infa.lt

Arvydas Daunys. Mokyklos neturi jokių galių auklėti mūsų vaikus ar įtakoti jų elgesį

12 rugsėjo
14:17 2019

Reikia pripažinti faktą – mokyklos, į kurias mes išleidžiame savo vaikus, tikėdamiesi, jog jos iš jų išaugins atsakingus, kultūringus, sveiko mąstymo ir galų gale išsilavinusius bei sveikus fiziškai piliečius – to negali.

Negali dėl surištų rankų – įstatymai draudžia joms daryti bet kokią įtaką, kuri galėtų pažeisti iki nežmoniško dydžio išplėtotas vaikų, o kartu su tuo ir moksleivių teises, kas tuo pačiu atėmė tas teises iš pedagogų ir mokyklų administracijos.

Tos teisės absoliučios – negalimos jokios drausminimo priemonės, išskyrus elgesio pažymį ar pastabą dienyne. Mažamečio net negalima pašalinti iš mokyklos už nederamą elgesį, nes mokslas iki 16 metų yra privalomas.

Faktiškai, jei vaikas išaugo toks, kokio tėvai norėjo, už tai jie pagrinde gali būti dėkingi sau. Savo atsakingumui, kantrybei, pasiaukojimui ir asmeninio gyvenimo atsisakymui.

Kelinti metai stebiu šalia savo namo Vilniuje vykstančią betvarkę. Iš šalimais esančios Tuskulėnų gimnazijos per pertraukas ateina mokiniai ir sustoję po medžiais rūko, kartais (ne visada) ištisomis klasėmis. Mergaitės, berniukai. Maždaug nuo 12 iki 18 metų amžiaus.

Kartais nesivaržydami sėdasi tiesiog ant laiptinės laiptų ir plėšia dūmą, nuorūkas mesdami čia pat. Reikia pripažint, – kai kurie rūko „skystą“ elektroninį „veipą“ – tai nuorūkų nelieka. Kiti gi – rūko sutrumpintas cigaretes.

Kitos grupės stojasi po medžiais prie namo, kur žolės jau nebelikę nė žymės, ištrypta iki žemės, ant kurios voliojasi nuorūkos.

Vasaros pradžioje šie aktyvistai peiliais nulupo vieno medžio žievę – pilnai. Medis jau džiūsta (nuotraukoje).

Šiandien pasakius, kad pasitrauktų su savo cigaretėmis iš vaikų žaidimo aikštelėmis – jie ten rūkė apstoję ir apsėdę sūpuokles (12-14 metų amžiaus) – vienas drąsiai atšovė – „tu pats traukis“, bet grupė pasitraukė.

Gimnazijos direktorė, kurią aplankiau norėdamas susipažinti ir supažindinti ją su situacija, man tiesiai pasakė, jog mokykloje galioja taisyklė, su kuria moksleiviai ir jų tėvai susipažįsta pasirašydami stojimo į ją sutartį, jog per pertraukas išeiti iš mokyklos draudžiama.

Medis nulupta žieve

Medis nulupta žieve 2

Tačiau, jau vėliau tėvai ima reikšti pretenzijas, dėl nepamatuoto, jų nuomone, draudimo vaikams išeiti į lauką per pertraukas. Direktorė maloniai paaiškino, jog mokykla neturi galimybių sukontroliuoti ir negali uždrausti išeiti vaikams į lauką, nors taisyklėse tas draudimas įrašytas.

Kaip galima išauklėti vaikus laikytis tvarkos, kai pati mokykla negali laikytis net savo pačios susikurtų taisyklių, mat tuo, esą, pažeidžiamos vaikų teisės. Nors su ta sąlyga tėvai susipažino ir ją priėmė pasirašydami sutartį.

Man pasiūlius alternatyvų variantą – jei jau nesugebama kontroliuoti vaikų rūkymo mokykloje, – tai gal reikėtų tą mokykloje įteisinti, padarius atskirus rūkomuosius vaikams, kurie šiaip jau vis tiek rūko, direktorė užprotestavo, pareiškusi, jog mokykloje jie uždraudė rūkyti, todėl….

