infa.lt

Kariuomenė už 142 mln eurų planuoja iš JAV pirkti 200 šarvuotų visureigių

28 vasario
09:18 2019

Šarvuotas kovinis visureigis

Krašto apsaugos ministerija Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybei pateikė pirkimo paraiškas dėl 200 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle, JLTV) Lietuvos kariuomenei įsigijimo ir išlaikymo. Apie tai krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas informavo susitikime su JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoja pirkimams Ellen Lord JAV Gynybos departamente Vašingtone vasario 22 dieną.

„Bendradarbiaudama su JAV Vyriausybe Lietuva siekia užsitikrinti efektyviausias JLTV visureigių įsigijimo ir išlaikymo sąlygas. Šie kovinės paramos šarvuotieji visureigiai padidins Lietuvos kariuomenės mobilumą, karių apsaugą ir kovinę galią“, – sakė krašto apsaugos viceministras G. Jeglinskas.

Pasak viceministro, planuojama, jog Krašto apsaugos ministerija šarvuotųjų visureigių JLTV sutarties sąlygas su JAV Vyriausybe baigs derinti iki 2020 metų. JLTV visureigių įsigijimui ir išlaikymui 2020-2023 metais ministerija planuoja skirti apie 142 mln. eurų.

Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba dar 2017m. pabaigoje nusprendė, kad JAV gaminami kovinės paramos šarvuotieji visureigiai JLTV geriausiai atitinka funkcionalumo ir kainos santykį, tuomet ir buvo pradėtos derybos su JAV Vyriausybe dėl šių visureigių įsigijimo. Kovinės paramos šarvuotieji visureigiai JLTV papildys ir atnaujins šio tipo Lietuvos kariuomenės visureigių parką ir bus skirti įvairiems Lietuvos kariuomenės vienetams.

Visureigiai yra svarbi Lietuvos kariuomenės mechanizacijos programos, kuri apima ir pėstininkų kovos mašinų „Vilkas/Boxer“ pirkimą, dalis.

Tai, kad Lietuvai reikalingi šarvuotieji visureigiai Lietuvos kariuomenė nustatė vertindama potencialias grėsmes ir tokio tipo technikos poreikį tiek krašto gynybos užduotims vykdyti, tiek dalyvauti tarptautinėse operacijose.

Šis trūkumas atsirado dėl natūralaus esamo visureigių parko susidėvėjimo ir didėjant jų poreikiui dėl kariuomenės plėtros. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojami HMMWV ir Toyota „Land Cruiser 200“ šarvuotieji visureigiai.

Susitikime su JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoja E. Lord viceministras G. Jeglinskas kartu aptarė ir pastaraisiais metais augančius Lietuvos kariuomenės įsigijimus iš JAV ir tolesnį šalių bendradarbiavimą šioje srityje.

Viceministras G. Jeglinskas JAV taip pat apsilankė Pensilvanijos nacionalinėje gvardijos štabe, kur aptarė jau daugiau nei 20 metų sėkmingai vykstantį Lietuvos kariuomenės ir šios gvardijos bendradarbiavimą. Viceministras lankėsi ir JAV karinių jūrų pajėgų akademijoje Anapolyje, kur susitiko su akademijos vadovybe bei kariūnais.

Vašingtone viceministras taip pat susitiko su mokslo centrų Atlantic Council ir RAND analitikais, Karinių jūrų pajėgų vadovybe, Kongreso pareigūnais.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. JAV aktyviai dalyvauja įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones Baltijos šalyse, stiprindama regiono saugumą ir stabilumą. Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie mūsų regiono gynybos. Be kitų iniciatyvų ir dvišalių bei daugiašalių projektų, JAV kasmet nuosekliai trečdaliu didina finansinę parama Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybiniams pajėgumas stiprinti ir karinei infrastruktūrai gerinti pagal Europos atgrasymo iniciatyvą (angl. European Deterrence Initiative). JAV taip pat yra viena pagrindinių ginkluotės įsigijimų partnerių. Be planų įsigyti šarvuotus visureigius JLTV, Lietuva iš JAV gamintojų perka priešlėktuvines raketas, bokštelius kovinei technikai, prieštankines sistemas „Javelin“, kt. įrangą.

kam.lt inf

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 626

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...