Viso pasaulio gydytojai ir dietologai aktyvia ragina mus prisilaikyti sveiko gyvenimo būdo, ir, kalbant konkrečiai – teisingai maitintis. Sveikas maitinimosi racionas, pasak medikų – tai vaisiai ir daržovės, žuvis, truputis neriebios mėsos ir pilnas atsisakymas nuo kenksmingų saldumynų, rūkytų produktų ir kitokių „skanumynų“.
Tačiau, ar taip jau naudingas „sveikas maitinimasis“? – užduoda klausimą austrų leidinys „Stamdard“. Remdamasis amerikiečių gydytojų iš „Iniciatyvos moterų sveikatų vardan“(Women’s Health Initiative, WHI), leidinys tvirtina, jog tai mitas.
Aštuonerių metų trukmės WHI tyrime dalyvavo beveik 49 000 moterų, nuo 50 iki 79 metų amžiaus. Pusė iš jų praėjo intensyvią sveiko maitinimosi elgesio terapiją. Jos taip pat valgė maistą turintį mažai riebalų ir daug ląstelienos. Penkis kartus į dieną – būtinai vaisai ir daržovės. Antroji grupė nekeitė savo maitinimosi įpročių.
Pasekoje, kontrolinė ir intervencinė grupės neparodė skirtumų nė pagal vieną rodiklį – maisto įtaką širdies kraujagyslių ligoms, krūties ir žarnyno vėžio riziką, o taip pat mirtingumo lygmenį. Tai yra, „sveiko maitinimosi“ efektas pasirodė nulinis.
Pasak Dunojaus universiteto įrodomosios medicinos skyriaus eksperto Jan Meixne, optimalaus visiems maitinimosi tiesiog neegzistuoja.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis