infa.lt

Žurnalistas Andrius Tapinas davė premjerui 14 dienų viešam atsiprašymui ir paneigimui

04 sausio
11:26 2019
Andrius Tapinas

© infa.lt filmuoto reportažo iš mokytojų mitingo stop kadras

Žurnalistas Andrius Tapinas savo Facebook paskyroje pasidalino pareiškimu, kuriame išdėstė savo pretenzijas ir tuo pačiu įvardino savo reikalavimus Lietuvos premjerui Sauliui Skverneliui, ir pagrasino, jog, jei pastarasis per 14 dienų nepasielgs kaip iš jo reikalaujama – pasekmės gali būti sekančios:

Sveiki, bičiuliai ir Laisvės TV žiūrovai. Su Naujaisiais metais, pilietinių, laisvų ir demokratiškų metų mums visiems. Tačiau man metus tenka pradėti nuo šio nepaties maloniausio veiksmo – viešo kreipimosi į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį.

Pone Skverneli, 2018 m. gruodžio mėn. 6 d. susitikime su Seimo Liberalų frakcija jūs paskelbėte tikrovės neatitinkančias, mano garbę ir orumą žeminančias žinias.

Štai tiksli citata „Dabar, kas vyks sekmadienį nesuprantu, kodėl <…>, mitingas kažkoks ar ten akcija, bet organizuoja ne profsąjungos, organizuoja ponas Tapinas, kuris dabar tampa politiku, nebe žurnalistu. Profesinės sąjungos yra įtrauktos į politiką. Tiesiog, jeigu tokio chaoso tikslas yra pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią, tai tą tikslą reikėtų ir įvardinti“.

Tą pačią dieną Seimo posėdyje atsakinėdamas į Seimo nario Eugenijaus Gentvilo klausimą apie planą nuversti teisėtai išrinktą valdžią, jūs ne tik nepaneigėte savo žodžių, bet ir patvirtinote, jog kreipsitės į specialiąsias tarnybas, nes yra abejonių, ar nėra sąsajų su Rusijos specialiomis tarnybomis.

Jūs esate vienAs aukščiausių pareigų užimančių Lietuvos asmenų ir daugeliui žmonių nėra pagrindo abejoti jūsų turima informacija. Jūsų paskelbtas žinias kelios dešimtys įvairiausių žiniasklaidos priemonių nuolat kartojo, siedamos mano pavardę su rengiamu valstybės perversmu, ir išplatino milžiniškoms skaitytojų, klausytojų ir žiūrovų auditorijoms.

Jūs, Sauliau Skverneli, mane apkaltinote užsiimant ne žurnalistika, o politine veikla, susijusia su švietimo darbuotojų mitingo ir protesto akcijos organizavimu ir siekiu pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią.

Iki šios dienos jūs nepateikėte nė vieno tai įrodančio fakto. Nė vieno.

Kiekvienas demokratinės visuomenės narys, pilietis ir žurnalistas turi teisę, kad apie jį būtų formuojama atitinkanti tikrovę, turinti bent minimalų faktinį pagrindą visuomeninė nuomonė. O Jūs, galimai politiniais tikslais, siekdamas sumenkinti savo kritikus, politinius oponentus, persekioti žurnalistus už kritiką, išplatinote apie mane tikrovės neatitinkančias žinias, kurios gali paniekinti ar pažeminti arba pakirsti pasitikėjimą manimi. Tokiu būdu Jūs sąmoningai, siekdamas sau politinės naudos, bandydamas sunkių kaltinimų metimu oponentams, o ne demokratinio dialogo būdu grįsti savo Vyriausybės darbą, kuriate sąmokslo teorijas mane šmeiždamas.

Jūs esate davęs priesaiką: „Aš, Saulius Skvernelis, prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą, prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!“.

