infa.lt

Seimo narys Rimantas Dagys: „Ar politinės partijos Lietuvoje turi laikytis savo deklaruojamų vertybinių nuostatų?“

26 birželio
14:21 2019

 

Rimantas J. Dagys

2019 m. birželio 26 d. Seime įvyko dr. Rimanto Jono Dagio spaudos konferencija „Ar politinės partijos Lietuvoje turi laikytis savo deklaruojamų vertybinių nuostatų?“ Jos metu R. J. Dagys pristatė susidariusią situaciją Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos viduje, privertusią jį priimti sprendimą dėl narystės partijoje stabdymo, bei aptarė, kokie pavojai bendrai glūdi vyraujančioje tendencijoje tarp partijų praktiškai atitolti nuo deklaruojamų vertybių.

Rimantas Dagys kritikavo vadinamąją „Žmonių partijos“ viziją. Anot jo, tai partija be ideologijos, kurioje neva turėtų sutilpti ir krikščioniškosios vertybės, ir LGBT ideologija. „Viską sudėjus į krūvą pasaulėžiūrine prasme gautųsi nulis, o rezultatas: organizacija tik dėl valdžios paėmimo, (…) be aiškaus supratimo, ko norima pasiekti“, – „Žmonių partijos“ koncepciją apibūdino R. J. Dagys.

Seimo narys Rimantas Dagys: „… stabdau savo narystę TS-LKD“

Jo teigimu, šiandien TS-LKD partijoje smarkiai įsivyravusi politinė barnio praktika, kai ieškoma krislo kito žmogaus akyse nematant savo paties ydų. R. J. Dagys pastebi, kad tarp partijų įsivyraujanti beprasmio politinio barnio praktika yra grėsmė nacionaliniam saugumui, kadangi didina nusivylimą politinėmis partijomis ir laiduoja galimybes didinti įtaką nedemokratinių ambicijų turintiems veikėjams.

R. J. Dagio teigimu, būtent šiuose Prezidento rinkimuose pirmą kartą žmonės taip stipriai atkreipė dėmesį į vertybines kandidatų nuostatas, o TS-LKD remiama kandidatė rinkimus pralaimėjo būtent dėl atitolimo nuo partijos tradiciškai deklaruojamų vertybinių nuostatų. R. J. Dagys pastebi, kad tai pagrindinė pastaba, už kurią jis patiria TS-LKD sankcijas. Jo teigimu, krikščionys – konservatoriai politikoje neišvengiamai turi pasisakyti už tokius idealus kaip teisę į gyvybę nuo prasidėjimo iki natūralios mirties ir nepritarti tokioms idėjoms kaip Stambulo konvencija ir homoseksualų partnerystės.

Susidariusią situaciją, kai taikomos sankcijos už šių partijos programoje įtvirtintų vertybių laikymąsi, R. J. Dagys vadina paradoksalia ir pastebi, kad tokie partijos vadovybės atstovų veiksmai nedera su konstituciniu Seimo nario laisvo mandato principu, kadangi jais mėginama apriboti Tautos atstovo teisę balsuoti pagal savo sąžinę bei įsitikinimus ir laisvai reikšti nuomonę.

Anot R. J. Dagio, šiuo metu vykstanti demokratinė ir vertybinė erozija yra pavojinga šalies nacionaliniam saugumui: „Mes turime apsispręsti, ar dalyvausime šiame procese. Aš, kaip ne vieną kartą Seime prisiekęs, negaliu toleruoti susidariusios situacijos. Mes privalome laikytis įstatymų ir sutartų demokratinio žaidimo taisyklių. Turime laikytis savo partijų programų, vyriausybių programų, įstatymų ir Konstitucijos.“

TS-LKD vykstančius procesus R. J. Dagys pavadino vertybinio perversmu, pastebėdamas: „Liberalų joje niekada nebuvo. Programa niekada nebuvo liberali. Išrinkus liberalių pažiūrų pirmininką, jis sistemiškai pradėjo liberalizuoti partiją.“

Anot R. J. Dagio, liberali pasaulėžiūra remiasi visiškai skirtingai ideologiniais postulatais nei krikščioniškas pasaulėžiūra. Jos viena kitą neigia, todėl nėra suderinamos. „Nėra blogai, kad žmonės turi vienokią ar kitokią pasaulėžiūrą, bet visi turi atstovauti savo pasaulėžiūrai“, – teigia R. J. Dagys.

R. J. Dagio teigimu, jeigu politinės partijos nebeturės savo pasaulėžiūros, lieka vienintelis tikslas – bet kuria kaina gauti valdžią.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 229

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Henrikas    -  2019-06-26, 15:24

    ts-lkd nuostatos nėra vertybinės. Jos yra destrukcinės!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Virgis    -  2019-06-26, 16:09

    Teisingai Dagys pasielgė, manau tikri krikščionys turėtų palikti šią partiją, tiksliau atsiskirti nuo Gabrieliaus liberalų.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Klausimėlis    -  2019-06-27, 12:05

    Ar ten iš vis partija? Kažkoks privatus paveldimas kolchozas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...