infa.lt

Žūtbūtinė Vašingtono kova su dujotiekiu „Šiaurės srautas 2“

04 liepos
11:30 2018

Amerika štai jau keletą metų stengiasi sustabdyti „Šiaurės srautas 2“ dujotiekio statybas, tačiau europiečiai ir rusai laikosi projekto nežiūrint į tas pastangas. Donaldas Trampas (Donald Trump) galėtų dar griežčiau imtis šio reikalo, tačiau dabar koziris paslėptas ir Rusijos rankovėje, rašo Die Welt apžvalgininkas Daniel Wetzel.

„Tai, kad Vakarų Europa gauna dujas iš Rusijos nepatiko nė vienam JAV prezidentui, pradedant nuo Ronaldo Reigano. Tačiau sutrukdyti abiem pusėm naudingo bendradarbiavimo, nešančio milijardus dujų tiekimo srityje, negalėjo niekas, netgi šaltojo karo metu“, – rašoma straipsnyje.

Šiandien pasaulis vėl grįžta į ledynmečio periodą, ir „daugiamečiame ginče apie „Šiaurės srautas 2“ statybas laukiama ryžtingų politinių susirėmimų“, – teigia Wetzel.

Prezidentas Trampas neabejotina nori sutrukdyti projekto realizacijai. Jam ne prie širdies tai, kad Vakarų Europa bus dar labiau pririšta prie Rusijos – ir jis ne vienas šioje pozicijoje, pažymi žurnalistas.

Konferencijos dujų klausimu, vykusios pereitą savaitę Vašingtone, dalyviai, kėlė klausimą, kiek toli gali nueiti neprognozuojamas JAV prezidentas, kad sustabdytų dujotiekio statybą? „Rusijos pusės dujotiekio vadybininkai, bijodami arešto įvažiuojant į JAV, konferencijoje, kurioje dalyvavo jų kolegos iš 90 šalių, nedalyvavo“. – rašo leidinys.

„Štai jau keletas mėnesių Donaldo Trampo emisarai iš Valstybės departamento deda visas pastangas, siekdami nutraukti „Šiaurės srautas 2“ realizaciją. Tačiau kol kas pastangos nedavė apčiuopiamų rezultatų: Vokietijos federalinė vyriausybė projektą palaikė, Švedija ir Suomija davė leidimą tranzitui“, – informuoja autorius.

„Paskutine galimybe D. Trampui galėtų būti sunkiosios ginkluotės panaudojimas: ekonominių sankcijų prieš Vakarų energetikos koncernus, kurie finansiniais įsipareigojimais susiję su „Gazprom“ vadovaujamu projektu“, – samprotauja žurnalistas. Tai prancūzų Engie, olandų Shell, austrų OMV ir vokiečių Wintershall bei Uniper.

Straipsnio autoriaus nuomone, iš JAV prezidento pusės būtų neįtikėtinu įžeidimu priversti paklusti Vakarų partnerius sankcijų pagalba. „Tačiau, kaip žinia, Trampas sugebėtų ir tai“, – pažymi žurnalistas.

Tiesa, D. Trampas ir tokiu atveju nepasiektų savo tikslo, jei atvirai eitų prieš Vakarų investuotojus, finansuojančius pusę projekto (950 mln eurų bendrai).

„Projektas, be abejo, gaus finansavimą. „Gazpromui“ jis svarbus“, – cituoja leidinys finansinį projekto direktorių, Paul Corcoran. „Ekonominės sankcijos prieš Rusiją gali privesti prie to, jog „Šiaurės srautas 2“ gali gauti net daugiau galimybių finansavimui“, – pasakė Corcoran.

Todėl netgi sankcijos nepadės Trampui pakenkti dujotiekio tiesimui tarp Rusijos ir Vokietijos. Priešingai. „Neseniai įsiplieskęs prekybos karas su JAV sugadino europiečiams nuotaiką“, – teigia autorius. Net eurokomisaras Maros Sefcovic, iki šiol šaltokai vertinęs projektą, jau nurodė, jog Briuselis nepriims jokių JAV sankcijų, nukreiptų prieš europiečius projekto partnerius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 112

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....