Paskelbęs aukščiau nurodytas žinias (ar nuomonę) Jūs viešai apkaltinote mane žemiau nurodytų įstatymų ir kitų teisės aktų pažeidimu.

Pirma, Jūs mane apkaltinote nusikaltimo Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai padarymu. LR baudžiamojo kodekso 114 straipsnyje (Valstybės perversmas) yra nurodyta, kad tas, kas organizavo ar dalyvavo sąmoksle valstybės perversmui įvykdyti arba dalyvavo perversme, baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki dvidešimties metų.

Aš noriu tikėti, kad per pastaruosius metus visuomeninine ir švietėjiška veikla bent šiek tiek prisidėjau prie viešojo intereso gynimo ir pilietinės visuomenės kūrimo. Už šiuos darbus valstybė pagerbė mane apdovanojimu – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi. Premjere, ar jūs prieš kalbėdamas pagalvojote, kaip turi jaustis žmogus, per visas žiniasklaidos priemones kaltinamas labai sunkiu nusikaltimu prieš savo valstybę?

Antra, Visuomenės informavimo įstatymo 22 straipsnis 8 straipsnio 11 dalis nurodo, kad viešoji informacija yra nesuderinama su žurnalistinėmis kampanijomis, rengiamomis pagal išankstinius nusistatymus ar tenkinant grupinius, politinius interesus.

Tokiu būdu Jūs, paskleisdamas tikrovės neatitinkančią informaciją apie mano tapimą politiku, kartu paskleidėte tikrovės neatitinkančias žinias apie mano galimą aukščiau nurodyto Visuomenės informavimo įstatymo straipsnio pažeidimą.

Trečia, mano, kaip žurnalisto veiklą reglamentuoja ir Visuomenės informavimo etikos kodeksas. Šio kodekso 23 straipsnyje inter alia nurodyta, kad žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su dalyvavimu politinių partijų veikloje.

Niekada nebuvau ir nesu jokios partijos narys, partinėje veikloje nedalvauju.

Tokiu būdu Jūs išplatinote žinias, kad aš esu įstatymų pažeidėjas. Manau, kad šias tikrovės neatitinkančias, mano garbę ir orumą žeminančias žinias Jūs paskleidėte sąmoningai siekdamas mane apšmeižti, sukelti sunkumų mano žurnalistinei veiklai, kuri yra finansuojama ne valstybės biudžeto, o VŠĮ „Laisvės TV“ privačių rėmėjų lėšomis.

Premjere, jūs puikiai žinote, kaip veikia „Laisvės TV“, nuo 2016 metų esate jos rėmėjas, skiriantis televizijos veiklai 1 dolerį per mėnesį. Jūs suprantate, kad mes išgyventi galime tik išlaikydami mūsų rėmėjų ir žiūrovų pasitikėjimą.

Ir tai žinodamas, jūs sąmoningai siekėte mane pažeminti arba pakirsti pasitikėjimą manimi ir mano veikla, kas turėtų įtakos mano darbovietei.

Jūsų viešai mesti man kaltinimai, kad turiu tikslą pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią, atgraso nuo mano žurnalistinės veiklos rėmimo žmones, kurie reikalauja paaiškinimo, kokie yra mano veiklos tikrieji tikslai ir paneigimo tikrovės neatitinkančios informacijos.

Kodėl aš turiu įrodinėti, kad nesu kupranugaris, nes taip nusprendė aukštas pareigas užimantis valstybės pareigūnas?

