infa.lt

Valstietis siūlo visos Lietuvos šunims ir katėms po oda sudėti mikročipus

05 lapkričio
14:36 2018

Šuo

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika kartu su kitais Seimo nariais registruoja Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išspręsti sisteminį naminių gyvūnų ženklinimo poreikį. Tai padės išvengti problemų, kurias sukelia neatsakingi gyvūnų augintojai, nelegalūs daugintojai ar pardavėjai.

„Siūlome, kad kates ir šunis būtų privaloma ženklinti poodinėmis mikroschemomis (čipai), o jų registravimą ir ženklinimą (čipavimas) organizuotų vietos savivaldybės, Žemės ūkio ministerija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. 2019-aisiais valstybės lėšomis bus nemokamai ženklinami visi šunys, o 2020-aisiais – dar ir katės, todėl gyventojams rūpesčių nekils ir kaštus padengs specialiai numatytas valstybinis finansavimas“, – sakė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

Įstatymo projektą registravo skirtingas Seimo frakcijas atstovaujančių Seimo narių grupė – Kęstutis Mažeika, Algimantas Dumbrava, Eugenijus Gentvilas, Edmundas Pupinis, Rimas Andrikis, Antanas Vinkus ir kiti.

Preliminariai vertinama, kad pagal tikėtiną vidutinę mikroschemos ir paslaugos teikimo kainą, kuri sieks apie 5 eurus, pereinamuoju laikotarpiu bus kompensuojama visiems gyvūnų šeimininkams. Bendra visų gyvūnų augintinių ženklinimo kaina gali siekti iki 6 mln. eurų. Planuojama, kad šių lėšų poreikis pasiskirstys per trejus metus ir kasmet sieks po 2 mln. eurų.

Numatoma, kad ženklinimo programoms lėšas bus skiriamos per Savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą, kurios pajamos šiais metais ženkliai didės dėl padidėjusių gamtos išteklių mokesčių ir lėšų perskirstymo. Šias lėšas savivaldybės galės naudoti ne tik kačių ir šunų ženklinimui, bet ir kastracijos ir kitoms programoms.

Pasak Kęstučio Mažeikos, privalomo ženklinimo praktika paplitusi beveik visose Europos Sąjungos šalyse, tai leidžia apsaugoti ir pačius gyvūnus (nes pasiklydusius lengvai galima grąžinti savininkams), ir sutaupo gyvūnų augintojų laiką, kai pabėgusio ir paklydusio augintinio paieškoms tenka skirti daug laiko ir lėšų. Be to, ES teisės aktai numato, kad keliauti galima tik su paženklintais augintiniais.

Tuo pat metu ženklinimas įpareigoja atsakingai rūpintis gyvūnu visą jo gyvenimą. Ankstesni siūlymai privalomai ženklinti susilaukdavo pasipriešinimo, nes atitinkamos programos buvo siūlomos finansuoti gyventojų lėšomis. Dabar teikiamas modelis šios kritikos turėtų išvengti, nes gyvūnų apsaugą siūloma finansuoti padidėjusiomis pajamomis aplinkos apsaugos rėmimo programoje ir teisę ženklinti suteikiant ne tik veterinarijos gydytojams, bet ir visuomenininkams, t.y. gyvūnų globos įstaigų asmenims, išklausiusiems specialius kursus Veterinarijos akademijoje.

infa.lt komentaras:

Naujas verslo planas? Kaip čia staiga kilo toks sisteminis naminių kačių ir šunų ženklinimo poreikis? Sisteminiai poreikiai mūsų valstybėje dažniausia kyla tada, kai kažkas pamato galimybę sistemiškai-masiškai užsidirbt iš veiklos, kuri tampa privaloma gyventojams įteisinus įstatymu. Kaip, kad pavyzdžiui, tapo privalomais priešgaisriniai dūmų signalizatoriai namuose. Kurių pardavimas išaugo šimtais tūkstančių po to, kai buvo išleistas įstatymas juos privalomai įtaisyti namuose visiems. Iš kitos pusės ar toks įstatymas neprieštaraus bendrajam Europos duomenų apsaugos reglamentui (BDAR) kadangi tą čipą nuskaityt galės kas tik panorėjęs.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 152

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...