infa.lt

Lenkija: klausimas apie žydų turto sugrąžinimą – neegzistuoja

20 vasario
12:01 2019
Tadeušas Moravieckis ir Benjaminas Netanjahu

Tadeušas Moravieckis ir Benjaminas Netanjahu } REUTERS

Lenkų nepasitenkinimas „Holokausto tema“, vėl paliesta Izraelio politikų žurnalistų pagalba, apima ne vien politinius aspektus. Gali būti, jog pagrindiniu santykių pablogėjimo „katalizatoriumi“, pats to neįtardamas tapo JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo, kuris Varšuvos konferencijos metu užsiminė apie būtinybę sugrąžinti žydų nuosavybę, atimtą karo metais ir po to nesugrąžintą savininkams ar jų paveldėtojams.

Bendros spaudos konferencijos su Lenkijos užsienio reikalų ministru Jacek Czaputowicz metu, Mike Pompeo paskelbė: „Ryšiai tarp amerikiečių ir lenkų taip pat tvirti. Mes nekantraudami laukiame tos dienos, kai Lenkija galės prisijungti prie bevizio atvykimo į JAV programos. Mūsų šalys nuoširdžiai dirba siekiant šio tikslo“.

Po to jis perėjo prie kur kas nemalonesnės lenkams temos: „Mes taip pat aukštai vertiname išlikusių darbotvarkėje praeities klausimų sprendimų svarbą, ir aš primygtinai raginu savo lenkų kolegas siekti visaapimančios teisės apie privačios nuosavybės sugrąžinimą tiems, kas prarado nuosavybę Holokausto metu, įgyvendinimą“.

Vėliau Pompeo papasakojo apie lenkų tautos heroizmą, pavyzdžiu pateikęs žydą partizaną Frank Blaichman: „Galiausiai, aš noriu, kad visi žinotų, jog Amerika niekada nepamirš nepalaužiamos lenkų dvasios. Neseniai amerikietis, vardu Frank Blaichman, mirė sulaukęs 96 metų. Galimai, Lenkijoje jis labiau žinomas kaip Franek Blajchman. Frank’as buvo vienu iš garbingų žydų partizanų Lenkijoje, jis rizikavo gyvybe, stojęs prieš nacistų karo mašiną.

Po karo jis tapo Amerikos piliečiu, suklestėjo kaip verslininkas nekilnojamo turto srityje. Frank’o gyvenimas buvo lenkų tautos tvirtybės ir amerikietiškos svajonės įgyvendinimo pavyzdžiu – bet kuris, kas svajoja apie didžius darbus, gali pakilti į viršūnę, nepriklausomai nuo to, nuo kur pradeda kelią. Jis buvo iliustracija to, apie ką pasakė prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) savo vizito 2017 metais į čia metu. Lenkija gyvena. Lenkija klesti. Lenkija juda pirmyn“.

Šios kalbos ne itin patiko lenkų valdžiai ir, matomai, vėlesni Izraelio premjero Netanjahu žodžiai apie lenkų kolaboracionizmą Antrojo pasaulinio karo metu, tapo tik papildiniu prie ekonominių pretenzijų, išsakytų JAV valstybės sekretoriaus žydų vardu.

Pastarosiomis dienomis Lenkijos premjeras keletą kartų komentavo Pompeo žodžius, pareiškęs, jog „klausimas apie žydų turto sugrąžinimą seniai sureguliuotas“. Tai, savo ruožtu, iššaukė žydų organizacijų, siekiančių Holokausto metu prarastos nuosavybės sugrąžinimo, nepasitenkinimą. Jos teigia, kad Lenkija ir JAV iš tiesų sudarė susitarimą 1960 metais apie tai, jog nuosavybės klausimai suderinti, tačiau jame kalba ėjo išimtinai apie žmones, kure buvo JAV piliečiai nuosavybės praradimo Lenkijoje metu.

Maža to, praeitų metų gegužę Jungtinėse Valstijose buvo priimtas „447 bilis“, pasak kurio JAV valstybės Departamentas teiks pagalbą žydų organizacijoms, užsiimančioms žydų turto susigrąžinimu Antrojo pasaulinio karo paliestose šalyse.

Šis įstatymas buvo priimtas sekant Prahos konferencija, pasirašyta 2009 metais. Joje 46 šalys įsipareigojo siekti žydų turto, prarasto Holokausto metu, sugrąžinimo. Tačiau per 10 metų, praėjusių po konferencijos pasirašymo, reikalas taip ir nepajudėjo, ir Donaldas Trampas šio įstatymo dėka nutarė „imtis kontroliuoti“ žydų turto sugrąžinimo klausimą, apie ką nedelsdamas priminė lenkams Pompeo prieš kelias dienas.

Amerikiečių įstatymas, priimtas 2018 metais (vadinamas Just), jau tada iššaukė masinius protestus Lenkijoje. Ekspertų vertinimu, eksproprijuotas žydų turtas, vėliau perėjęs lenkams arba valstybei, šiandienos kainomis Lenkijoje vertinamas 300 milijardų dolerių.

Tai namai, žemės sklypai, o taip pat įmonės, atimtos vokiečių, o vėliau nacionalizuotos komunistų ir negražintos savininkams ar jų paveldėtojams ir po komunistinio režimo griūties.

Lenkijos žmonės, laikantys save vokiškojo fašizmo aukomis, anaiptol nenusiteikę sugrąžinti žydų nuosavybę, atimtą praėjusio amžiaus viduryje. Ir Lenkijos prezidentas Andžejus Duda, ir užsienio reikalų ministras Jacekas Čeputovičius dar praėjusiais metais buvo pareiškę, jog Lenkija neturi kompensuoti žalos, padarytos nacistų, sukursčiusių karą ir okupavusių Lenkiją.

Politikai kalbėjo apie tai, jog neturėjusių paveldėtojų žuvusių lenkų turtas taip pat buvo nacionalizuojamas ir pasekoje nebuvo grąžinamas, ir, jog negalima statyti lenkų ir žydų į nelygias sąlygas.

Labiausia lenkų valdžiai nepatinka ta amerikietiškojo įstatymo dalis, kurioje sakoma, jo žydų nuosavybė turi būti sugrąžinta nepriklausomai nuo to, yra ar nėra paveldėtojai – jeigu tokių nėra, turtas turi būti perduodamas žydų organizacijų valdymui, kurios pasinaudos juo pagalbos išgyvenusiems Holokaustą teikimui ir memorialiniams-kultūriniams tikslams.

Visuomenės sujudimas ryšium su amerikiečių biliu Just, kilęs praėjusią vasarą Lenkijoje, buvo labai didelis. Priminimas apie šį įstatymas, kuri padarė Mike Pompeo, tikėtina, privertė lenkus pasigailėti dėl to, kad jie apskritai sutiko pravesti „rytų konferenciją“ pas save šalyje. Lenkų vaidmens Holokauste paminėjimas, kurį padarė Izraelio premjeras Netanjahu, tik pakurstė ugnį, o gandai apie Izraelyje ruošiamas išgyvenusių Holokaustą žydų demonstracijas , planuojamo lenkų premjero vizito į Jeruzalę metu, privertė Mateušą Moravieckį galutinai atsisakyti dalyvauti „Vyšegrado ketveriukės“ suvažiavime, kurį dėl to teko atšaukti.

Visų šių įvykių grandinėlė demonstruoja, jog už menamos lenkų vadovybės nuoskaudos slepiasi kur kas gilesnės priežastys (be to ekonominio pobūdžio), nei keletas Izraelio premjero frazių apie lenkų kolaboracionizmą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 247

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...