infa.lt

Kaip diegiamos privačios socialinio visuomenės reitingo kontrolės sistemos

08 rugsėjo
17:02 2019
Socialinis reitingas

foto: ignitesocialmedia.com

Įstatymai griežti ir artimiausiu metu nebebus vienodai taikomi visiem, net ir demokratiškiausiose šalyse. Duomenų rinkimas efektyviam reklamos rodymui – tai tik naujos distopija (antiutopija), tiksliau tik jos pradžia pradžia. Sekančiame etape didžiausios įmonės nustos bendradarbiauti su „neparankiais“ naudotojais, o jų gyvenimas taps distopijos įsikūnijimu.

Socialinio įvertinimo (reitingo – Unictown) sistema dabar laikoma neatsiejamu „žaidybinio autoritarizmo“ Kinijoje bruožu: už veiklą oficialiame komunistų partijos papildinyje (Xuexi Qiangguo – sukūrė Alibaba Group) gali gauti lengvatų, o už aktyvumą gatvėse – baudas ir neigiamą atsakymą bandant nusipirkti bilietus į lėktuvą ar greitąjį traukinį.

Tikėtina, jog ateinančiais metais sistema apims didžiąją dalį gyventojų.

Tačiau panašūs projektai bandomi realizuoti ir Vakaruose. Tik užsiima tuo stambios privačios kompanijos, o ne valstybė, todėl sekimo-vertinimo (scoring) sistemų yra daug ir jos neskaidrios, nurodo Fast Company.

Pagrindinė tokio požiūrio etinė problema – baudžiamosios sistemos, veikiančios apeinant valstybę ir ignoruojančios nekaltumo prezumpciją, atsiradimas.

Tačiau verslininkams vertinimo sistema padeda uždirbti daugiau, ir į etines problemas užmerkiamos akys, o pačios sistemos dažniausiai pateikiamos kaip palankios lojaliems klientams.

Parodomasis pavyzdys – draudimo įnašų apskaičiavimas. Niujorko valstijos valdžia pavasarį leido pasinaudoti apskaičiavimuose informacija iš socialinių tinklų. Pabandė pašerti lokį iš rankų Jeloustouno draustinyje, o draugai nufilmavo kvapą gniaužiantį vaizdo siužetą – prašom, bauda.

Tačiau, jei jūsų gyvenimas socialiniuose tinkluose nuobodus ir nepavojingas, o svarbiausias dienos įvykis – kelionė į jogos treniruotę, – tai jums priklauso nuolaida.

Draudimo kompanijos privalo paaiškinti, kaip šie duomenys įtakojo riziką, ir joms uždrausta keisti premiją priklausomai nuo rasinės kliento priklausomybės.

Gyvybės draudimas – nedažna procedūra. Bet ką jūs pasakytumėt dėl vakaro restorane? Antras paslėpto scoringo variantas – barų stebėjimo sistema PatronScan.

Terminalai parduodami jau keturiose šalyse – JAV, Kanadoje, Britanijoje ir Australijoje. Pradžioje jie demaskuodavo padirbtas tapatybės korteles, kurias dažniausiai bando prakišti nepilnamečiai.

Tačiau dabar į sistemą pridėta galimybė nurodyti triukšmadarį. Dabar būti vyresniu nei 21-erių jau maža – dar reikia mokėti kultūringai išgerti. O jeigu jūs nepatikote vienam barmenui, jus gali atsisakyti aptarnauti visose įstaigose kur naudojami skaneriai.

Kur kas rimtesnes pasekmes gali turėti banas Uber rideshare sistemoje ar butų nuomos sistemoje Airbnb. Pastarosios taisyklės numato galimybę uždrausti naudoti Airbnb paslaugomis iki gyvos galvos – ir kompanija net neprivalo jums aiškintis kame priežastis.

O Uber kompanijoje ne tik keleiviai vertina vairuotojus, bet ir atvirkščiai. Kompanija teigia, jog, jeigu jūsų reitingas yra gerokai žemesnis už vidutinį – jums gali būti atsisakyta teikti paslaugas.

Ir, jeigu kol kas taksi galima iškviesti telefonu – tai kaip jums perspektyva likti be bendravimo? WhatsApp mesengeris pasilieka sau teisę blokuoti paskyras, kurias įrašė į Spamo sąrašus kiti naudotojai.

Tokiose šalyse, kaip Indija, kur WhatsApp pagrindinė bendravimo platforma ir viena iš pagrindinių naujienų skaitymo programa – tai tas pats, kas likti visai be telefono.

Tai, kad šią sistemą diegia privačios kompanijos – rimta problema. Įtariamasis neturi nei advokato, nei teisingo teismo, o dažnai – net galimybės paduoti apeliaciją prieš sprendimą, kurį vis dažniau priima ne žmonės, o duomenų apdorojimo algoritmai.

Dar daugiau, skirtingai nuo negero teisėjo, kurį JAV galima perrinkti, – visuomenė neturi galimybės pakeisti kompanijos vadovybės ar atstatydinti neteisingą dirbtinį intelektą (DI).

Jeigu dabartinė tendencija tęsis toliau, ateityje už vis didesnį teisės pažeidimų baus ne teismai, o korporacijos – kas žymi rimtą poslinkį nuo demokratinių vertybių į visagalių korporacijų pasaulį, kuris dažniausiai visur pristatomas kaip antiutopija (distopija), pabrėžia Fast Company.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...