Iš pradžių pateiktos kaip alternatyva siekiantiems mesti rūkyti, šiandien jos plačiai naudojamos tarp jaunimo ir kelia didelį pavojų“, – motyvus dėl siūlomo projekto įvardijo M. Majauskas.

Parlamentaras M. Majauskas projekte siūlo uždrausti elektronines cigaretes, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako skonį, ir taip prisijungti prie kovos su rūkymu pasaulyje lyderių, kurios jau ėmėsi šių priemonių: Suomija dar 2016 m., Estija, Mičigano ir Niujorko valstijos (Jungtinės Amerikos Valstijos) – šiemet. Negana to, pastaruoju metu JAV diskutuojama dėl aromatizuotų nikotino skysčių uždraudimo federaliniu lygiu.

infa.lt replika:

Kaži kodėl M. Majauskas nesiūlo tuo pačiu uždrausti ir įprastų cigarečių, kurių tabake yra įmaišyta kvapiųjų medžiagų arba visumoje kvapnaus tabako? Juk tai irgi padeda įpratinti žmones prie šio ydingo įpročio. Tada tikrai taptume lyderiais pasaulyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...