infa.lt

Gyvenamasis namas iš žemės ir šiaudų už 900 eurų, 3D spausdintuvu

21 spalio
08:37 2018

Nuo to meto, kai praėjusių metų kovą kompanija New Story ir ICON parodė pirmąjį atspausdintą per 24 valandas namą, kainuojantį 4 000 dolerių, prasidėjo rungtyniavimas už paties pigiausio būsto, sukurto 3D spausdinimo pagalba, vardą.

Savo sprendimą, dar labiau prieinamą ir ekologiškai švarų, pristatė WASP kompanija. Šio namo savikaina keturis kartus mažesnė, o statyboje naudojamos tik medžiagos, išgautos vietoje.

Italų 3D spausdintuvų, skirtų statyboms, gamintojas WASP (World’s Advanced Saving Project) pristatė pilną gyvenamųjų namų technologiją.

 ♦ Namai vargšams bus spausdinami 3D spausdintuvu

Konferencijoje, pavadintoje „Kelionė į Šambalą“, kompanijos inžinieriai pademonstravo, kaip modulinės sistemos, statybinio 3D spausdinimo Crane WASP ir parankinių medžiagų pagalba sukuriamas gyvenamasis namas tik už 900 eurų, rašo PlaceTech.

Projektas pavadintas „Gaia“ vardu (deivės Gajos – Žemės garbei), kadangi pagrindinis statybų elementas šiuo atveju yra molis arba bet kokia kita dirva.

Stabilus 3D namas su praktiškai nuliniu poveikiu aplinkai pilnai spausdinamas statybos vietoje. Jis nereikalauja šildymo ar šaldymo sistemų montavimo, kadangi ištisus metus palaiko vidutinę, komfortiškątemperatūrą patalpų viduje.

Gaia projektui kompanija-partnerė RiceHouse pateiė augalinį pluoštą, kurio dėka WASP sukūrė ypatingą spausdinamų sienų sudėtį.

25% namo sudėties sudaro dirva gauta statybos vietoje (30% molio, 40% dumblo r 30% smėlio), 40 – smulkinti ryžių šiaudai, 25 – ryžių lukštų ir 10% iš hidraulinių kalkių (?). Visos šios medžiagos susmulkintos iki venalytės masės ir užpildo 3D spausdintuvą.

Žemės, šiaudų ir ryžių lukštų naudojimas namo statybai reikalauja ypatingos sienų iškėlimo technologijos, kitaip jos būtų pernelyg trapios ir neatlaikytų išorinio poveikio. Todėl Crane WASP darbas kažkiek primena audimą. Atkurti kažką panašaus su tradicinių technologijų pagalba labai sudėtinga, o štai 3D spasdintuvas su tuo susidoroja greitai ir efektyviai.

Crane WASP pats iš savęs panašus į naują statybinių kranų interpretaciją. Jo kolonos aukštis – 40,5 m, o „rankos“ ilgis 33 m. Tuo pačiu, išmatavimai gali nuolat didinami pridedant naujus modulius. Vieno modulio spausdinimo diametro apimtis – 6,6 m, ir 3 m aukščio, ir kiekvienas iš jų gali dirbti su cementu, biocementu ar tiesiog su žeme.

30 kvadratinių metrų ploto ir 40 cm storio sienoms pastatyti prireikė 10 dienų.

Visos statybinės medžiagos kainavo tik 900 eurų, todėl WASP technologija gali tapti tikru proveržiu besivystančioms šalims, kuriose katastrofiškai trūksta prieinamų gyvenamųjų namų. 3D spausdinimo technologija ir kompaktiškas dizainas leidžia paversti vieną hektarą kultivuojamo ryžių lauko į 100 kvadratinių metrų gyvenamųjų patalpų. Tuo pačiu, visos būtinos statybai medžiagos jau tiesiogiai yra šiame lauke.

3D spausdinimo bumas jaučiamas visame pasaulyje. Tūkstančiai kompanijų dirba kurdamos technologijas namų, tiltų ir biurų pastatų statybai. Pavyzdžiui, kompanija 3D Build Systems nusiteikusi panaudoti namų spausdinimo technologiją Floridoje, kur jos statomi namai, nuo 65 iki 130 kvadratinių metrų pločio, sugebės atlaikyti pačias rūsčiausias aplinkos sąlygas, tame tarpe vėjo gūsius iki 350 km/h. Tai svarbu Floridai, kur uraganai ypač dažni. Tokių namų tarnavimo laikas sieks apie 150 metų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 428

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...