infa.lt

TS-LKD skundžia prokurorams FNTT atsisakymą pradėti tyrimą dėl Agrokoncerno perkamų iš Rusijos trąšų

01 vasario
19:07 2019

Laurynas Kačiūnas, Audronius Ažubalis, Arvydas Anušauskas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai generaliniam prokurorui skundžia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo.

Kaip žinoma, FNTT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą pagal medžiagą, kurią išaiškino LRT Tyrimų skyrius, pateikdamas informaciją, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomas UAB „Agrokoncernas“ importuoja trąšas iš Rusijos bendrovės OAO „Minudobreniya“ – Rusijos Voronežo srityje, Rosošo mieste, esančios azotinių trąšų gamyklos, kurios daugiau nei 80 proc. akcijų priklauso Rusijos oligarchui Arkadijui Rotenbergui. Jam dėl artimų ryšių su Kremliaus lyderiu nuo 2014 m. taikomos tarptautinės sankcijos.

Tačiau sankcijos apeinamos trąšas iš A. Rotenbergui priklausančios bendrovės perkant per Dubajų. UAB „Agrokoncernas“ Rosoše gaminamas trąšas perka netiesiogiai iš OAO „Minudobreniya“, o per tarpininkus – iš Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūrusios „AgriculturalMinerals“ DMCC.

Tačiau į Lietuvą nupirktos trąšos atkeliauja iš Rusijos per Ukrainos teritoriją. OAO „Minudobreniya“ azotinių trąšų gamykla įsikūrusi netoli sienos su Ukraina, vos už 1354 km nuo Lietuvos.

„Stebina FNTT atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą viena iš priežasčių, kad „patikslinimo metu surinktų duomenų nepakanka“. Tai tik dar labiau skatina daryti išvadą, kad FNTT nesiėmė išsamios šaltinių, kurie galėtų patvirtinti arba paneigti šią informaciją, paieškos ir analizės, – sako vienas iš kreipimosi autorių Seimo narys Laurynas Kasčiūnas. – Kyla klausimas, kodėl FNTT nesiėmė veiksmų, kad nustatytų, ar AO ,,Minudobreniya“ tiesiogiai ar per tarpininkus nėra kontroliuojama A. Rotenbergo.

Šiuo klausimu surinktos tik nuomonės, o ne objektyvūs įrodymai. Kol tai nėra padaryta, mūsų įsitikinimu, tyrimas negali būti laikomas užbaigtu“.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad FNTT neištyrė ir neįvertino, ar UAB ,,Agrokoncernas“ ir kitos 8 FNTT nutarime išvardintos Lietuvos įmonės, prieš sudarydamos ilgalaikius didelės apimties kontraktus, iš anksto ėmėsi visų atsargumo priemonių, kad surinktų kuo pilnesnę informaciją ir išsiaiškintų galutinius naudos gavėjus. Lietuvos įmonės turėjo imtis tokių atsargumo priemonių įvertinusios ir tai, kad Jungtiniuose Arabų Emyratuose registruota įmonė ,,Agricultural Minerals“ DMCC veikia tik kaip tarpininkas.

Taip pat nėra ištirta ir įvertinta, ar UAB ,,Agrokoncernas“ ir kitos 8 nutarime išvardintos įmonės ėmėsi kokių nors veiksmų po to, kai paaiškėjo, kad trąšos yra siunčiamos iš bendrovės AO ,,Minudobreniya“ azotinių trąšų gamyklos Rusijos Federacijos Voronežo srityje, siekiant įsitikinti, kad minėta bendrovė nėra susijusi su sankcionuojamais juridiniais ir fiziniais asmenimis, t. y. nėra ištirta, ar UAB ,,Agrokoncernas“ ir kitos trąšas iš AO ,,Minudobreniya“ importavusios įmonės nedelsdamos kreipėsi gauti duomenų apie AO ,,Minudobreniya“ akcininkus.

„Už Europos Sąjungos (ES) sankcijų įgyvendinimą atsakingos ES šalys narės. Gavus informaciją apie galimą juridinio asmens sąsają su sankcionuojamais asmenimis, ES šalies narės atsakingų institucijų pareiga – dėti visas pastangas, kad būtų nustatyti faktai, o pasitvirtinus informacijai, kad juridinis asmuo yra valdomas ar kontroliuojamas sankcionuojamo asmens, apie tai informuoti už ES sankcijų priežiūrą atsakingas ES institucijas, kad būtų užkirstas kelias sankcionuojamų asmenų pasipelnymui ir sankcijų režimo vengimui“, –pabrėžia TS-LKD frakcijos narys Arvydas Anušauskas.

Pasak kito frakcijos nario Audronio Ažubalio, turime elgtis principingai, išsiaiškinti galimus pažeidimus ir neleisti Rusijai parodyti, kad jai taikomos sankcijos esą yra bevertės.

Primename, kad FNTT buvo įpareigota imtis tyrumo po to, kai Seimo TS-LKD frakcijos nariai A. Anušauskas, A. Ažubalis ir L. Kasčiūnas kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, prašydami įvertinti žurnalistų paskelbtą informaciją imtis veiksmų, kad būtų atliktas tyrimas dėl Lietuvos įmonės galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 218

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Voldemaras Zacharka    -  2019-02-01, 20:00

    Baikit kraustytis iš proto, konservai prakeikti. Kas jus berinks, jei net pensininkams nieko, apart pažadų, negalite pasiūlyti.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Henrikas    -  2019-02-02, 16:58

    Tie šlykštus susmirdėliai tslkd.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. pjanas    -  2019-02-02, 17:22

    nuo kada žu

    Atsakyti į šį komentarą
  4. pjanas    -  2019-02-02, 17:34

    nuo kada ir kur žurnalistiniai tyrimai nustatinėja sankcijas ir kas atsakingas už jų vykdymą nuo kada konservatoriams ta misija yra pavesta tegul pasidomi iš ku nfta teka į mažeikius ir pastatę automobilius tegu vaikšto pėsčiom jei tokie jau sąžiningi yra . oFNTT dabar neturi laiko kapsto kur Ignalinos atominėje Kubilius suSEkmoku milijardus užsikasė juodai dienai ir dabar artėjant rinkimams niekaip neprieina išsitraukt nes FNTT sėdi ant subinės ir Karbauskis su ŽIŪronais žiūri kur ta jūsų auksinė antilopė.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Rasa    -  2019-02-04, 15:18

    Kadangi, vel menesiui isleido atostogu uz komentara apie kubiliu ir independelio Afera,tai antrus metus tenka ropstis per langa ir Sveikinti Gimimo Dienos proga. 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Rasa    -  2019-02-04, 15:26

    Linkejimai Avydui:-) – 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...