infa.lt

Ekranai stabdo vaikų protinių sugebėjimų vystymąsi

02 vasario
20:06 2019

Kanados mokslininkai iš Kalgario universiteto pravedė tyrimą apie tarpusavio ryšį tarp laiko, vaikų praleidžiamo prie įvairių įrenginių ekranų, įskaitant televizorius, planšetes, išmaniuosius telefonus […] ir šių vaikų protinio išsivystymo.

Tyrimas vyko 2440 kanadiečių šeimų tarpe nuo 2011 iki 2016 metų. Jis parodė, jog 2,3 ir 5 metų amžiaus vaikai, praleidžiantys daug laiko prie visokiausių įrenginių ekranų, demonstruoja blogus rodiklius kognityviniuose testuose.

Remdamiesi tyrimo rezultatais mokslininkai kalba apie tiesioginį ryšį tarp „laiko prie ekranų“ ir protinio vaikų išsivystymo lygio. Pasak statistikos, kas ketvirtas vaikas, ateinantis į mokyklą Šiaurės Amerikoje, kenčia nuo protinių defektų arba užtrunkančio išsivystymo – kalbos, komunikacinių, motorinių ir socioemocinių savybių vystymosi pristabdymo.

Dėl to daugelis vaikų blogai pasirengę mokslui, ir šie defektai turi savybę gilėti su laiku be atitinkamo įsikišimo.

Mobilių įrenginių atsiradimas padarė įtaką ir suaugusių žmonių psichologijai, tačiau pas tuos, kas augo be jų, susidarė atitinkamas imunitetas ir suvokimas to, „kaip iš principo reikia gyventi“. Vaikai gi, gyvenantys tarp šių įrenginių, nuo pat pradžių vertina pasaulį per ekraną, o ne savo asmeninės patirties požiūriu.

paveikslėlis98% amerikiečių vaikų iki 8 metų amžiaus gyvena namuose su įrenginiais, pajungtais prie interneto, ir praleidžia prie ekranų vidutiniškai daugiau, nei 2 valandas į dieną, tuo tarpu kai pediatrai rekomenduoja leisti vaikams ne daugiau 1 valandos „ekrano laiko“ per dieną, ir tik kokybiškų programų peržiūrai.

„Ekrano laikas“ atima iš vaikų iš tiesų naudingą laiko praleidimą, suteikiantį galimybę užtvirtinti ir išvystyti motorinius įgūdžius – bėgimą, vaikščiojimą ir kitus judesius, o taip pat bendravimą su aplinkiniais, užtvirtinantį ir vystantį kalbos ir komunikacijos įgūdžius.

Pravesdami testus vaikų tarpe ir sulyginę juos su „ekrano laiko“ kiekiu būdingu kiekvienam tiriamajam, mokslininkai priėjo išvados: vaikų kognityvinių gebėjimų blogėjimas, atsiradęs vienu metu su elektroninių įrenginių atsiradimu, iš tiesų susijęs tarpusavyje.

Tyrėjai pažymi, jog tai pirmasis tyrimas, išryškinęs tiesioginį tarpusavio ryšį tarp laiko, kurį maži vaikai praleidžia prie ekranų, ir jų protinių gebėjimų bei pažangumo mokykloje. Mokslininkai pažymi, jog spręsti šią problemą būtina šeimos lygmeniu, rengiant planus, ribojančius prieigą prie įrenginių vaikams, įskaitant televizorių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 107

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Čia    -  2019-02-03, 17:38

    Kvailius ugdo,per televizija gali primesti į jų smegenis visokį šūdą,robotais daro valstybė.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...