infa.lt

Individualią veiklą vykdantiems asmenims ir pajamas deklaruojantiems ūkininkams – didesnės išmokos

05 kovo
14:22 2019

PantherMedia

Individualią veiklą vykdantiems asmenims ir pajamas deklaruojantiems ūkininkams nuo 2019 metų priklausys didesnės ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos, bus greičiau kaupiamas pensijų socialinio draudimo stažas. To priežastis – šiais metais individualią veiklą vykdantys žmonės ir pajamas deklaruojantys ūkininkai įmokas „Sodrai“ moka nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Praėjusiais metais šie savarankiškai dirbantys asmenys mokėjo įmokas nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų. Kaip žinoma, individualią veiklą vykdantys asmenys, išskyrus verslo liudijimų turėtojus, ir pajamas deklaruojantys ūkininkai yra draudžiami pensijų, ligos, motinystės ir sveikatos draudimu.

2018 metais šie žmonės „Sodrai“ mokėjo 37,9 proc. dydžio įmokas nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Šiais metais individualią veiklą vykdantys asmenys ir pajamas deklaruojantys ūkininkai „Sodrai“ moka 19,5 proc. dydžio įmokas nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Tai reiškia, kad nors mokestinė našta individualiai dirbantiems asmenims ir pajamas deklaruojantiems ūkininkams išliko panašaus lygmens, tačiau išmokas jie gaus didesnes – tai lemia apmokestinamosios bazės išplėtimas.

Šiems žmonėms taip pat greičiau kaupsis pensijų socialinio draudimo stažas. Jei mokant įmokas nuo pusės deklaruojamų pajamų per metus susikaupdavo pusės metų pensijų socialinio draudimo stažas, tai įmokas mokant nuo 90 proc. – stažas kaupiasi greičiau.

„Socialinis draudimas nėra paprasti mokesčiai. Tai garantija, kad susirgę būsime gydomi poliklinikoje ir gausime ligos išmokas, kad susilaukus vaiko bus kompensuojama dalis prarastų pajamų, o sulaukę senatvės gausime pensiją. Norint gauti išmokas, įmokas reikia mokėti tam tikrą nustatytą laiką, o visa sistema yra grįsta solidarumu. Tai reiškia, kad, skirtingai nuo privataus sektoriaus, socialinio draudimo įmokos nedidėja net jei žmogus serga dažnai ar jį ištinka sunki liga. Ši sistema padeda pasirūpinti žmonėmis, kurie esant ligai ar auginant vaiką negali dirbti ir gauti pajamų“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

2018 metais individualią veiklą vykdančiais asmenimis buvo registruota 136 tūkst. žmonių, iš kurių įmokas vidutiniškai per mėnesį mokėjo apie 18,7 tūkst. Ūkininkais buvo registruoti 18,3 tūkst. gyventojų, iš kurių vidutiniškai įmokas per mėnesį mokėjo 3,7 tūkst.

Pažymėtina, kad teisę į išmoką asmuo gali įgyti, jei yra sumokėjęs nustatyto dydžio įmokas. Pavyzdžiui, teisė į ligos išmokas įgyjama nustatyto dydžio įmokas mokant mažiausiai 3 mėnesius per pastaruosius metus arba 6 mėnesius per pastaruosius dvejus metus. Teisė į motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas įgyjama, kai įmokos mokamos ne trumpiau nei 12 mėnesių per pastaruosius dvejus metus.

Iš viso yra 9 savarankiškai dirbančiųjų kategorijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad iš viso galima skirti 9 savarankiškai dirbančių žmonių kategorijas, iš kurių tik individualią veiklą vykdantys asmenys ir pajamas deklaruojantys ūkininkai įmokas „Sodrai“ moka nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Asmenys, kurie gauna autorinius atlyginimus arba pajamas pagal sporto ir atlikėjo sutartis iš skirtingų darbdavių, individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, TŪB ir KŪB nariai įmokas moka nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų, kaip ir pernai.

Žmonės, kurie autorinius atlyginimus ar pajamas pagal sporto ir atlikėjo sutartis gauna iš to paties darbdavio, įmokas, kaip ir pernai, moka nuo atlygio pagal sutartis, šeimynų dalyviai – nuo dalyvio pajamų.

Verslo liudijimų turėtojai, pajamų nedeklaruojantys ūkininkai ir ypač smulkūs ūkininkai įmokas moka nuo minimalios algos.

Savarankiškai dirbantys asmenys 2019 metais moka 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM), išskyrus individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius, KŪB ir TŪB narius – pastariesiems nustatytas 20 proc. GPM.

Kas yra kas: ligos ir motinystės išmokų rūšys

Ligos išmoka – išmoka, mokama apdraustajam susirgus ir gydytojui išdavus nedarbingumo pažymėjimą. Ligos išmoką „Sodra“ pradeda mokėti nuo trečios ligos dienos.

Ligos išmoka slaugant – tai išmoka, mokama slaugant šeimos narį (7 kalendorines dienas) arba vaiką iki 14 metų (14 kalendorinių dienų). Mokama nuo pirmos dienos.

Motinystės išmoka – išmoka, mokama motinystės socialiniu draudimu draustai moteriai nėštumo ir gimdymo atostogų metu. Paprastai tariant, ši išmoka priklauso moteriai išėjus į dekretą.

Tėvystės išmoka – išmoka, mokama draustam tėčiui, kai gimus vaikui jis išeina vieno mėnesio tėvystės atostogų.

Vaiko priežiūros išmoka – išmoka, mokama bet kuriam iš apdraustų tėvų arba senelių iki vaikui sukaks vieni arba dveji metai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 101

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....