infa.lt

Kaip pašalinti kompromituojančius asmeninius duomenis iš savo telefono

20 sausio
20:52 2019
iPhone telefonas

infa.lt nuotrauka

Kaip liudija daugkartiniai pastarojo meto įvykiai, žodžio laisvės principai vakarų šalyse daugeliu aspektų tiesiog nustojo veikti. Apie Rytus net nekalbėsime. Tai vyksta kaip ir dėl įstatymų ir poįstatyminių aktų, atvirai prieštaraujančių konstituciniam žodžio laisvės principui, taip ir dėl „visuomeninės inkvizicijos“ – įvairių lobistų, darančių spaudimą tam, kad nepolitkorektiškų pasisakymų autoriai būtų atleidžiami iš darbo ir pasmerkiant viešam ostrakizmui.

Visa tai priveda prie to, kad bet kuris kritiškas pasisakymas gali tapti pretekstu teisminiam persekiojimui (taip jau vyksta Europos šalyse), atleidimui iš darbo, visuomeniniam pasmerkimui ir t.t.

Teismai, kuriems svarbiau atitikti socialinių aktyvistų pažiūras apie visuomeninį padorumą, praktiškai perstojo ginti pamatines žmogaus teisės ir daugeliu atvejų priima sprendimus, atvirai prieštaraujančius pagrindiniams konstituciniams savo šalių principams.

Gyvenant tokiomis sąlygomis yra labai svarbu nepalikti „kompromituojančių duomenų“ apie pačius save – kaip liudija patirtis, tai, kas dabar neprieštarauja įstatymui ar kažkokioms taisyklėms, gali tapti tokiu po 5-10 metų, kadangi pasaulis veržliai keičiasi.

Pavyzdžiui, šiandien parašę komentarą internete apie vienos lyties santuokų nepriimtinumą, jūs negalite būti įsitikinę, kad ateityje tokie pasisakymai netaps neteisėtais, atsižvelgiant į teisėtvarkos praktiką priimant „kurstančius neapykantą skatinančių pasisakymų draudimus“, „diskriminaciją“ ir t.t..

Todėl, jeigu jūs tikitės kažkada palypėti karjeros laipteliais aukštyn ar tiesiog įsitaisyti gerame darbe, jums vertėtų turėti omenyje, jog vakarų pasaulis sparčiai kinta pilietinių teisių ir laisvių siaurinimo kryptimi, o veidmainystė tampa jame įprasta priemone nepatekti į kalėjimą, išsaugoti darbą ir išlikti aplinkinių akyse padoriu žmogumi.

Kartu su tuo, kaip rodo realybė, praktiškai visi žmonės kažko nepalaiko, nemėgsta, o kartais net nekenčia, ir kartas nuo karto laiko reikalingu išsakyti tą garsiai – tai yra parašyti apie tai internete.

Vardan savo pačių ateities gerovės reikėtų turėti omenyje, jog bet kuris, pats nekalčiausias pasisakymas, jeigu jis patenka į akis „pasipiktinusios visuomenės atstovams“, daugelis iš kurių tik ir užsiima panašių pasisakymų paieškomis, gali tapti rimtų nemalonumų priežastimi.

Pavyzdžiui, neseniai Paryžiaus opera nutraukė sutartį su Ukrainos balerūnu Sergej Polunin, kuris savo tinklaraštyje pasmerkė nutukusius žmones, pasakęs, jog tai „negražu ir tai tinginystė“, ir paragino juos užsiimti fizine kultūra.

Lapkritį EŽTT patvirtino ankstesnius Austrijos teismų sprendimus nubausti bauda Elisabeth Sabaditsch-Wolff, užsiminusią apie tai, jog musulmonų pranašas Mahometas turėjo šešerių metų amžiaus žmoną (kai kurie istorikai teigia, jog santuoka nebuvo įgyvendinta, kol jai nesukako devyneri ar dešimt metų) ir uždavusią klausimą auditorijai: „56-erių metų vyras ir šešerių metų amžiaus mergaitė. Kaip mes galime tai apibrėžti kitaip, nei pedofilija?“

Izraelio Advokatų Asociacijos pirmininkas Efi Nave „sudegė“ dėl to, kad jo senas mobilus telefonas, likęs buvusios žmonos bute, pateko į rankas žurnalistei Hadas Shtaif ir pastaroji ištyrė jį ieškodama kompromituojančių duomenų.

Ji aptiko susirašinėjimą, pasak kurio tarp Nave ir vieno iš teisėjų žmonos vyko vedybinė neištikimybė. To pakako, kad policijoje (kaip tvirtina nekurie, atvirai politiškai angažuotoje) būtų iškelta byla prieš Efi Nave įtariant tuo, jog jis bandė įtakoti teisėjų skyrimo komisiją (kurioje tuo metu nebuvo) su tikslu prastumti savo meilužės vyrą iš taikos teisėjų į apygardos.

Pastaraisiais metais policijos požiūris į baudžiamųjų bylų iškėlimą pasikeitė – imami tirti ne ne konkretūs įtarimai, o „potenciali galimybė įvykdyti nusikaltimą“, kam neretai pastūmėja prieiga prie vienų ar kitų asmenų susirašinėjimų istorijos.

Ryšium su visomis šiomis aplinkybėmis pasaulyje išpopuliarėjo instrukcijos apie tai, kaip atjungti ir pašalinti sekimo paskui save istoriją įvairiose paskyrose. Jau pasakojome kaip tą padaryti Google.

