infa.lt

Teismo išteisintos Eglės Kručinskienės apkalta, prokurorų pastangomis ir ginant vaiko teises, bus tęsiama toliau

09 birželio
11:32 2019
Tėvai didžiausias vaikų turtas

Tėvai didžiausias vaikų turtas | Facebook nuotr.

Arvydas Daunys

Lietuvos valstybėje šeimai darosi nebesaugu, ypač po naujojo, praėjusių metų liepą įsigaliojusio „Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo“, kurio vykdytojai, dažnai labai paraidžiui interpretuoja šio įstatymo nuostatas.

Vertinant įstatymo dvasią, derėtų suvokti jo tikslą – vaikų apsaugą nuo sąmoningo-piktybiško smurto, o ne tėvų baudimą už kartais spontaniškai atliktus veiksmus, kuriais siekiama sustabdyti vaiką nuo neapgalvotų veiksmų, bet jokiu būdu nesiekiant jam sąmoningai sukelti skausmą, stresą ar išlieti savo įniršį dėl to, kad vaikas neklauso.

Eglės ir Gintaro Kručinskų byloje, kurioje teismas padėjo tašką, išteisinęs vaiko mamą būtent dėl „tiesioginės tyčios“ nebuvimo jos veiksmuose, prokurorai įžvelgė neatitikimų įstatymo raidei ir padavė protestą, reikalaudami griežtinti sprendimą.

Primename, jog teismo išvada rėmėsi:

„Tokioje situacijoje būtina atsižvelgti į kontekstą, kuriame reiškėsi Eglės Kručinskienės pykčio proveržis. Remiantis byloje esančiais įrodymais teismas konstatuoja, kad asmuo, apimtas išgąsčio ir baimės dėl savo mažamečio sūnaus nepaklusnaus elgesio, negali būti pripažintas tiesiogine tyčia BK 284 straipsnio prasme, nes ši veika padaroma tik tiesiogine tyčia. Taigi, šiuo atveju kaltinamosios veiksmai dėl sūnaus netinkamo elgesio ir jo neklausymo bei jo sudrausminimo būdo eliminuoja jai inkriminuojamo sveikos subjektyviuosius požymius. Kaltinamoji veikė vieninteliu tikslu – siekė apsaugoti savo mažametį sūnų nuo išbėgimo į dviračių taką ir galimo susidūrimo su dviratininkais. Toks jos siekis neperžengė ribų, būtinų baudžiamajai atsakomybei kilti, nesutrikdė visuomenės rimties ir viešosios tvarkos.
Taigi, tik iš tiesų intensyvius, agresyvius ir aplinkinius trikdančius veiksmus galima laikyti tiek pavojingais, kad už juos kiltų baudžiamoji atsakomybė“.

Toks logiškas teismo sprendimas išaiškinantis įstatymo raidę atrodo suprantamas bet kam ir visiems, kas yra susipažinęs su šia byla ir jos visa eiga.

Kručinskų šeima

Kručinskų šeima | Facebook nuotr.

Bet kam, išskyrus prokuratūros darbuotojus, kurie eliminavę bet kokį bylos kontekstą, įstatymą vertina paraidžiui:

„ir sudavus vaikui per rankas ar sėdmenis, tokie veiksmai yra vertinami kaip nusikalstama veika, o ne motinos teisių ir pareigų realizavimas taip, kaip nurodo teismas. Priešingu atveju nuosprendžiu iš esmės būtų įteisintas fizinis smurtas prieš mažamečius, kaip galima auklėjimo priemonė“.

Todėl prokuratūra, nesutikdama su teismo sprendimu iš esmės paneigia Eglės Kručinskienės teisę ir pareigą būti atsakinga už vaiko gerovę ir už jo poelgius bei tam tikrais atvejais imtis aktyvių veiksmų koreguojant vaiko elgesį, net jei visi šie veiksmai buvo atlikti įgyvendinant motinos teises ir pareigas vaikui, siekiant auklėti sūnų norima linkme, apie ką ir parašė apskųsdama teismo sprendimą.

„Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje, Baudžiamajame kodekse, Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme yra uždraustas fizinis smurtas ir nepateisinamos jokios auklėjimo priemonės susijusios su tyčiniu fiziniu poveikiu vaikui, kuriuo norima sukelti skausmą“.