Todėl išvijo mokinius rūkyti į gatvę visur, kur tik jie užsimano. Ir kur mokykla už juos jau lyg ir neatsako. Ar atsako? (šio klausimo neišsiaiškinau)

Reikia pastebėti, jog taip rūkantiems vaikams negali įtakos daryti niekas, nei suaugę, nei net policija.

Jiems realią įtaką daro tik jų bendraamžiai ir klasiokai, prieš kuriuos jie nenori kristi“veidu į purvą“.

Teko pernai stebėti, kaip prie mokyklos rūkančių moksleivių privažiavo policijos ekipažas, o iš jo vikriai iššokę pareigūnai, matomai, tikėjosi masinio bėgimo, tačiau niekas iš rūkančių nė nepajudėjo iš vietos.

Negirdėjau apie ką buvo kalbama, tačiau mačiau, kad pareigūnų entuziazmas po kelių minučių dingo kaip dūmas blaškomas vėjo, o dar po poros – jie susėdo į savo automobilį ir išvažiavo.

Tą patvirtino ir gimnazijos direktorė, atvirai ir be užuolankų pareiškusi, jog mokykla neturi jokių, absoliučiai, galių daryti apčiuopiamą įtaką moksleivių elgesiui, kaip neturi ir policijos pareigūnai, kurie be vaikų teisių tarnybos negali nepilnamečių atžvilgiu žengti nė žingsnio.

Kaip pareiškė mokyklos vadovė – visa viltis tėvai ir kokią įtaką jie gali padaryti savo augintiniams. Ji teigė, jog mokykla ėmėsi visokių akcijų ir draudimų mokiniams, kalbant apie rūkymą aplinkinių namų kiemuose, tačiau tuo pačiu prisipažino, jog mokykla neturi teisės iškratyti mokinių ir bent jau iki pamokų pabaigos atimti rūkymo priemonių. Esą tai pažeistų jų teises į privatumą.

Beje, kai kurie tėvai, pasak direktorės, visai nenusiteikę drausminti savo atžalų, todėl joks bendradarbiavimas jų atžvilgiu neįmanomas.

Paklausiau jos – tai ką daryti gyventojams, šalia kurių namų vyksta tokie dalykai?

Ji atsakė: „Kvieskite policiją“. O ką policija? – Policija nieko.

Priminiau jai apie švietimo ministeriją ir pasidomėjau jos nuomone ar ji ką nors gali padėti. Vadovė abejodama padarė prielaidą,jog greičiausiai viskas būtų peradresuota mokyklai, o kaip su mokykla – mes jau žinome.

Ir…. ratas užsidaro.

Rūkantys moksleiviai sudaro mažiems, tą matantiems vaikams, įspūdi, jog tai „kieta“, „tai šaunu“, „tai sektina“.. ir suponuoja, jog jie, kai paaugs elgsis taip pat. Maža to, parodydami, jog nieko nebijo ir jiems už tai nieko nebus – aiškiai pademonstruoja suaugusiųjų bejėgiškumą, kuo mažieji netruks pasinaudoti atėjus jau jų laikui. Vaikai greitai mokosi, ypač to, kas jiems naudinga.

Valdžia gi, sukurdama tas beprotiškas teises, kurios iš tiesų tik kenkia vaikams – nuo mažų dienų sudaro jiems sąlygas nesiskaityti su niekuo, spjaunant į bet kokias pareigas, jei jos jiems nepatinka, augti nesveikiems, nuodijant besivystantį organizmą dūmais, o iš mokyklų atimdama bet kokią drausminimo ir tikrojo ugdymo, kuris aiškiai nurodo, jog visuomenės nariai turi ne tik teises, bet ir pareigas, galimybę.

Ką ten mokyklų – prisipažinkime, net tėvai neturi realios galimybės tą padaryti, jei vaikas dėl ko nors užsispirtų. Nes vaikai jau šiandien atimami iš tėvų vien už mėlynes, jei pasiskundžia auklėtoja darželyje. Tėvai bijo daryti bet ką, kas galėtų būti įvertinta, kaip smurtas prieš vaiką. O smurtu šiandien laikomas ne tik fizinis smurtas, bet ir neveikimas to, ką tėvai privalo daryti vaiko gerovei. Pavyzdžiui, apsaugoti jį nuo mėlynių, to paties rūkymo ar alkoholio bei narkotinių medžiagų vartojimo.

