infa.lt

Ministras A. Veryga įsitikinęs, jog nuo tymų apsaugo tik skiepai, tačiau yra prieš privalomus skiepus

22 kovo
12:50 2019

Vakcinos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena – skiepai yra vienintelė tymų plitimui kelią užkertanti priemonė.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, didėjant susirgimų tymais protrūkiui, skatiname žmones būti sąmoningais ir skiepyti savo atžalas, o jei reikia – skiepytis ir patiems.

„Pasigirsta siūlymų šalyje įvesti priverstinį skiepijimą arba uždrausti neskiepytus vaikus priimti į darželius. Visgi svarbu prisiminti, kad buvęs ministras V.P. Andriukaitis jau buvo pasirašęs tokį įsakymą, kuriuo nebuvo leidžiama vesti į darželius neskiepytų vaikų. Ir, deja, reikia pripažinti, kad tai tik dar labiau sustiprino tuos, kurie yra prieš skiepus, t.y. antivakserius, ir jų balsas tapo dar labiau girdimas. Tad vargu, ar tokiais ribojimais pavyks pasiekti norimo rezultato, veikiau priešingai. Tokios nuomonės laikosi ir medikai bei dauguma pacientų. Visuomenės švietimas ir informavimas – tai kelias, kuriuo turėtume eiti“, – sako A. Veryga.

Anot ministro A. Verygos, labai svarbu, kad žmonės kritiškai vertintų viešojoje erdvėje skleidžiamą informaciją apie skiepus ir pasitikėtų mokslo įrodymais pagrįstomis tarptautinių ir nacionalinių organizacijų rekomendacijomis. Juk nuo tymų apsaugo tik skiepai.

Itin budrūs turėtų būti kūdikius auginantys tėvai. Pirmąja iš dviejų vakcinos doze vaikai skiepijami sulaukę 15-16 mėnesių amžiaus, tad iki to laiko mažylius gali užkrėsti šeimos nariai, aplinkiniai žmonės, jei jie neturi įgimto specifinio imuniteto, gauto iš mamos. Kuo daugiau pasiskiepijusių žmonių, tuo mažesnė rizika tiems, kurie dar negali būti paskiepyti, taigi žmonės raginami įvertinti ne tik savo situaciją, bet ir kokią grėsmę jų sprendimas gali kelti visuomenei.

Vaikai, kurie dėl kokių nors priežasčių nebuvo paskiepyti, taip pat suaugusieji, turėję kontaktą su sergančiuoju, siekiant suvaldyti susirgimų plitimą, nuo tymų skiepijami nemokamai, vakcinos yra pakankamai. Abiem atvejais reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Svarbu žinoti, kad nuo tymų neapsaugo jokios kitos profilaktikos priemonės. Suaugusieji, kurie neskiepyti, nepersirgę tymais, gali pasiskiepyti mokamai privačiose gydymo įstaigose. Imlumą tymams parodo kraujo tyrimas, kuris parodo, ar žmogus turi imunitetą tymams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 485

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......