infa.lt

Namuose kepta ruginė duona be mielių – labai skanu. Receptas

Namuose kepta ruginė duona be mielių – labai skanu. Receptas

birželio 12
14:26 2018
namie kepta duona

Originalus autorės kepinys | nuotr. autorius: © Arvydas Daunys

Naminė duona. Nutariau pabandyti draugės pasidalintą receptą – kaip namų sąlygomis kepti ruginę duoną be mielių. Žinoma, pagrindinis reikalavimas – kad būtų sveika ir skani. Prisipažįstu – kepinys tikrai pavyko, todėl nutariau pasidalinti patirtimi.

Nustebino tai, kad į duoną dar dedama ir medaus. Rezultatas pranoko lūkesčius.

Tad pirmiausia apie raugą, kurį geriausia būtų pradėti ruošti vakare, kad tolesnės procedūros pagal receptą būtų daromos dieną, o ne naktį:

1. stiklinė ruginių miltų (apie 250 g);
2. stiklinė (tokia pat) vandens.

Ganybos procedūra:

Miltai maišomi su vandeniu tol, kol susiformuoja tiršta tešla, kurią paliekame stovėti kambario temperatūroje inde ar stiklainyje, pridengę tešlą medžiaga, kad ji galėtų kvėpuoti. Rauginama apie 3 paras, reguliariai pamaišant (patariama – mediniu šaukštu). Nusistovėjęs raugas turi būti skystesnis, nei pastatėte, rūgštoko salsvo kvapo.

Paruošus raugą ateina tešlos eilė, kurios paruošimas užtruks kelias dienas.

Pirmąją dieną bus reikalinga:

1. – stiklinė raugo;
2. – dvi stiklinės ruginių miltų;
3. – pusė stiklinės vandens.

Ganybos procedūra:

Pradėti reikėtų vakare. Supilame miltus ir vandenį į raugą. Maišome kol gaunasi tolygi tešla. Pridengiame ją audeklu ir paliekame kambario temperatūroje 12 val., kad įrūgtų. Įrūgusi tešla bus pakilusi ir puri.

Antrąją dieną prireiks:

1. – Įrūgusios tešlos;
2. – 1,5 stiklinės ruginių miltų;
3. – pusės stiklinės kvietinių miltų arba ruginių;
4. – pusės stiklinės vandens;
5 – trijų šaukštų medaus (arba pagal skonį);
6. – Trijų šaukštų kmynų;
7. – dviejų šaukštelių druskos;
8. – pagal skonį papildų: sėklų, riešutų, džiovintų vaisių, uogų arba nieko.

Ganybos procedūra:

Vakarykštę tešlą sumaišome su miltais, vandeniu, medumi, kmynais, druska, gerai išmaišome ir išminkome . Esant poreikiui įdedame priedų ir vėl gerai išminkome. Tešla lipni, todėl teks susišlapinti rankas.

Sudedame tešlą ant kepimui skirto popieriaus (kas turite ant ajerų lapų) kepimo skardoje. Patepame lydytu sviestu. Jeigu nėra kepimo formos galima kepalą suformuoti šlapiomis rankomis (aš dariau taip). Jei tešla gavosi per skysta pridėkite truputi miltų.

Pridengiame turinį ir paliekame 3 valandas pakilti.

Duona kepama iki 170°-180°C įkaitintoje orkaitėje apie pusę valandos. Po to temperatūra sumažinama iki 150°C ir kepama dar apie valandą ar pusantros, priklausomai nuo suformuoto kepaliuko dydžio.

Iškepta duona ištraukiama iš orkaitės ir rankomis sudrėkinama plutelė (geriausia ne vieną kartą, kad susigertų drėgmė, nes pirmą kartą ji gali būti kietoka), pridengiama audeklu ir paliekama, kad pilnai atvėstų.

Skanaus!

E.D. (autorė redakcijai žinoma)

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar palaikote išlaidų gynybai didinimą iki 2.5% BVP?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas

Pasidalinkite su savo draugais

Sveiki, verta dėmesio: *Namuose kepta ruginė duona be mielių - labai skanu. Receptas* - nuoroda: https://infa.lt/23244/namuose-kepta-rugine-duona-be-mieliu-labai-skanu-receptas/