infa.lt

Socdemai-atskilėliai prakalbo apie erkinį encefalitą ir privalomų skiepų programą nuo jo

12 balandžio
11:44 2019

erkes

Balandžio 11 d. Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcija Seime dėl erkių platinamų ligų grėsmės pasikvietė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro bei Nacionalinio visuomenės centro specialistus. LSDD frakcija siūlo ne tik sudaryti valstybės finansuojamų skiepų programą, bet ir ieškoti galimybių, kaip mažinti erkių populiaciją.

LSDD frakcijoje apsilankiusi ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė Milda Žygutienė pristatė, koks sergamumas erkių platinamomis ligomis. Anot jos, Lietuva tarp Baltijos valstybių pasižymi didžiausiu Laimo ligos ir erkinio encefalito sergamumu. Tačiau, pasak entomologės, Europoje cheminis erkių naikinimas nėra praktikuojamas, todėl žmonėms tenka patiems rūpintis, kaip apsisaugoti nuo erkių miškuose ir parkuose: prižiūrint teritorijas, šienaujant žolę, purškiantis repelentais.

LSDD frakcijos narė Irena Šiaulienė domėjosi, kodėl per 20 metų erkių populiacija smarkiai didėja, ar nėra galimybės ją riboti purškiant viešas teritorijas specialiomis cheminėmis medžiagomis, kurios nekenktų kitoms gyvūnų rūšims.

„Prieš dvidešimt metų būdavo purškiama vadinamuoju dustu. Ar šiandien purškimas tam tikromis medžiagomis negalėtų būti veiksmingas erkių populiacijos mažinimo sprendimo būdas? Dar 2018 m. Europos Parlamente pradėta siūlyti pakeitimus dėl rezoliucijos, kurioje kalbama ir apie būtinybę įdiegti priemones, ribojančias erkių populiaciją.

Toliau turbūt nepažengta. Vis daugėjant įvairių ligų žmogaus organizmui tenka didelė skiepų našta, todėl ieškome galimybių, kaip mažinti grėsmę užsikrėsti ir naikinat ligų židinius, mažinti erkių skaičių“, – kalbėjo frakcijos narė, Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Šiaulienė.

Specialistų teigimu, purkšti Lietuvos teritoriją nuo erkių būtų brangu, o efektas būtų trumpalaikis. Seimo LSDD frakcijos seniūnas Andrius Palionis sako, kad frakcija inicijuos specialistų tyrimą,  kokį poveikį gali daryti purškalai nuo erkių didesnėse teritorijose, gal tai yra veiksminga priemonė.

„Frakcija sieks, kad būtų atlikti tyrimai dėl purškimo nuo erkių poveikio: ar išpurškus teritoriją nuo erkių jos išnaikinamos, ar tiesiog išstumiamos iš tos teritorijos. Manau, kad ir Europos Sąjungoje ši problema yra aktuali, ateityje sieksime platesnio jos sprendimo.

Kitas žingsnis – privalomi skiepai – grįšime prie buvusios sveikatos apsaugos ministrės, mūsų frakcijos narės, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės pradėto darbo parengti privalomą skiepų programą nuo erkinio encefalito.

Erkinis encefalitas. Sieksime, kad skiepai būtų nemokami vaikams ar tam tikrų profesijų atstovams, dirbantiems erkių mėgstamose teritorijose, kur didesnė grėsmė užsikrėsti erkiniu encefalitu“, – sako LSDD frakcijos seniūnas A. Palionis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 327

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...