Mano socialinis kapitalas yra mano sekėjai socialiniuose tinkluose – jie mane skaito, žiūri, platina mano mintis ir idėjas, kurios jiems yra priimtinos. Po Jūsų pasisakymo paklausiau savo sekėjų, ar Ministro Pirmininko pasisakymai sukėlė jums abejonių dėl mano dalykinės reputacijos ir nepriklausomumo. Atsakė 15 100 žmonių, iš jų 16 procentų tokios abejonės kilo. Beveik pustrečio tūkstančio žmonių. Man tai skausmingas skaičius, turint omeny, kad jų abejonės kelia abejonių ir mūsų projektų rėmėjams. Ir čia tik tarp mano sekėjų. Esu įsitikinęs, kad atlikus reprezentatyvią sociologinę apklausą, rezultatai būtų dar neigiamesni, nes kodėl žmonės turėtų abejoti vieno iš trijų valstybės vadovų žodžiu. Juk jis nekalbės viešai, neturėdamas neginčijamų įrodymų, ar ne?

Premjere Sauliau Skverneli, noriu pabrėžti, kad tokie Jūsų veiksmai yra draudžiami Konstitucijos 33 straipsnio 2 dalimi, kurioje laiduojama ir mano kaip LR piliečio teisė kritikuoti valstybės įstaigų ar pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus, o Jums draudžiama mane persekioti už kritiką.

Jūsų veiksmai turi nusikaltimo, numatyto LR baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 1 dalyje (Šmeižimas), požymių (Tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų). To paties straipsnio 2 dalis apibrėžia, kad tas, kas šmeižė asmenį neva šis padarė labai sunkų nusikaltimą arba per visuomenės informavimo priemones baudžiamas bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dviejų metų.

Jūsų paskleistų žinių tikslas buvo įbauginti mane ir priversti atsisakyti mano viešai organizuojamų diskusijų ir komentarų svarbiais visai visuomenei klausimais, t. y. Jūs siekėte apriboti mano žurnalistinę veiklą, mano žodžio laisvę. Europos ir Lietuvos teismų praktikoje yra ne kartą konstatuota, kad vykstant politiniams debatams saviraiškos laisvės ribojimas yra galimas tik ypatingais atvejais.

Jūs, kaip viešasis asmuo, pasirinkdamas politiko kelią negalite tikėtis, kad Jūsų politine veikla nebus domimasi ir nebus kritikuojama.

Jūs teigiate, kad aš tampu politiku. Atkreipiu Ministro Pirmininko dėmesį į tai, kad, vadovaujantis LR valstybės politikos elgesio kodekso 2 straipsnio 1 dalimi, valstybės politikai yra asmenys, įstatymų nustatyta tvarka išrinkti į Seimo nario, Respublikos Prezidento, Europos parlamento nario, Savivaldybės tarybos nario ar Savivaldybės mero pareigas ar paskirti į Vyriausybės nario, Savivaldybės mero pavaduotojo pareigas.

Šiame įstatyme yra įtvirtintas Valstybės politikų elgesio principas (4 straipsnio 2 punktas) – sąžiningumas, kuris Jus įpareigoja pareigas eiti sąžiningai ir laikytis aukščiausių elgesio standartų, vengti situacijų, galinčių paveikti sprendimų, kurie sukeltų visuomenėje abejonių, priėmimą. O Jūsų išplatintos apie mane šmeižikiškos žinios sukėlė tiek visos visuomenės, tiek mano žurnalistinės veiklos rėmėjų tarpe abejonių dėl mano vykdomos veiklos, todėl negaliu Jūsų platinamo šmeižto palikti be mano vertinimo ir nesikreipti dėl jo paneigimo.

Jums gerai žinoma mano profesinė veikla. Aš esu žurnalistas ir visuomeninėje veikloje dalyvauju kaip žurnalistas. Man, kaip ir kiekvienam LR piliečiui Konstitucijos 25 straipsniu suteikta teisė turėti savo įsitikinimus, juos laisvai reikšti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.

Tokiu būdu Konstitucijoje įtvirtinta mano teisė kritikuoti Jūsų Vyriausybės veiklą, palaikyti švietimo darbuotojų akcijas, viešai skleisti informaciją apie jų organizavimą.

