infa.lt

Patvirtintas ilgalaikis Lietuvos ir JAV karinio bendradarbiavimo planas

03 balandžio
12:09 2019

Balandžio 2 d.   Krašto apsaugos ministerija ir Jungtinių Amerikos Valstijų  Gynybos departamentas Vašingtone pasirašė penkerių metų dvišalį bendradarbiavimo gynybos srityje planą.

Dokumente atspindėti bendradarbiavimo tikslai ir projektai, kuriems artimiausiais metais bus skiriamas pagrindinis dėmesys: bendroms pratyboms ir mokymams, atgrasymo priemonių Baltijos regione stiprinimui, dalyvavimui tarptautinėse operacijoje,  regioninių kibernetinių pajėgumų vystymui, kt.  Šiuo dokumentu siekiama užtikrinti veiklos tęstinumą ir tinkamą ilgalaikių projektų finansavimą. Plano turinys bus kasmet peržiūrimas ir pagal poreikį atnaujinamas.

„JAV yra strateginė Lietuvos partnerė, su kuria karinis bendradarbiavimas per pastaruosius metus gerokai išaugęs – matome daugiau bendrų pratybų, didėja JAV investicijos į Lietuvos karinę infrastruktūrą, pradėjome įgyvendinti keletą ambicingų projektų.  Šis dokumentas rodo, kad JAV nusiteikusios  ir toliau aktyviai dirbti Baltijos regione,” – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Idėja parengti tokius bendradarbiavimo planus gimė 2018 m. lapkritį Vilniuje vykusio JAV ir Baltijos  šalių  strateginio dialogo metu.  Anot JAV gynybos sekretoriaus padėjėjos tarptautiniams reikalams Katherin Wheelbarger, Lietuva yra pirmoji šalis, su kuria JAV pasirašė tokį dokumentą.

Šiuo metu JAV Kongrese yra pradedamas rengti ateinančių metų gynybos biudžetas, kuriame turėtų būti numatyta tolesnė parama Baltijos regionui. Galima tikėtis, kad biudžete bus atspindėtas  ir šiame plane numatytų projektų finansavimas. Praėjusią savaitę šiuos klausimus su JAV Kongreso nariais aptarė  ir krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Nuo 2014 metų  JAV į Lietuvos  saugumą ir gynybą investavo  beveik  80   JAV mln. dolerių. Lietuvos pirkimų iš JAV sumos taip pat nuolatos auga ir jų suma artimiausiu metu pasieks 200 mln. JAV dolerių.

Šiuo metu  Krašto apsaugos ministerija derina 200 šarvuotųjų visureigių Lietuvos kariuomenei iš  JAV kompanijos „OshKosh“ įsigijimą. Lietuva iš JAV taip pat perka priešlėktuvines raketas, prieštankines sistemas „Javelin“, ryšių sistemas ir amuniciją. Savo ruožtu, JAV, įgyvendindamos paramos saugumui programas Lietuvoje, daug investavo į karinius poligonus ir kitą infrastruktūrą, finansuoja Lietuvos karių ir specialistų  mokymą JAV karo mokyklose.

2018 m. balandžio 3 d. JAV Prezidentas Donaldas Trumpas susitikime su  Baltijos valstybių vadovais Baltuosiuose Rūmuose pasirašė bendrąją deklaraciją, kurioje buvo pabrėžtas JAV įsipareigojimas padėti  Lietuvai, Latvijai ir Estijai  stiprinti gynybinius pajėgumus. Šis ilgalaikis planas –  svarbus žingsnis įgyvendinant Prezidentų deklaracijoje įvardintus JAV ir  Baltijos šalių bendradarbiavimo tikslus.

JAV  Gynybos departamento  nuotraukoje –  Lietuvos ir JAV  bendradarbiavimo  gynybos srityje  planą balandžio 2 d.  parašais  JAV Gynybos departamente  Vašingtone patvirtino  Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos   direktorius Robertas Šapronas ir laikinai JAV gynybos sekretoriaus patarėjos tarptautinio saugumo klausimais  pareigas  einanti  Katherine Wheelbarger.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...