infa.lt

R. Karbauskis Seime registruoja du su vaiko ir jo šeimos teisių apsauga susijusius pasiūlymus

07 sausio
17:38 2019

Ramūnas Karbauskis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad vaiko paėmimas iš šeimos yra kraštutinė, ypač jautri ir reikšmingas pasekmes turinti priemonė, paliečianti tiek vaiko, tiek jo tėvų teises ir interesus.

Todėl šiuo metu galiojantis įstatyminis reguliavimas, kuriuo tėvams ar kitiems vaiko atstovams nėra pilnavertiškai užtikrinama teisė būti išklausytais ir tinkamai atstovaujamiems teisme, turi būti pakeistas.

Seimo narys šiandien registruoja du pasiūlymus, kurie stiprins vaiko ir jo šeimos teisių gynimą. Pakeitimai bus svarbūs šeimoms, kurioms reikalinga ypatinga valstybės pagalba ir dėmesys.

„Įstatymai turi atitikti vaiko interesus. Susitikimuose su vaiko ir šeimos interesus ginančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis aptarėme atvejus, kuomet bylos dėl vaiko paėmimo iš šeimos buvo išnagrinėtos tėvams netgi nepranešus, nedalyvaujant arba net jiems sunkiai suvokiant, kas vyksta. Bylos dėl leidimo paimti vaiką iš jo tėvų ar kitų jo atstovų pagal įstatymą nagrinėjamos rašytinio proceso tvarka, tik išimtinais atvejais teismas gali spręsti dėl žodinio proceso pradėjimo. Dėl to praktikoje susiklosto situacijos, kuomet tėvai ne tik menkai išklausomi, bet ir gali ribotai atstovauti savo teises – advokato dalyvavimas rašytiniame procese nėra privalomas.

Pasitaiko ir situacijų, kai tėvai, nors ir nepatenka į asmenų, kuriems teikiama valstybės garantuojama teisinė pagalba, ratą, vis tiek neišgali pasisamdyti advokatų. Situaciją galime pakeisti keičiant atitinkamas įstatymo nuostatas ir užtikrinant, kad procesas teisme būtų žodinis, privalomai dalyvaujant advokatui. Tai reiškia, kad ir tėvai teisme bus išklausyti, ir atstovaujami profesionalaus teisininko. Kai tėvai negalės patys advokato samdytis, valstybė jiems visada užtikrins jį nemokamai, kaip ir kitą būtiną pagalbą“, – sako R. Karbauskis. Jis ne kartą yra pabrėžęs, kad socialinė ir turtinė nelygybė neturi būti priežastimi diskriminuoti šeimų ar atimti joms galimybes ginti savo teises. Pasak jo, valstybė tokias šeimas turi ginti, joms padėti, o ne bausti.

R. Karbauskis registruoja pasiūlymą keisti Civilinio proceso kodekso 582 straipsnį, numatant, kad bylos dėl teismo dėl leidimo paimti vaiką iš jo tėvų ar kitų jo atstovų pagal įstatymą yra nagrinėjamos tik žodinio proceso tvarka. Teismui nagrinėjant bylą dėl leidimo paimti vaiką iš jo tėvų ar kitų jo atstovų pagal įstatymą, būtina, kad vaiko tėvams ar kitiems atstovams pagal įstatymą atstovautų advokatas. Taip pat jis siūlo keisti Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymą, numatant, kad teisę gauti antrinę teisinę pagalbą, neatsižvelgiant į Vyriausybės nustatytus turto ir pajamų lygius teisinei pagalbai, turi vaiko tėvai, kai teisme sprendžiami leidimo paimti vaiką iš jo tėvų klausimai pagal Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą.

Tikimasi, kad pakeitimai užtikrins geresnį vaiko tėvų ir jo kitų atstovų pagal įstatymą teisių užtikrinimą teismo procese.

Pažymėtina, kad dar 2018 metų pabaigoje Lietuvos Aukščiausiajame Teisme vykusiame darbiniame pasitarime, kurio metu teismų pirmininkai, šeimos bylas nagrinėjantys teisėjai, vaiko teisių gynimo institucijų ir atsakingų ministerijų atstovai diskutavo apie pirmąją vaiko teisių apsaugos reformos patirtį ir kylančius sunkumus, buvo konstatuota, kad teismams aktualiausia problema sprendžiant vaiko paėmimo klausimus yra rašytinio ir žodinio teismo proceso derinimas – t. y. kokiais atvejais būtinas žodinis nagrinėjimas, kaip turėtų būti išklausyta vaiko tėvų ar kitų atstovų pagal įstatymą nuomonė ir panašiai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....