Niekada nesu pareiškęs, kad siekiu kokių nors politinių tikslų, ar planuoju kandidatuoti į kokį nors politinį postą. Todėl Jūsų tvirtinimas, kad aš esu politikas, neatitinka tikrovės ir mane žemina kaip nepriklausomą žurnalistą.

Jūs teigėte, kad gruodžio 9 dienos protesto akciją organizuoja ne profesinės sąjungos, o ponas Tapinas.

Nuo gruodžio 5 dienos vakaro visose žiniasklaidos priemonėse buvo akcentuojama, kad protesto akciją organizuoja susivienijusios profesinės sąjungos. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas 2018 m. gruodžio mėn. pasirašė įsakymą Nr. A30 „Dėl organizuojamų eitynių ir protesto“, kuriuo buvo suderintas, pagal Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pranešimą, jų rengiamos eitynės ir protesto akcija.

Ši informacija vieša, todėl Jums buvo gerai žinoma, jog tvirtindamas, kad šį renginį organizuoju aš, Jūs platinate tikrovės neatitinkančią informaciją.

Manau, turiu moralinę teisę reikalauti viešo atsiprašymo, kadangi esu įsitikinęs, kad Jūs žinojote, jog skleidžiate tikrovės neatitinkančią informaciją siekdamas mane persekioti už Jūsų asmeniškai, Jūsų vadovaujamos Vyriausybės, Jus į premjero postą delegavusios politinės partijos LVŽS atžvilgiu nuolat mano pagrįstai ir argumentuotai reiškiamą kritiką.

LR valstybės politikų elgesio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 9 straipsnyje numatyta, kad Komisija, kuri atlieka tyrimą dėl valstybės politiko elgesio, gali priimti sprendimą rekomenduoti viešai atsiprašyti. Šiuo atveju, aš Jums suteikiu galimybę pačiam atsiprašyti dėl savo netinkamo elgesio man dar nepasinaudojus savo teise pareikšti prašymą dėl Jūsų netinkamos veiklos tyrimo.

Atsižvelgiant į tai, kad apie mane paskleidėte tikrovės neatitinkančią, mano garbę ir orumą žeminančią informaciją ir sąmoningai siekėte mane apšmeižti reikalauju per 14 dienų po šio reikalavimo pateikimo viešai LR Vyriausybės interneto svetainėje www.lrv.lt ir LR Seimo interneto svetainėje www.lrs.lt (pirmuose puslapiuose) paskelbti tokio turinio paneigimą bei atsiprašymą:

„Aš, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, 2018 metų gruodžio 6 dieną Seimo Liberalų frakcijos posėdyje paskelbiau tikrovės neatitinkančią, žurnalisto Andriaus Tapino garbę ir orumą žeminančią informaciją: „(Dabar, kas vyks sekmadienį, nesuprantu kodėl mitingas kažkoks ar ten akcija, bet organizuoja ne profsąjungos, organizuoja ponas Tapinas, kuris dabar tampa politiku, nebe žurnalistu. Profesinės sąjungos yra įtrauktos į politiką. Tiesiog, jeigu tokio chaoso tikslas yra pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią, tai tą tikslą reikėtų ir įvardinti“.

Neturiu duomenų, kad ponas Andrius Tapinas turėjo tikslą savo veiksmais pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią.
Neturiu duomenų, kad ponas Andrius Tapinas vykdo politinę veiklą
Neturiu duomenų, kad ponas Andrius Tapinas buvo gruodžio 9 dienos protesto mitingo organizatorius.

Atsiprašau gerbiamo žurnalisto Andriaus Tapino už šias mano prasimanytas ir, siekiant mano asmeninių politinių tikslų, metant niekuo nepagrįstus kaltinimus ir nepaisant dialogo demokratijos principų, paskelbtas žinias, kuriomis siekiau sumenkinti, paniekinti, pažeminti ir pakirsti pasitikėjimą juo, neva jis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą.“.

