infa.lt

Afrikos genties Hadza gyvenimo ypatybė – kaip išlikti puikios formos

28 gruodžio
14:50 2018

Du Hadzabe vyrai šiaurės Tanzanijoje vaikščioja, netoli Eyasi ežero, nešantys lankus ir šiandienos laimikį. Juos seka du šunys. 2008 m. rugpjūčio 10 | ANDREAS LEDERER / CC BY 2.0

Tai klajojantys lankininkai, gyvenantys Tanzanijos šiaurėje ir savo labai aukšto aktyvumo lygmens dėka turintys puikią medžiagų apykaitą ir širdies-kraujagyslių sistemos būklę, rašo leidinys Le Monde.

Dešimt tūkstančių ir daugiau žingsnių per dieną. Medžiotojų-rinkėjų tautoms yra ko mus pamokyti?, – pažymi žurnalistas.

Kaip ir indėnų Tsimanų, kito medžiotojų-rinkėjų iš boliviškosios Amazonės etnoso, Hadza genties atstovai gali pasigirti puikia sveikata, nurodo straipsnio autorius. Apie tai liudija Hermano Pontzerio, Duke universiteto antropologijos evoliucijos profesoriaus tyrimas, paskelbtas mokslo žurnale Obesity Reviews.

Iš tiesų, iš 192 ištirtų Hadza genties atstovų tik vienas žmogus galėjo būti laikomas nutukusiu, pas du buvo antsvoris, o vidutinis, grupės asmenų atrinktų tyrimui, kūno masės indeksas (KMI) sudarė 20. Primename, jog apie antsvorį galima kalbėti tada, kai KMI viršija 25, o apie nutukimą, kai jis viršija 30. Kalbant apie 2-o tipo diabetą, tai jis, kaip nurodoma šiame tyrime, praktiškai neegzistuoja. Labiausiai stebina nuostabi širdies-kraujagyslių sistemos sveikata, pažymi žurnalistas.

„Kuo galima paaiškinti tokią sveikatą? Bendru visoms medžiotojų-rinkėjų gentims požymiu yra labai aukštas fizinio aktyvumo lygmuo. Pavyzdžiui Hadza genties atstovai apie 135 minutes į dieną užsiima vidutinio intensyvumo fiziniu aktyvumu. – matavimai buvo vykdomi akselerometrų pagalba – ir per dieną nueina nuo šešių iki devynių kilometrų, – kaip vyrai, taip ir moterys.

Toks fizinio aktyvumo lygmuo žymiai viršija išsivysčiusių šalių gyventojų krūvį. Ir išeina toli už PSO rekomenduotinų ribų, siūlančių 150 minučių vidutinio intensyvumo judėjimą per savaitę, treniruojant ištvermę. Papildomai, Hadza atstovų toks aktyvumo lygmuo nekrenta su amžiumi“, – pažymi žurnalistas.

Kartu su visu tuo, toks fizinio aktyvumo lygmuo, sprendžiant pagal viską, nėra kompensuojamas pailgėjusiu poilsio laiku, sakykim ilgesniu laiku miegui, rašoma straipsnyje.

„Tampa akivaizdu, jog būtent aplinka, o ne genetika palaiko jų sveikatos būklę, gerindama jų imuninę sistemą ir atsparumą stresui“, – pabrėžia Hermanas Pontzeris. Ir iš dalies, jų judėjimo aktyvumo lygmuo. Kadangi, kai šios tautos keičia savo gyvenimo pobūdį, pas jas išsivysto tos pačios „civilizacijos ligos“.

Iš kitos pusės, tokia puiki sveikata, panašu, nėra susijusi su vienu ar kitu racionu. „Mes matome platų maitinimo režimo diapazoną pas šias tautas“. Ir bendras kalorijų sunaudojimas Hadza gentyje yra analogiškas kalorijų sunaudojimui tarp JAV ar Europos gyventojų.

Tai leidžia daryti išvadą, jog norint pasiekti sveiką medžiagų apykaitą sveikatos apsaugos organai turi skatinti mus ne tiek deginti kalorijas, kiek daugiau vaikščioti poilsiaujant, tvirtina tyrimo autoriai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 286

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....