infa.lt

Kas stovi už NSA šnipinėjimo faktų demaskuotojo?

17 liepos
01:12 2015

paveikslėlis

Ar stovi už NSA veiklos demaskavimo kažkokia institucija, varomoji jėga ar organizatorius? Šis klausimas tampa vis labiau aktualus, nes gausus CŽV ir NSA veiklos demaskavimų skaičius, ateinantis iš Snoudeno arba WikiLeaks, neigiamai veikia santykius tarp Europos ir Amerikos. Kalba eina apie poveikio darymą, politinį efektą, ir tokio poveikio atveju strategiškai svarbu suprasti, kas ir kokiu būdu gali iš to gauti naudos – ir ar egzistuoja slaptas organizatorius? Jei į klausimą pažiūrėti šiuo kampu, „Saga apie Snoudeną“ įgauna visai kitą kryptį.

Kaip galimi agentai, stovintys už agento Soudeno, JAV požiūriu, pirmoje eilėje figūruoja Rusija ir Kinija. Abi šalys siekia, jog Amerika prarastų moralinę lyderystę kiberdiplomatijoje. Be to, iš dalies prarandamas ne tik moralinis, tačiau ir techninis bei taktinis JAV pranašumas. Špionažas. Taktiniai ir techniniai motyvai galėtų tapti svarbiu elementu Kinijos ir Rusijos derybose su sąjungininkais, tokiais kaip Sirija ir Šiaurės Korėja.

Rusų hakerių grupės „Karbanak“ (Карбанак) kibernetinė operacija šių metų pradžioje buvo vėlesnių įvykių pradininke. Jie perėmė NSA taktinius veiksmus ir greitai pavogė vieną milijardą dolerių. Be to, Rusija ir Kinija visumoje laimi nuo transatlantinio aljanso pamatų ardymo. Jos laimi ir dėl nesantaikos Vakaruose, tačiau tik užsienio suvokimu. Tai yra, abi šalys turi savo motyvus. Daugelis kitų, be abejonės, juos taip pat turi. Tačiau labiau tikėtina, jog visą šią istoriją galėjo organizuoti Rusija ir Kinija. Šalys žinomos spec. tarnybų aplinkoje savo aukšta kvalifikacija „informacinių operacijų“ arba taip pat „psichologinių operacijų“ sferoje, kurių dėka sudaromos sąlygos pasiekti ilgalaikius strateginius tikslus.

Jei pažiūrėtume į Soudeno istoriją šiuo paranoidiškai nušlifuotu požiūriu, iškyla eilė klausimų, kurie suteikia galimybę daryti prielaidą apie slaptos „varomosios jėgos“ egzistavimo galimybę. Kaip eilinis darbuotojas vienas galėjo užvaldyti tokį apimties kiekį slaptų dokumentų ir nepastebėtas juos pasisavinti? Galbūt tai tik baisi klaida. Galbūt. Tačiau, galbūt egzistavo ir profesionalus pagalbininkas. Kodėl Edvardas Soudenas bėgo į rytus, o ne į pietus? Aišku – Rusija, tikėtina, yra saugesnis prieglobstis, nei kitos šalys, kuriose galima pasislėpti nuo CŽV.

Tačiau įvairios Pietų Amerikos šalys buvo labiau pasiekiamos ir taip pat buvo pasiruošusios suteikti Soudenui prieglobstį. Kodėl Soudenas pasirinko būtent šias dvi šalis, kurios pasauliniame manipuliatorių ir interneto cenzorių sąraše, be abejonės, figūruoja pačiame viršuje? Ar galima tikėti Soudenu, kai jis sako, jog Kinijai ir Rusijai neperdavė 1,7 milijono slaptų dokumentų kopijų? Kelionės metu jis turėjo skirtingus notebook’us (nešiojamus kompiuterius) ir keičiamus duomenų laikymo įrenginius, jis teikė prieštaringą informaciją apie tai, ar jis su savimi turėjo dokumentus ar ne. Jeigu Snoudenas vis tik juos turėjo su savimi, Kinija ir Rusija nebūtų net pradėjusios kalbėtis su juo, negavusios jų išslaptintos kopijos. Kadangi taktiniai, strateginiai ir politiniai Soudeno failai yra tikras lobis. Ir pačiam Soudenui dokumentų kopija yra svarbus elementas vedant derybas.

