infa.lt

Šifruotų žinučių papildinys „Telegram“ atskleis teroristų, kurie naudojasi jo tinklu, duomenis

14 rugsėjo
01:07 2018
Pavel Durov

Pavel Durov | Twitter nuotr.

Šifruotų žinučių papildinio „Telegram“, kuris buvo teigiamai įvertintas ir teroristų ir politikų, kūrėjas – Pavel Durov, neseniai leido atskleisti duomenis apie savo naudotojus, jeigu jie bus įtariami terorizmu. Netikėtas posūkis! – rašo Le Figaro žurnalistas Pascal Grandmaison.

2018 metų, rugpjūčio 22 dieną, „Islamo valstybės“ vadovas Abou Bakr al-Baghdadi, po metų tylos paskelbė savo paskutinį raginimą tęsti kovą. Jau ne pirmą kartą šio niūraus raginimo paskelbimui buvo pasinaudota „Telegram“ tinklu, kuriuo ir anksčiau naudojosi džihadistai, pavyzdžiui, rengdami 2015 metų teroro aktus, rašoma straipsnyje.

Žinučių papildinys populiarumą užsitarnavo tokiose šalyse kaip Rusija ir Iranas, tarp teroristų ir Prancūzijos politikų. Emanuelis Malronas naudoja Telegram palaikydamas ryšį su savo komanda, pažymi straipsnio autorius.

Telegram – tai 33-ejų metų amžiaus Rusijos disidento ir milijardieriaus Pavel Durov kūrinys. 2006 metais diplomuotas Sankt Peterburgo universiteto filologas startavo socialinį tinklą „Vkontakte“, sukurtą Facebook principu ir pagal išvaizdą, už ką gavo „Rusijos Marko Zuckerbergo“ pravardę. Sėkmė buvo milžiniška, tačiau 2011 metais Rusijos FSB įsakė Durovui pateikti jai duomenis apie politinius opozicionierius, kurie naudojosi socialiniu tinklu.

Po jo atsisakymo tą padaryti, Durovui buvo pasiūlyta parduoti savo 12% dalį artimam valdžiai asmeniui, o po to pasitraukti iš socialinio tinklo „Vkontakte“ direkcijos. Ši operacija atnešė jam 30 mln dolerių, kuriais jis pasinaudojo įgyvendindamas kitą ambicingą projektą – su savo brolio-matematiko pagalba js sukūrė pilnai apsaugotą žinučių papildinį, galintį praslysti pro viso pasaulio valdžios kontrolę, ką įrodė visai neseniai, kai Rusijos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ bandė jį užblokuoti visais įmanomais būdais, net blokuodama Google tarnybas, tačiau rezultatas buvo neguodžiantis..

Durovo sėkmė daugelį privertė griežti dantimis, ypač Rusijoje, kur Telegram administracijos buvo pareikalauta pristatyti atskirų naudotojų susirašinėjimo iššifravimo raktus. Po daugkartinių Durovo atsisakymų, Telegram tinklas buvo užblokuotas Rusijos teritorijoje nuo 2018 metų balandžio, kas pasirodė mažai efektyvu ir iššaukė daugybę šalutinių žalingų pasekmių (Mastercard tinkle ir Amazon serveriuose).

Nors Pavel Durov nuolat kartojo, kad Telegram niekada nepateiks jokios informacijos, vis tik visai neseniai jis nutarė padaryti išimtį: dabar jis sutiko pateikti duomenis valdžioms apie Telegram naudotojus pagal užklausas, susijusioms su teismų sprendimais terorizmo bylose. Išimtis tik Rusija, kur Telegram presingas tebevyksta. Šifravimas įpareigoja, susirašinėjimas išliks slaptas. Prieinami taps tik IP-adresai ir telefono numeriai.

Tai jau gera pradžia, kuri labiau atitinka reikalavimus, įteisintus Europos Sąjungoje, paskelbus įstatymą apie asmens duomenų apsaugą (GDPR/BDAR), nei Pavelo Durovo etinio požiūrio permainos, mano autorius.

Anarchistas milijardierius eina savo keliu, važinėdamas tarp savo ofisų Dubajuje, Londone, savo kompanijos štabo būstinės Suomijoje ir savo investicijomis Karibų jūroje, nurodo žurnalistas.

Neseniai jis surinko 1,7 milijardo dolerių iš tokių investuotojų kaip Markas Simoncini, Roman Abramovic ir amerikiečių fondų daug žadančios platformos, blokčeino technologijos pagrindu ir Durovo kriptovaliutos TON sukūrimui.

Jis toliau juda link savo svajonės apie alternatyvų skaitmeninį pasaulį, laisvesnį ir mažiau priklausomą nuo šio pasaulio galingųjų, kaip nuo valstybių, taip ir nuo interneto gigantų. Ir jis jau turi keletą šifravimo raktų svajonės realizavimui, užbaigia autorius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 165

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...