infa.lt

Europarlamento atstovai: „Neignoruokite kriptovaliutų – jos su mumis ilgam“

29 rugpjūčio
01:01 2018

bitkoinas

Europos parlamento atstovai nesutinka su kritikais, kurie vadina kriptpvaliutas manija, utopija ir sukčiavimu. ES deputatai, priešingai, įsitikinę, jog kriptovaliutos atitinka rinkos reikalavimus, o reiškia, jas reikia pripažinti finansiniu instrumentu. Jie papildo, kad kriptovaliutos nesudaro konkurencijos centriniams bankams ir įprastoms valiutoms.

Kriptovaliutų nereikėtų drausti ar ignoruoti, kadangi jos jau tapo dalimi globalios finansinės sistemos. Tokią poziciją palaiko Europos parlamento ekonomikos ir pinigų politikos Komitetas naujoje ataskaitoje apie kriptovaliutų vertinimą.

„Globalus kriptovaliutų transakcijų tinklas, savo technologinių charakteristikų dėka yra sąlyginai saugus, skaidrus ir spartus“, – cituoja ataskaitos autorius CoinTelegraph. Bitkoinai ir altkoinai Europos parlamento deputatų yra vadinami „šiuolaikine asmeninių pinigų forma“ ir pripažįstami perspektyviu finansiniu instrumentu.

„Kriptovaliutos atitinka rinkos reikalavimus ir, greičiausiai, pasiliks su mumis ilgam“, – rašoma ataskaitoje.

Įtakoti centrinių bankų veiklos ar sukelti grėsmę stambioms įprastoms valiutoms kriptovaliuta negalės. ES analitikai siūlo sulyginti kriptovaliutų rinkos kapitalizaciją su pinigų masės apimtimis JAV. Balandžio mėnesį bendra kriptorinkų kapitalizacija neviršijo 300 mlrd dolerių. Amerikoje 2017-ųjų pabaigoje pinigų masės apimtys sudarė 14 trilijonų dolerių.

„Pagal transakcijų sumas skirtumas tarp tradicinių valiutų ir kriptovaliutų krenta į akis dar labiau“. Pagal tai ataskaitos autoriai daro išvadą, jog „kriptovaliutos kaip ir anksčiau užima laisvą nišą pasaulinėje finansų rinkoje.

Tačiau tai nėra priežastis ignoruoti kriptovaliutas. Reguliatoriai turi turėti omenyje, kad nauja skaitmeninių pinigų forma idealiai tinka tarptautinėms ir anoniminėms transakcijoms, ir suderinti ją atitinkamai teisinėms normoms. „Kriptovaliutas reikia vertinti kaip bet kurį kitą finansinį instrumentą pagal jų svarbą rinkai, sudėtingumo ir susijusiomis rizikomis“.

Europarlamentarai siūlo apmokestinti investicijas į kriptovaliutas tokiu pat mokesčiu, kaip ir investicijas į kitus finansinius aktyvus.

Ataskaitos autoriai nesutinka su ekonomistais, vadinančiais kriptovaliutas šarlatanų išradimu ir pinigų plovimo instrumentu. Neteisus ir žymus Nobelio premijos laureatas ekonomikos srityje Robertas Šileris (Robert Shiller), kuris kaltina kritoinvestuotojus utopizmu ir fanatizmu.

Šilerio nuomone, kriptovaliutos atspindi revoliucijos troškimą ir norą naujai atrasti pinigus. Istorijos eigoje žmonija ne kartą patyrė tokius siekius ir bandė sugriauti egzistauojančią finansų sistemą, tačiau daugumoje atvejų bandymai nepavyko. Tokį patį kelią, mano ekonomistas, teks praeiti ir bitkoinui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 159

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Piramidės principas    -  2018-10-05, 23:08

    globkujistams verkiant reikia įtvirtinti kriaptoval5uda. Pabandykite paspekuliuoti, kaip lengva tada jiems būtų vasalus valdyti. Tereiktu vos kelių klaviatūros mygtukų paspaudimų.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...