infa.lt

JAV panaikino TBT prokurorės vizą, už „slaptųjų CŽV kalėjimų“ Afganistane tyrimą

07 balandžio
21:24 2019

Jungtinės Valstijos atėmė įvažiavimo į šalį vizą pas Hagos Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiąją prokurorę Fatou Bensouda. Ji vykdo tyrimą apie galimus nusikaltimus, vykdytus amerikiečių kariškių r jų sąjungininkų Afganistane, praneša BBC.

Fatou Bensouda spaudos tarnyba atsakydama pareiškė, jog prokurorė ir toliau vykdys savo pareigą be baimės, ir nenusiteikusi daryti nuolaidų niekam.

JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo dar anksčiau įspėjo, jog pas visus TBT darbuotojus, dalyvaujančius tyrime bus atšauktos vizos.

„Mes pasirengė imtis ir papildomų priemonių, jeigu TBT nepakeis savo kurso“, – pareiškė Pompeo.

JAV atsisakė dalyvauti Tarptautiniame baudžiamajame teisme, pradėjusiame savo veiklą 2002 metais. Taip pat pasielgė Kinija, Rusija, Indija, Libija.

Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikciją pripažįsta 124 pasaulio šalys.

Ataskaita apie „CŽV kalėjimą“

2016 metų lapkritį po anksčiau atlikto preliminaraus tyrimo TBT paskelbė ataskaitą, kurioje buvo pateikti duomenys apie tai, jog prie Kabulo galėjo būti slaptas CŽV kalėjimas, kuriame buvo taikomi kankinimai.

Pasak ataskaitos, JAV kariškiai galėjo būti atsakingi už žiaurų elgesį ir kankinimus mažiausiai 61 sulaikytojo atžvilgiu, operacijų Afganistane metu, nuo 2003 metų gegužės 1 iki 2014 metų gruodžio.

Operatyviniai CŽV darbuotojai gali būti atsakingi už žiaurų elgesį su 27 sulaikytaisiais iš Afganistano, Lenkijos, Rumunijos ir Lietuvos, nuo 2002 metų gruodžio iki 2008 metų kovo, rašoma dokumente.

Taip pat dokumente nurodyta, jog karo nusikaltimus karo Afganistane metu, tikėtina, vykdė ir talibai ir Afganistano vyriausybės kariuomenė.

Remdamasis ataskaita TBT priėmė sprendimą pradėti plataus masto baudžiamąjį tyrimą, nežiūrint į amerikiečių oficialių asmenų protestus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 84

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....