„Norima sukelti skausmą“ – iš tiesų, mano nuomone, mama norėjo, ir teismas tai pastebėjo, jog mamos tikslas buvo ne „vaikui sukelti skausmą“, siekiant to tiesiogine tyčia, o atkreipti jo dėmesį ir sudrausminti, siekiant pakeisti jo elgesį, kuriuo mažametis galėjo kur kas labiau pakenkti pats sau išbėgdamas į dviračių taką.

Eglės ir Gintaro Kručinskų infa.lt redakcijai atsiųsta trumpa žinutė liudija, jog šeima jau pavargo nuo tokio persekiojimo, lyg būtų didžiausi nusikaltėliai, siekę tyčia nuskriausti savo vaikus, kai tuo tarpu patys šios šeimos vaikai, kurių teises esą gina prokuratūra, glaudžiasi prie tėvų, kaip prie vienintelės juos galinčios apginti jėgos.

Gintaras Kručinskas infa.lt portalui:

Tokia politika. Kai vyko teismo posėdis prokurorė pasakė – dabar tokia politika Lietuvoje. – Pasaulis keičiasi ir jus turite keistis. Tai VTAT specialisto žodžiai.

Mes, pagal šio laikmečio politiką esame nusikalteliai. Tėvų teisė sudrausti savo vaiką visais laikais buvo Tėvų teisė ir niekas niekada nebuvo šito uždraudęs. Dabar norima tai parodyti, kaip kažiką siaubingo, barbariško. – Kaip Motina šitaip galėjo? – Tik įsivaizduokite – vaikui per užpakalį užplojo! – Čia jums pamoka!

Va taip Tėvus auklėja valdžia. Ikalinimais,vaikų atėmimais, nesibaigiančiais teismais.

Prokurorės žodžiai – „Dabar tokia politika“. Politinis susidorojimas ar ka?

Mes ne politikai. Mes paprasti žmonės, kurie niekada, niekada, niekada nepasiduos!!!

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 6

  1. Elena    -  2019-06-09, 22:24

    Vienintelė vilties kibirkštėlė -tai išrinktasis prezidentas,Jis kaip matau šeimą gerbia ir suvokia ,kad negalima tyčiotis iš tėvų,o tokiems prokurorams ne vieta prokuratūroje.Tai NUSIKASLTĖLIAI prieš visuomenę.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Pilietis    -  2019-06-10, 01:03

    Prokurorai -kaip siurbeles, erkes, kurie troksta kraujo. Tikri vampyrai. Rodo savo valdzia seni nukrioseliai. Neilgai sedesit savo postuose. Ateis ir jusu visu eile atsakyti uz tai, ka blogo padarete. Kodel niekas ju nesustabdo? Kodel leidzia taip tyciotis is seimos ir kankinti juos? Yra zmoniu teises, galu gale, yra vaiku teises- ar gali buti taip kankinami tevai, gyvendami strese ir spaudime augindami vaikus? Nonsensas, kas vyksta Lietuvoje! Ne teise ir istatymas galioja, o pasiputusiu, ambicingu ir korumpuotu prokuroru galia. Neitiketina, kad visa tai vyksta ne kazkur Afrikoje, o Lietuvoje- Europos salyje! Metai bega, viskas visur vystosi, auga, o pas mus-degraduoja…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. anoniminis    -  2019-06-10, 01:54

    institucinis smurtas prieš Kručinskus tęsiasis -estafetę iš Vaikų teisių perėmė prokuratūra. Vaikgrobių mafija negali susitaikyti su praradimu, juk tokie gražučiai Kručinskų vaikai….

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Almantas    -  2019-06-10, 12:18

    Pasikeis santvarką ir vaikų teisės bus 100% prilygintos fašismui ar komunizmui… Ir žmonės skaitydami istorijos vadovėlius stebėsis kaip galima buvo vykdyti tokį genocidą Europoje prieš šeimas, tėvus ir vaikus ir šitaip ,plauti, žmonėms smegenis kad vaikų auklėjimas yra barbarizmas…

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Povilas    -  2019-06-10, 13:50

    Kada tie parazitai paliks tą šeima ramybėje???

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Kęstutis    -  2019-06-11, 20:38

    Kručinskai, laikykitės, mes su Jumis. Prokuratūra išsigimusi ir daro nesąmones jau senai, bet Jūsų atvejis – ypatingas. tikrai jiems taip nepraeis

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...