Dabar, pasufleruosime ką daryti su senais išmaniaisiais telefonais, kad juose neliktų susirašinėjimų, kurie gali padėti tašką karjeroje arba šeimyniniuose santykiuose, o kartais ir gyvenimui laisvėje. Tai naudinga tuo atveju, jei jūs atiduodate telefoną ar planšetę giminaičiams, parduodate, grąžinate tarnybinį telefoną ar tiesiog pasidedate seną aparatą į „užmaršties dėžę“.

Kadangi dauguma žmonių naudojasi mobiliais įrenginiais su „Android“ operacine sistema, pradėsime nuo jos:

1) Išsaugokite kitoje vietoje savo asmeninius duomenis, kurie jums gali būti reikalingi (jeigu jie dar neišsaugoti r nepadaryta atsarginė kopija). Tai gali būti fotografijos, vaizdo įrašai, SMS žinutės, kontaktai, atsisiųsti dokumentai ir t.t. Mūsų planuojamo valymo metu visi šie dalykai išnyks iš telefono. Archyvavimo būdai gali būti patys įvairiausi – įjungta rezervinio kopijavimo opcija Google paskyroje pačiame „Androide“, įvairūs atsarginių kopijų papildiniai arba tiesiog paprastas fizinis reikalingų rinkmenų perrašymas į kitą įrenginį – pavyzdžiui į savo kompiuterį per USB laidą.

2) Įsitikinus, jog viskas, kas reikalinga išsaugota, galima pradėti įrenginio valymą. Tam reikia užeiti į Nustatymus, pasirinkti ten punktą „Gamyklos duomenų nustatymas“ po ko pasirodys įspėjimas, jog bus ištrinta praktiškai viskas. Reikės tą patvirtinti paspaudžiant patvirtinimo mygtuką. Jeigu telefonas apsaugotas slaptažodžiu – teks įvesti slaptažodį ir dar kartą paspausti patvirtinimo mygtuką. 8,0 ir vėlesnėse „Android“ versijose atkūrimo mygtukas randasi skyrelyje Nustatymai→Sistema→Išplėstiniai>Nustatymo iš naujo parinktys. (Gamyklinių parametrų atkūrimas)

3) Ištraukite iš telefono atminties ir SIM korteles. Jeigu jūs norite palikti atminties kortelę kitam šeimininkui, protingiausia būtų ją suformatuoti.

4) Jeigu įjungta Google paslauga „Surasti įrenginį“, galima telefono duomenis ištrinti nuotoliniu būdu – iš kito įrenginio per savo Google paskyrą šios paslaugos pagal;ba.

Apple įrenginio asmeninė informacija šalinama sekančiu būdu:

1) atsijunkite nuo laikrodžio „Apple Watch“, jeigu iPhone ar iPad prie jo prijungtas.;

2) po to, jei reikalinga, sukurkite rezervinę asmeninės informacijos kopiją iš įrenginio Apple „debesyje“ iCloud arba iTunes.

3) Išeikite iš iCloud, iTunes Store ir App Store. Pradedant nuo operacinės sistemos iOS tai daroma skyrelyje Nustatymai – abonento vardas, ten reikia nueiti žemyn ir paspausti mygtuką „išeiti“, po to patvirtinti nurodymą savo slaptažodžio įvedimu ir mygtuko „išjungti“ paspaudimu.

4) Jeigu įjungtas nustatymas „surasti telefoną“ – jį reikia išjungti, kadangi jis „pririštas“ prie jūsų Apple ID, ir, jeigu jis liks įjungtas,niekas kitas vėliau negalės pasinaudoti šiuo aparatu.

5) Vėl užeiti nustatymų langą ir paspausti „Pagrindiniai“ (General), „Numesti (Reset)“, „Ištrinti turinį ir nustatymus“. Jeigu opcija „surasti telefoną“ liko įjungta gali tekti naujai įeiti į „Apple ID“. Po to patvirtinkite nurodymą „ištrinti įrenginį“.

Jeigu jūsų iPhone ir iPad pavogė arba jis tapo jums nepasiekiamas – galima asmeninius duomenis ištrinti nuotoliniu būdu – reikai užeiti į savo paskyrą (Apple ID) į iCloud ar programoje „surasti iPhone“ iš kito įrenginio, pasirinkti prarastą aparatą ir paspausti „ištrinti“. Kad galutinai būtų nutrauktas ryšys tarp jūsų paskyros ir įrenginiu ten pat to įrenginio atžvilgiu galima įjungti opciją „pašalinti iš paskyros“.

Be to, šiuo atveju geriau būtų pakeisti Apple ID slaptažodį, kad naujas aparato savininkas negalėtų atsisiųsti jūsų duomenų iš „debesies“.

Atlikę šią operaciją telefono su kuriuo išsiskiriate atžvilgiu, galite būti įsitikinę, jog, jeigu jis atsidurs kažkieno rankose, informacija jame nebus atkurta be spec priemonių panaudojimo.

Prieš keletą metų kompanija Cryptocard patikrino 35 naudotus išmaniuosius telefonus, parduodamus Ebay aukcione, ir 19-oje iš jų aptiko asmeninę buvusių savininkų informaciją, įskaitant susirašinėjimą ir banko rekvizitus, išsaugotus naršyklėse ir atitinkamus papildinius. Tad, darykite išvadas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 863

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...