infa.lt

Po 6 mėnesių gyvensime naujos mokestinės tvarkos sąlygomis. Seimas patvirtino mokesčių pakeitimus

28 birželio
14:55 2018

Mokesčių našta

Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-2215(2), kuriais mažinama mokesčių našta, ypač vidutines pajamas gaunantiems gyventojams.

Įstatyme įtvirtinta, kad gyventojo pajamos iš darbo santykių arba jų esmę atitinkančių santykių, išskyrus ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros ir ilgalaikio darbo išmokas, bus apmokestinamos taip:

– metinė pajamų dalis, neviršijanti 120 vidutinių šalies darbo užmokesčių (VDU) dydžio sumos, taikomos apdraustųjų asmenų 2019 m. valstybinio socialinio draudimo įmokų bazei skaičiuoti, apmokestinama taikant 20 proc. pajamų mokesčio tarifą, viršijanti 120 VDU dydžio sumą – apmokestinama taikant 27 proc. pajamų mokesčio tarifą;

– metinė pajamų dalis, neviršijanti 84 VDU dydžio sumos, taikomos apdraustųjų asmenų 2020 m. valstybinio socialinio draudimo įmokų bazei skaičiuoti, apmokestinama taikant 20 proc. pajamų mokesčio tarifą, viršijanti 84 VDU dydžio sumą – apmokestinama taikant 27 proc. pajamų mokesčio tarifą;

– metinė pajamų dalis, neviršijanti 60 VDU dydžio sumos, taikomos apdraustųjų asmenų 2021 m. (ir vėlesnių metų) valstybinio socialinio draudimo įmokų bazei skaičiuoti, apmokestinama taikant 20 proc. pajamų mokesčio tarifą, viršijanti 60 VDU dydžio sumą – apmokestinama taikant 27 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Įstatyme įtvirtinta, kad metinė pajamų ne iš darbo santykių arba jų esmę atitinkančių santykių (išskyrus, individualios veiklos pajamas ir pajamas iš paskirstytojo pelno) dalis, viršijanti 120 VDU dydžio sumą, taikomą apdraustųjų asmenų einamųjų metų valstybinio socialinio draudimo įmokų bazei skaičiuoti, apmokestinama taikant 20 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Pagal šiuo metu galiojančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas Lietuvoje taikomas proporcinis gyventojų pajamų mokestis, o apmokestinimo progresyvumas yra užtikrinamas taikant neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). NPD taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms.

„Neapmokestinamas pajamų dydis – 300 eurų, 400 eurų ir 500 eurų, atitinkamai 2019 m., 2020 m. ir 2021 m. – kas jau buvo ir anksčiau pasiūlyta, tas nesikeičia. Jo taikymas plečiamas iki 2 VDU jau 2019 m. ir nesikeičia 2020 m. bei 2021 m. Tai yra Seimo narių Sauliaus Skvernelio, Ramūno Karbauskio, Tomo Tomilino, Valiaus Ąžuolo ir Andriaus Palionio pasiūlymas, vakar jam Biudžeto ir finansų komitete buvo pritarta“, – komentavo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Gyventojų pajamų mokesčių įstatymo pakeitimai priimti už balsavus 75, prieš – 5, susilaikius 12 Seimo narių.

Teisėkūros pagrindų įstatymo 20 str. 3. dalyje įtvirtinta, kad „Lietuvos Respublikos mokesčių įstatymai, nustatantys naujus mokesčius, naujus mokesčio tarifus, mokesčio lengvatas, sankcijas už mokesčių įstatymų pažeidimus arba iš esmės pakeičiantys apmokestinimo tam tikru mokesčiu tvarką ar apmokestinimo teisinio reglamentavimo bei taikymo principus, įsigalioja ne anksčiau kaip po šešių mėnesių nuo oficialaus paskelbimo dienos“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 177

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...