infa.lt

Seimas sutiko leisti dirbti vaiko atostogų išėjusiems tėvams, neprarandant Sodros išmokų

22 birželio
18:27 2018

Laurynas kasčiūnas ir Monika Navickienė

Šiandien Seimas po pateikimo pritarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Monikos Navickienės ir Lauryno Kasčiūno Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, leidžiančioms didinti vidurinės ir žemesniosios klasės šeimų pajamas pirmaisiais naujagimio gyvenimo metais.

Parlamentarai pažymi, kad pagal dabartinį teisinį reguliavimą, tėvai, pasirinkę 2 metų trukmės vaiko priežiūros atostogas, pirmaisiais metais gauna 70 proc., antraisiais – 40 proc. iki atostogų apdraustų pajamų. Pagal šią nuostatą, naujagimis didelei daliai Lietuvos šeimų reiškia finansinius sunkumus, kuomet smunka ne tik bendrosios pajamos, bet ir padidėja išlaidos. Tėvams, pasirinkusiems vienerių metų vaiko priežiūros atostogas, pajamos nesmunka, tačiau, įvertinus ženkliai padidėjusias išlaidas, pragyvenimo lygis krenta. Dėl šių priežasčių buvo siūlytos pataisos, kurios, esant poreikiui, leistų vaiko priežiūros bei motinystės atostogų išėjusiems tėvams dirbti darbą iki 20 valandų per savaitę neprarandant pajamų.

„Su itin dideliais iššūkiais susiduria jaunos šeimos, kūdikio susilaukusios dar neturėdamos darbinės patirties arba dar studijuojant. Šiuo metu išmokų laikotarpis studijuojantiems asmenims yra susietas su vaiko amžiumi – išmokos mokamos, kol vaikui sueina vieneri metai. Studentams, kuriems yra likę daugiau nei vieni metai iki studijų baigimo ir kurie negauna pakankamos paramos iš šeimos, nėštumas reiškia didelius finansinius sunkumus ateityje“, – teigė M. Navickienė.

„Džiaugiuosi, kad pagaliau prieita prie realių sprendimų, o ne tik užsiimama kalbomis. Šiandien Lietuva yra antra nuo galo Europos Sąjungoje pagal išleidžiamus pinigus vaikų bei šeimos politikai (tam mes skiriame 1 proc. BVP, kai ES vidurkis yra 2,4 proc.), nors esame iš tų, kurie susiduria su itin grėsmingomis demografinėmis problemomis. Todėl daugiau nebegalime atidėlioti ir džiugu, kad pradėjome veikti. Žengtas tikrai svarbus žingsnis, didinantis šeimų pasirinkimo galimybę bei suteikiantis papildomos motyvacijos nebijoti priimti sprendimo turėti daugiau vaikų, nebijant finansinio ar profesinio nestabilumo“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Galutinį sprendimą dėl įstatymo pataisų Seimas priims rudens sesijoje.

infa.lt komentaras:

Kokį požiūrį į savo piliečius turi būti įteisinusi valstybė, kad net žinodami apie tas varganas sąlygas, kuriose gyvena jų žmonės priversti dirbti ir tuo pačiu prižiūrėti vaiką, įstatymų leidėjai nesiimtu jų (sąlygų) pagerinti, o tik leidžia šeimoms dar giliau klimpti į vergiškas sąlygas, apsimetant, kad nesupranta, jog vaiko priežiūros „atostogos” iš tikrųjų tėvams yra ne atostogos, o pats tikriausias įtemptas ir kiaurą parą trunkantis darbas, prie kurio papildomai valstybė maloningai leido dirbti dar 20(!) valandų į savaitę. Kokie jautrūs įstatymų leidėjai, mamos turėtų žemai lenktis jums – jūs suteikiate joms galimybę dirbti, dirbti ir dar kartą dirbti, t.y. darote viską, kad netektų padidinti išmokų gimus vaikui, neribodami savęs kitų valstybės išlaidų, tarp kurių „auksiniai šaukštai” užima ne paskutinę vietą, atžvilgiu, ir tuo pačiu skųsdamiesi dėl varganos valstybės demografinės padėties.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 112

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...