Šis reikalavimas sausio 4 dieną bus užregistruotas LR Vyriausybės kanceliarijoje

Nepaskelbus aukščiau nurodyto paneigimo ir atsiprašymo, būsiu priverstas kreiptis į LR generalinį prokurorą dėl ikiteisminio tyrimo pagal Baudžiamojo kodekso 154 str. 1 dalį ir/ar 2 dalį (Šmeižimas) pradėjimo bei į teismą (Civlinio Kodekso 2.24 straipsnis) dėl tikrovės neatitinkančių, mano garbę ir orumą žeminančių žinių paskleidimo bei Konstitucijos 33 straipsnio 2 dalies pažeidimo dėl persekiojimo už kritiką.

Vadovaujantis LR valstybės politikos elgesio kodeksu turiu teisę kreiptis dėl valstybės politiko galimai padaryto šiame kodekse nustatytų valstybės politikų elgesio principų pažeidimo į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Žengiu šitą žingsnį ne tik dėl savęs. Noriu gyventi valstybėje, kurios kiekvienas pilietis neturėtų jausti nerimo, kad aukštas pareigas ir milžinišką įtaką turintis renkamas pareigūnas gali bet kurią akimirką nuspręsti sunaikinti jo reputaciją ir daugelio metų įdirbį.

Tikiu, kad sveikas protas nugalės ir gerbiamas Ministras Pirmininkas ras savyje stiprybės pripažinti skleidęs tikrovės neatitinkančias žinias ir atsiprašyti.

Keturiolika dienų.

Ačiū už dėmesį ir gražios likusios savaitės.

Beje, S. Skvernelio patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas Eltai teigė, jog „Šiame Andriaus Tapino šou premjeras nedalyvaus“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 806

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. Algirdas Mačiulaitis    -  2019-01-04, 11:30

    Manau, kad Tapinas yra profesanalus klounas. Teko bendrauti su nemažai verslininkų, profesorių, žurnalistų, ir visi įžvelgia tai, jog Tapinas atstovauja Gabrielių, todėl ir puolakaip skalikas Valstiečių partiją.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Romualdas    -  2019-01-04, 11:44

    Koks jautrumas kai paliečiamas nuosavas kailiukas ,koks konstitucijos išmanymas.
    O šiaip- kokybinis šuolis pirmyn kartais įvyksta dėl taiklaus spyrio į sėdmenis

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vardas    -  2019-01-04, 11:47

    Tapinas taip pat gavo 14 dienų atsiprašyti. Įdomu kuris pirmas iš jų tai padarys. m.facebook.com/story.php?story_fbid=152123765772479&id=100029245698188

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Rasa    -  2019-01-04, 14:46

    Pragydo tas,kuris niekada nemindo zmoniu garbes ir orumo.Nuo kada tapinas turi garbe ir oruma,kuria galima pazeminti ? Ar tik tapinoidai turi teise i kritika ? ko prilipo tapinas prie mokytoju kaip lapas prie uzpakalio ? orusis ir garbingasis matai :)) ale kokiu zombiu reikia buti,kad tiketi tapinoidu paistalais :/

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Virgis    -  2019-01-04, 15:57

    Tas Kiseliovas, oi atsiprasau Tapkinas, labai jau susireiksmines. Pjemjeras mat turi atsiprasyti kazkokio Gabrieliaus suniuko.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. tautietis    -  2019-01-04, 17:31

    Na bernelis reikalauja dėmėsio, suprasčiau, kad būtų moteris, o dabar el džy by ty (lgbt) nekoks kvapelis premjiera kutena :)))

    Atsakyti į šį komentarą
  7. kas mūsų laukia ES subinėj?    -  2019-01-04, 18:03

    gražių paveiksliukų galerija:

    liaudiesmenas.livejournal.com

    Atsakyti į šį komentarą
  8. jonas    -  2019-01-06, 10:10

    Matyt geru maistu šeriamas,priešingu atveju nelotu

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...