infa.lt

Maisto produktuose beveik nenustatoma pesticidų likučių

Maisto produktuose beveik nenustatoma pesticidų likučių

01 rugpjūčio
15:59 2018

Šviežios daržovės

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė naujausius pesticidų stebėsenos duomenis. Specialistų teigimu, europiečiai valgo maistą, kuriame beveik nėra pesticidų likučių arba šie likučiai neviršija nustatytų leistinų kiekių.

Europos Sąjungos mastu net 96 % tirtų įvairių maisto produktų mėginių pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų, o 51 % mėginių iš viso nebuvo nustatyta pesticidų.

Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį ištirti 243 maisto produktų mėginiai, iš jų 62 % mėginių pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų, 38 % mėginių pesticidų likučių nebuvo nustatyta. Tiriant vieną mėginį, įvertinama per 320–350 rūšių pesticidų. Neatitikimų rasta dviejose siuntose: avietėse, užaugintose Lietuvoje, ir greipfrutuose iš Turkijos. Kasmet tiriami ne tik švieži vaisiai ir daržovės, bet ir kavos pupelės, alyvuogių aliejus, džiovinti vaisiai ir kt.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika pabrėžia, kad kiekvienais metais Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje (ES) ištiriama tūkstančiai tonų maisto produktų. Tikrinama tiek Europos ūkininkų, tiek ir iš kitų šalių importuojama produkcija. Taip užtikrinama, kad būtų griežtai laikomasi ES teisės aktuose nustatytų leistinų pesticidų likučių koncentracijų.

„Ne vienus metus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kaupiama statistika, tiek šis EFSA paruoštas pesticidų likučių stebėsenos rezultatų apibendrinimas patvirtina, kad sukurta pesticidų likučių kontrolės sistema veikia efektyviai ir leidžia užtikrinti, kad vartotojus pasiektų saugūs ir kokybiški maisto produktai“, – sakė D. Remeika.

EFSA pranešime pateikta grafinė medžiaga, leidžianti palyginti atskirus maisto produktus ir skirtingų valstybių narių rodiklius. Šiuos rodiklius galima rasti:

http://www.efsa.europa.eu/en/interactive_pages/Pesticides_report_2016

Pesticidai – grupė cheminių medžiagų, kuriomis naikinami žemės ūkio ir miško kenkėjai, įvairios augalų ligos. Jie patenka į aplinką, nusėda dirvoje ar vandenyje. Nedideli jų kiekiai nepavojingi žmonių sveikatai, tačiau neteisingas naudojimas arba nustatytus leistinus kiekius viršijančios koncentracijos maisto produktuose ir vandenyje gali turėti neigiamos įtakos sveikatai, sukelti alergines reakcijas arba dėl jų gali atsirasti neinfekcinių susirgimų.


Žymos

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Reklama

Apklausa

Ar reikia sugrąžinti privalomą kaukių dėvėjimą?


  • Nereikia (64%, 86 balsavo)
  • Reikia parduotuvėse ir transporte (20%, 27 balsavo)
  • Reikia (16%, 21 balsavo)

Viso balsavo: 134
Pradėta - 2020 27 liepos @ 10:56
Pabaiga - 2020 27 rugpjūčio @ 10:56

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas
Pasidalinkite su savo draugais
Sveiki, verta dėmesio: *Maisto produktuose beveik nenustatoma pesticidų likučių* - nuoroda: https://infa.lt/24345/maisto-produktuose-beveik-nenustatoma-pesticidu-likuciu/