infa.lt

Nepavykus įeiti per duris, Seimo nariai siūlo lipti per langą – mažinti parlamentarų skaičių keičiant Konstituciją

15 gegužės
19:48 2019

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos seniūnas Andrius Palionis kartu su Seimo narių grupe inicijuoja Konstitucijos pataisą, kuria būtų galima sumažinti Seimo narių skaičių nuo 141 iki 121. A. Palionio pasirašytas pasiūlymas yra žmonių nuomonės, išsakytos gegužės 12 d. referendume, tęsinys.

„Kaip žinote, kai kurios politinės jėgos, tarp jų ir konservatoriai, agitavo už tai, kad referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo neįvyktų, ir jis neįvyko: jame balsavo mažiau nei pusė balsavimo teisę turinčių piliečių – 47,25 proc. Tačiau referendume balsavę piliečiai aiškiai pademonstravo savo nuomonę dėl parlamentarų skaičiaus.

Klausiant Lietuvos Respublikos piliečių, ar jie pritaria, kad Seimo narių skaičius būtų sumažintas iki 121, rezultatas – net 73,70 procento dalyvavusių rinkėjų pasisakė už Seimo narių skaičiaus mažinimą iki 121. Tai reiškia, kad politikai vis tik turėtų atsižvelgti į tokią aiškią visuomenės nuomonę ir žengti tolesnius žingsnius, kad klausimas vis dėlto būtų išspręstas“, – sako LSDD frakcijos seniūnas A. Palionis.

Parlamentarai siūlo keisti Konstitucijos 55 straipsnį, kuriame Seimo narių skaičius būtų sumažintas nuo dabartinio 141 iki 121.

„Mes atsižvelgiame į referendume dalyvavusių rinkėjų nuomonę ir, norėdami pateisinti jų lūkesčius, siūlome keisti Konstitucijos 55 straipsnį, mažindami parlamentarų skaičių. Didesnė konkurencija tarp kandidatų į parlamentą leistų išrinkti aukštesnės kompetencijos atstovus, kokybiškesnį Seimą“, – sako A. Palionis.

Jei šiam pasiūlymui būtų pritarta, turėtų būti pakeistas Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymas ir Seimo rinkimų tvarką detalizuojantys poįstatyminiai aktai, nustatant, kiek Seimo narių renkama vienmandatėse apygardose ir kiek – daugiamandatėje apygardoje.

infa.lt replika:

Gerbiamas Seimo narys siūlo keisti Konstitucijos 55 straipsnį, kai tik ką referendume šis klausimas nepraėjo, taip pat siūlo atsižvelgti į 73.70 (nuo balsavusiųjų skaičiaus) balsavusių nuomonę, nutylėdamas, jog tai gerokai mažesnioji rinkėjų dalis  – tik apie 35% nuo bendro rinkėjų skaičiaus, iš kurių didžioji dalis ~ 65% nepalaikė šio siūlymo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Lidija    -  2019-05-15, 20:14

    O kas jiems suteikė teisę keisti Konstitucoją. Tegu susimažina atlyginimus iki 3 minimumų ir nereikės daugiau nieko keisti.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Henrikas    -  2019-05-16, 11:01

    121 perdaug. 50 – optimalus jų kiekis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....