Grįžtant prie situacijos su rūkymu aplink namus, trypiant žolę, šiukšlinant, kenkiant medžiams – gyventojai jau rezga keršto planus, tarpusavyje šnekėdami, jog, galimai, teks imtis fizinio poveikio priemonių, jei pati mokyklos vadovybė ir/ar šalies valdžia nesugeba nieko padaryti, įvijusi save į kampą, kuris šachmatuose vadinamas „pato situacija“..

Kas gali juos už tai kaltinti, kai jie gina savo vaikų gerovę? Ar tėvams draudžiama ginti savo vaikus nuo vyresnių vaikų? Kas galų gale gali kaltinti vaikus, kurie dėl savo amžiaus apribojimų dar negali adekvačiai vertinti visų jiems atitekusių „teisių” ir naudojasi jomis taip, kaip sugeba? Jie juk nekalti, jei suaugusieji įteikė jiems galimybę „viską galėti” ir „už nieką neatsakyti”.

Kas atsakys už griaunamą visuomenėje stabilumą?

O gal, kad nereikėtų atsakinėt į absurdiškus klausimus, vis tik geriau būtų sugrąžint tėvams ir mokykloms realų auklėtojos statusą ir ugdymo galimybę? Pripažint, jog su visomis tomis teisėmis buvo perlenkta lazda ir ateityje teises dalint atsižvelgiant į atsakomybės, tenkančios individui, dalį?

Nuo to laimėtų visi, pradedant vaikais, kurie žinotų aiškią savo poziciją visuomenės hierarchijoje (o kad tokia yra, manau, niekas neabejoja); jų tėvai, kurie auklėtų savo atžalas nebijodami būti apkaltinti smurtu dėl mažiausio riktelėjimo ar vaiko kaprizo nevykdymo, po kurio sektų isterija; mokykla, kur pedagogai užimtų savo, kaip ir anksčiau gerbiamą vietą vaikų ugdymo procese; ir pagaliau visa visuomenė, kurioje įsivyrautų subalansuota visiems jos nariams tvarka.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 5 047

Žymos:

Atsiliepimų 12

  1. Eglė    -  2019-09-12, 15:13

    Tik vakar supratau, kad tas metalu aptaisytas prietaisas dukters kišenėje yra ta „elektroninė” cigaretė. Jinai ją iš interneto užsisakė per klasės draugą, kuris jai visą procedūrą išaiškino ir net apmokėjo iš savo sąskaitos, o ji jam sumokėjo grynais pinigais, sutaupytais iš mūsų duodamų rankpinigių. Buvo daug raudų, bet vyras vakar plaktuku sugršdo į blyną tą „vapą”, net nesiaiškinęs kaip jis veikia. Nuo šiandien dukterį kontroliuosime labiau. Teks ir mokykloje pasikalbėt su auklėtoja bei tų vaikų tėvais, kurie jau turi sąskaitas iš kurių gali apmokėt pirkinius internetu.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. išvada    -  2019-09-12, 16:10

    išvada – vaikai turi daugiau laiko praleisti su tėvais. Tik va durni politikai prailgino moklo metus, kad nuo ilgesnio sėdėjimo labiau iškryptų vaikų stuburai ir vystytųsi kitos įvairios lėtinės ligos.
    Vlaio valio valio!
    Deja, į protingas Mamas, kurios sako, kad reikia įteisinti mokymą namuose – ignoruojamos.
    Dar kartą: valio valio valio! Durniems loviakriuksiams.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Henrikas    -  2019-09-12, 16:31

    Debiliška direktotrė. Draudimas rūkyti tiesiog šiaip sau, o ne dėl to, kad rūpėtu moksleivių sveikata.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Lietuvėlei jau galas-kodėl bijote apie tai net prasižioti?    -  2019-09-12, 18:13

    Kodėl nepasakyti tiesiai šviesiai-tai yra kuo tikriausias pasaulį valdančios žydijos suplanuotas RASINIS lietuvių tautos ir visų dar likusių baltųjų europiečių genocidas, masiškai kolonizuojant dar išlikusias baltujų šalis juodasnukių beždžionžmogių ordomis ir prievarta sumaišant vietinių gyventojų likučius su negrų ir afganų kolonistais?