Kodėl gi visoje šioje masėje paviešintos informacijos, kol kas atsirado tik dokumentai, darantys neigiamą įtaką santykiams tarp Europos ir Amerikos, o ne informacija apie santykius tarp Kinijos ir Rusijos arba jų sąjungininkus Artimuosiuose Rytuose? Sunku įsivaizduoti, jog tarp 1,7 milijonų dokumentų CŽV ir NSA medžiagoje nėra duomenų apie amerikiečių spec. tarnybų „pagrindinius pacientus“. Bet štai apie juos mes nieko ir neskaitome. Vakarų spec. tarnybose sklinda gandai, jog Soudeno failai gali būti diferencijuotai užkoduoti. Jie gali būti padalinti į temas ir tuose tematiniuose blokuose atskirai užkoduoti.

Tuomet slaptas organizatorius numatytu laiku aktyvistams ir spaudai nusiunčia raktus – ir tokiu būdu vadovauja informacijos paskelbimui ir nustato jo eilės tvarką darydamas labai tikslų politinės įtakos ėjimą. Tai labai atitinka jų įprastus taktinius metodus. Informacijos nuotėkio sekos sudarymas spec. tarnybose taip pat buvo išanalizuotas. Rezultatai laikomi paslaptyje, tačiau yra nurodymai į tai, jog daugeliui informacijos nutekėjimų būdinga aukšto lygio sinchronizacija su diplomatiniais susitikimais. Pavyzdžiui, informacijos nutekėjimas įvykdavo prieš tam tikras derybas arba kartu su svarbiais įvykiais. Tai galėjo būti svarbus indikatorius stovinčiam šešėlyje organizatoriui, vykdančiam informacinį karą.

Nieko iš to negalima įrodyti. Jeigu tai buvo kryptinga operacija, tai ji meistriškai suorganizuota. Ne paskutinėje vietoje, ir dėl tos priežasties, jog joje nebuvo panaudotas melas, o tik tiesa apie NSA ir Ko. Nemaloni tiesa – geriausias ginklas informaciniame kare. Faktu lieka tai, jog JAV padarė daug ką, ko negalima vadinti teisėtais ir pateisinančiais veiksmais. Kai kurie iš šių skundų gali pasirodyti naivūs. Tačiau suvokimo pasikeitimo sustabdyti jau nepavyks.

Autorius – profesionalus tyrėjas Europos vadybos ir technologijų (ESMT) mokykloje Berlyne, kibernetinio saugumo ir strategijos skyriuje. Teikia konsultacijas NATO ir vokiečių kompanijoms špionažo klausimais.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 182

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. MikasA    -  2015-07-17, 11:16

    Čia prisimenu taip mano mėgstamus Irgi buvo keistai nupirkti, išgauti, irgi buvo nemelas, apie numatomus valstybių, valdžių užgrobimus,šimtmečio pradžioj Europoje ir Azijoje, Įvykių eiga juos patvirtino, bet atvirai buvo pasakyta kad tai tik dalis, tas kas vyks bus dar baisiau… Spėju buvo numanyti karai, holocausto vaidyba… Kodėl tada pagavus protokolus nebuvo rasta arba paviešinta žiauresnioji jų dalis… Liks neatsakyta..Kaip ir Snaudeno protokolai… Kaip ir kiti įvykiai..Viskas aidas ir dūmai…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. MikasA    -  2015-07-17, 11:18

    Kažkodėl neįsirašė …mėgstamus Siono išminčių protokolus.:) …

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Keista    -  2015-07-17, 11:43

    Čia galima dėti tašką. Ištikro visi skelbimai vyksta tik į vienus vartus, ir greičiausiai prieš paties Snoudeno valią – jis jau nebe žaidėjas, o tik prieglobsčio ieškantis besislepiantis individas, kuris už savo saugumą padarys viską. Todėl prielaida, jog visa ši informacija pateikiama Rusijos ir Kinijos naudai ir jų pačių rankomis labai tikėtina.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....