infa.lt

Organizmo valymas. Klizma. Ar jai vieta mūsų žarnyne?

17 balandžio
01:01 2018

paveikslėlis

Periodinių rūpesčio savo sveikata priepuolių metu mes imamės „tvarkyti“ savo nuosavą kūną įmantriausias kankinimo būdais. Bet netgi jų tarpe „organizmo valymas” užima ypatingą vietą. Apie šias žarnyno valymosi ypatybes pasakoja gydytoja koloproktologė Albina Tulikova.

Apskritai, pati sąvoka „organizmo valymas“ – vulgari ir netiksli. Įprastai valoma tai, kas yra purvina ir nešvaru. Tačiau mūsų organizme viskas suderinta taip tiksliai ir adekvačiai, kad bet koks išorinis įsikišimas į šios stebuklingos sistemos darbą gresia žala jai, – kartais ir nepataisoma. Organizmas „valo“ save pats – dieną ir naktį dirba kepenys, inkstai, plaučiai, storoji žarna, oda,… Žinoma, kartais įvyksta sistemos „išsibalansavimas“, bet ir tada galima kalbėti tik apie apykaitos procesų normalizavimą. Tie gi valymo metodai, kuriuos reklama siūlo mums kaip profilaktines ir gydomąsias procedūras, mano požiūriu, ribojasi su pasityčiojimu iš savęs.

Pavyzdžiui, populiarus „valymas aliejumi“. Juo įprastai siūloma valytis kepenis ir tulžies pūslę. Tuo pačiu „valytojai“ tikina, jog pasekoje iš tulžies pūslės pašalinami net smulkūs akmenukai. Iš tiesų, dėl didelio organo krūvio, iš jo išmetami ne akmenys, o tulžies krešuliai. Prie viso to, įprastai, nei tas, kuris pila aliejų, nei tas, kuris jį geria, nežino kokioje būklėje yra valomojo asmens kasa? Pasekoje, neretai tiesiog įvyksta jos uždegimas, o jeigu žmogui jau yra išsivystęs pankreatitas (kasos uždegimą), tai reikalas gali prieiti iki organo atmirimo – nekrozės.

Man visada kėlė nuostabą valymo klizmomis šalininkai. Juk statyti klizmą – reikalas, švelniai tariant nemalonus. Klizma apskritai priešpastatoma organizmui. Jos paskyrimą galima pateisinti tik dviem atvejais – kai laukia atitinkamas tyrimas pas gydytoją ar žarnyno operacija, ir, jeigu pas žmogų rimtos problemos su tuštinimusi (pavyzdžiui po operacijos).

Tie gi entuziastai, kurie statosi sau klizmas po keletą kartų į savaitę, o tai ir dešimt dienų iš eilės, sveikesni tikrai netampa. Atskiri „spartuoliai“ didesnio efektyvumo dėlei tiesiog įsistato vieną vamzdelio galą į tiesiąją žarną, o kitą prijungia prie krano. Po tokių procedūrų žmogus tampa šimtaprocentiniu vidurių užkietėjimo „atstovu“ (žarna atpranta dirbti ir nustoja veikusi). Antra, galima užsidirbti rimtų sutrikimų, net iki žarnos plyšimo. Ir trečia, žmogus įgauna disbakteriozę, išplaudamas iš žarnyno visą naudingą mikroflorą.

Jaunos merginos ir modeliai, kaip taisyklė, dažnai naudojasi vidurių laisvinamaisiais vaistais. Šias vargšeles lengva atpažinti ligoninių koridoriuose. Jos vartoja laisvinamuosius, kad nepapilnėtų. Jos ir nepapilnės. Kaip čia galima kažką suvalgyti, jei pas tave chroniškas vidurių užkietėjimas? Ju po arklinių laisvinamųjų dozių vartojimo labiausia kenčia storosios žarnos nervų sistema. Ji visiškai praranda susitraukimo savybę. Ir pažadinti numarintą žarną praktiškai neįmanoma.

Dažniausiai ant reklaminių organizmo valymų kabliukų užkimba žmonės turintys sutrikimų angliavandenių ar baltymų apykaitos srityje. Pažiūri toks žmogus į save veidrodyje – reikia lieknėti. Bet ir valgyti norisi. Kur išeitis? Ką daryti? Ir žmogus nutaria praplauti žarnyną. Iš tiesų, valant žarnyną pagerėja mikrocirkuliacija, tačiau pašalinti nukarusį pilvą, esą išvalius 5-6 kg išmatų akmenų – nepavyks – reikėtų pažiūrėti nuo ko šis pilvas apskritai atsirado . Dažniausiai, ne akmenys to priežastis, o riebalai ar kažkoks rimtas susirgimas. Tikras lieknėjimas (ir kaip rezultatas – sveikimasа) – ilgas ir imlus pastangoms procesas, reikalaujantis iš žmogaus paties pagrindinio dalyko – gyvenimo būdo keitimo (perėjimo prie dietos, fizinių krūvių atsiradimą, kenksmingų įpročių atsisakymą). Tokios ilgalaikėms aukoms toli gražu yra pasiryžęs ne kiekvienas ir ne kiekviena.

Kitas valymosi šalininkų kontingentas – pagyvenę žmonės, kenčiantys nuo užkietėjimų. Užtikrinu jus, jog specialistas-koloproktologas šimtą kartų pagalvos, prieš pasiūlydamas tokiam pacientui pagalbos priemonių rinkinį. Jiems būtini kvalifikuoti tyrimai. Hipertonikams, pavyzdžiui, hidroterapija gali išprovokuoti širdies priepuolį.

Pirmiausiai, hidroterapijos seansai skirti gydyti užkietėjimui. Tam ir aparatas buvo sukurtas. O štai valytis žarnoje visiškai nėra ko. Mes juk nevalome ašarų liaukų? Hidroterapijos pagalba galima priversti žarną pradėti dirbti. Su siūlymais valyti storąją žarną dermatologai siunčia pacientus pas proktologus su alergijomis ir problematiška oda. Praplovus žarną pagerėja mikrocirkuliacija, pagerėja ir alergiko būklė. Šios procedūros pagalba galima suderinti normalią žarnyno funkciją. Bet!

Prieš procedūrą daromas storosios žarnos, jos mikrofloros tyrimas, matuojamas vidinis žarnos spaudimas, nustatoma žarnos reakcija į temperatūrą ir kitką. Toli gražu ne visi pacientai žino apie savo susirgimus, pavyzdžiui, hemorojų, polipus ar auglius (jiems esant hidroterapija kategoriškai nerekomenduojama). Tyrimas parodys tikrą vaizdą, o gydytojas parinks atitinkamą hidroterapijos režimą.

Bet procedūras ir tyrimus turi daryti specialistas, o ne „konsultantas“ su puodu ir žarna (tegu net tai bus aparatas hidroterapijai). Hidroterapijos kursas turi būti sudarytas iš ne daugiau kaip trijų seansų, vykdomų paeiliui tris dienas. Kartoti jį galima ne dažniau, kaip po pusės metų. Atminkite, – žarna pas jus viena. Ir jos jums dar prisireiks.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....