    Jau visai netrukus išlikę baltieji europiečiai bus suvaryti į rezervatus ir baigs lygiai taip pat,kaip kadaise indėnai-buvusias baltujų žemes masiškai kolonizavę juodašikniai savo pramogai lankys dar išlikusių baltujų saleles,kaip mes dabar zoologijos sodus.
    Arba dar smagiau-įkiš tokį nelaimėlį į narvą ir vežios savo kolonizuotų miestų gatvėmis,rodydami už pinigus…
    Vaikų atiminėjimas ir šeimų likvidavimas-jau paskutinė šio kruopščiai parengto genocido stadija,visiškai užkertant kelią demografiniam tautos atsikūrimui-ar bus prasmė kurti šeimą,iš anksto žinant,kad tavo vaikus gali pagrobti amžiams kaip daiktus dėl menkiausio pirstelėjimo?
    Ar kas nors apskritai susimąstėte, KOKIU TIKSLU vykdomas šis masinis baltosios rasės žmonių genocidas?

    Atsakyti į šį komentarą
    • Jūs visiškai teisus    -  2019-09-13, 09:51

      Paskutinė pastraipa „nuo to laimėtų visi” būtent parodo, ko sionistams reikia mažiausiai – kad visuomenėje įsigalėtų tvarka.Todėl padaryta viskas, kad tvarkos nebūtų. Kita vertus – ar ne patys kalti, rinkdami į Seimą sionistų pakalikus ir atiduodami jiems į rankas savo šalies ir vaikų ateitį. Lenkai ir vengrai kažkaip sugeba tvarkytis kitaip, o mes kaip bukos avys, savo noru keliaujančios į skerdyklą.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Tremtinys    -  2019-09-13, 15:11

      Pagarba mastančiaim tautiečiui, pagarba.

      Atsakyti į šį komentarą
  5. skaitytoja    -  2019-09-14, 18:20

    Atsakingus, kultūringus žmones turi užauginti tėvai, o ne mokykla.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. atsimerkim    -  2019-09-14, 21:16

    Nu joa… kol vaikai patirs tai ką patiria mokyklose ir kol su jais nekalbės apie žalą, ir dar daug visokių dedamųjų, tol niekas nesikeis… drausk nedraudęs, ieškos kaip užsislopint, kad mažiau jaust.

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Gėda    -  2019-09-22, 14:16

    Tuščios kalbos, kas pasikeis mokytoja mokinio kirčius baisiais metodais…Vaikams nėra u-imtumo, aikštelių sportui, poilsiui nieko …kas belieka? Pamėgdžiot suaugusius.Gal teko matyt geras mokyklas , jos aptvertos, vaikai saugūs ir turi ką veikt per pertraukas.Atsakomybė už savo poelgius turi būti ugdoma nuo mažens, o dabar visi už juos atsako …

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Už teisybę    -  2019-09-22, 21:11

    Man atrodo, kad mokyla tingi užsiimti šiuo reikalu, nes į mokyklą ne ugdymosi priemones dažniausiai neštis draudžiama(mokyklos taisyklės). Mokyklos atstovas turi teisę reikalauti, kad mokinys pats atiduodų draudžiamą priemonę, priešingu atveju galima išsikviesti tėvus, kad paimtų. Policija tikrai turi teisę prieiti prie nepilnamečių ur be vaiko teisių. Straipsnis klaidinantis. Su moksleivių rūkymu reikia visos bendruomenės įsijungimo, bet deja…visi yra abejingi arba bijo kištis.

    Atsakyti į šį komentarą
  9. sąsiuvinis    -  2019-09-27, 15:41

    Taip, visą tą požiūrį ir suvokimą vaikai atsineša iš šeimos. Kaip ir mokymosi priemones, taip ir elgesio taisykles turi sukrauti tėvai, ne mokytojai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...