infa.lt

Premjeras S. Skvernelis pasiūlė Baltarusijai alternatyvą vietoje Astravo AE. Baltarusijai turėtų patikti

07 kovo
18:38 2019

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis kreipėsi į Baltarusijos Respublikos Ministrą Pirmininką Sergejų Rumasą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo atominės jėgainės vystyti modernią dujinę elektrinę.

„Esame kaimyninės valstybės, bendraujame ir bendradarbiaujame įvairiausiose srityse, todėl savo ir Lietuvos Vyriausybės vardu noriu išreikšti stiprią viltį, kad ir šis klausimas bus sprendžiamas geros kaimynystės ir abipusės naudos dvasia. Gerbdami kiekvienos šalies teisę rinktis savo valstybės ekonominės raidos kryptį, negalime neslėpti nuoširdaus nusivylimo mūsų kaimynės Baltarusijos sprendimu vystyti atominės elektrinės projektą mažiau nei 50 km nuo Lietuvos sostinės Vilniaus“, – rašoma premjero kreipimesi į Baltarusijos premjerą.

Kaip teigiama S. Skvernelio laiške, prieš mėnesį Ženevoje vykusiame Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) šalių susitikime galutiniu sprendimu konstatuota, kad aikštelė atominės elektrinės statybai pasirinkta netinkamai, o Europos Sąjungos atlikti streso testai patvirtina, kad ši atominė elektrinė nėra saugi: objektas statomas seisminio aktyvumo zonoje, užfiksuota įvairių rimtų projekto trūkumų. Jėgainės statyba netinkamoje aikštelėje niekada neleis užtikrintai teigti, kad ši branduolinė jėgainė yra saugi.

Astravo elektrinė„Atsižvelgdamas į tai, noriu Baltarusijos pusei pateikti pasiūlymą apsvarstyti galimybę vietoj Astravo AE vystyti modernią dujinę elektrinę. Lietuva būtų pasirengusi užtikrinti Jūsų šaliai alternatyvų dujų tiekimą iš Lietuvos ir per mūsų teritoriją. Mūsų jau priimti sprendimai leidžia teigti, kad jau keletą metų sėkmingai veikiantis didelio pajėgumo Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas Lietuvos ir regiono vartotojų poreikius tenkins bent iki 2044 metų, o 2021 metais pabaigus tiesti dujų jungtį su Lenkija, bus užtikrintas Lietuvos ir viso regiono tiesioginis priėjimas prie Europos Sąjungos dujų rinkos“, – rašoma laiške.

Premjeras įsitikinęs, kad pasiūlyta alternatyva būtų naudinga Baltarusijos ekonomikai bei atvertų kokybiškai naują puslapį ne tik mūsų tarpusavio, bet ir Baltarusijos santykių su Europos Sąjunga srityje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 250

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Algimantas    -  2019-03-11, 22:30

    Pritariu premjero Skvernelio pasiūlymui dėl Astravo AE kurenimo dujomis, bet mano nuomone pasiūlymas būtų geresnis, jei pemjeras būtų pasiūlęs Astravo AE kurenti malkomis, nes Baltarusijos miškai nekertami ir malkų jie turi iki valios.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....