infa.lt

Lietuvoje vienodinama praktika apsaugant ir ginant vaikų teises bei interesus

13 balandžio
01:03 2018

Norint išsiaiškinti savivaldybėms kylančius su vaiko teisių apsaugos sistemos centralizacija susijusius klausimus ir neaiškumus bei aptarti praktinius šios pertvarkos įgyvendinimo aspektus, vakar Vyriausybėje su savivaldybių merais, administracijos direktoriais, vaiko teisių apsaugos, socialinės paramos specialistais aptarta pertvarkos eiga.

Esminiai šios būtinos reformos tikslai yra teikti savalaikę ir šeimos poreikius atitinkančią prevencinę pagalbą vaikui ir šeimai, sukurti ir taikyti vieningą vaiko situacijos įvertinimo, atvejo vadybos ir vaiko paėmimo iš šeimos praktiką, o kad pokyčiai būtų sėkmingi – vaiko teisių apsaugą įgyvendinti centralizuotai per vieningą vaiko teisių apsaugos sistemą ir kvalifikuotus specialistus„, – susitikime akcentavo socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Rengiantis naujos vaiko teisių apsaugos sistemos startui nuo liepos 1-osios parengti reikalingi įstatymų ir Vyriausybės nutarimų pakeitimai, parengti ir su praktikais aptarti Globos centrų veiklos, Atvejo vadybos, Vaiko situacijos grėsmės lygio nustatymo ir vaiko paėmimo iš šeimos veiklos aprašai. Išgrynintos vaiko teisių apsaugos skyrių funkcijos, suformuota nauja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos organizacinė struktūra ir nuostatai, sudaryti planai ir biudžetai, telkiamos kompetencijos.

Naujojoje tarnyboje iš viso dirbs 644 darbuotojai – 230-ia pareigybių daugiau nei dabar darbuojasi visuose Vaiko teisių apsaugos skyriuose savivaldybėse. Vaiko teisių apsaugos specialistų ir atvejo vadybininkų mokymai numatyti gegužę ir birželį. 2018 m. atvejo vadybininkų ir socialinių darbuotojų, dirbančių su šeimomis, pareigybių išlaikymui savivaldybėms papildomai skirta per 3,5 mln. Eur.

Rengiantis sklandžiam perėjimui prie centralizuotos sistemos, šiuo metu pasirašomos sutartys dėl patalpų su savivaldybėmis ir SADM pavaldžiomis įstaigomis, organizuojamas aprūpinimas transportu, įsigyjamos būtinos specialistų veiklai priemonės bei paslaugos ir t.t.

Kaip kreipdamasis į Vyriausybės kanceliarijos kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija organizuoto pasitarimo dalyvius akcentavo Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, vaiko teisių apsaugos pertvarka yra vienas iš prioritetinių šios Vyriausybės darbų, ir jos eiga koordinuojama Vyriausybės lygiu reguliariai vertinant pažangą. „Pertvarkos sėkmė labai daug priklauso nuo joje dalyvaujančiųjų sutarimo, kad tai yra bendro darbo tikslas”, – pabrėžė jis.

Vaiko teisių apsaugos pertvarka siekiama sukurti visą parą veikiančią sistemą, kuri užtikrintų vienodos praktikos apsaugant ir ginant kiekvieno vaiko teises ir teisėtus interesus formavimą ir taikymą valstybėje, bei efektyvesnę šios funkcijos įgyvendinimo valstybės priežiūrą. Nuo liepos 1 d. vaiko teisių apsaugos sistema taps centralizuota, t.y., Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba taps centrine valstybine vaiko teisių apsaugos institucija, o dabar savivaldybėse dirbantys vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojai – šios institucijos darbuotojais ir dirbs pagal vienodus standartus. Tam šiuo metu yra aktyviai rengiamasi.

BNS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 5

  1. Tai jau pabaiga    -  2018-04-13, 08:36

    „Taikyti vieningą vaiko paėmimo iš šeimos praktiką”… Tūkstantmečiais mūsų tautoje tokių dalykų žmonės net neįsivaizdavo, ir štai sulaukėme dienos, kai valstybiniu lygmeniu ruošiamasi grobti vaikus iš šeimų, dresuojami tokie „specialistai”. Vaikai iš šeimų ne paimami kaip lauknešėliai, o atimami, išplėšiami, pagrobiami.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasa    -  2018-04-13, 08:50

    ne nuo to galo pradeda.ne su pasekmem kovot,o priezasciu tegul iesko ir siekia ,kad nereiktu grobti vaiku.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Genė    -  2018-07-11, 08:06

    Bet gi tikslas tai ne šeimoms padėti, o „PAIMTI” iš šeimos vaikus. Supraskime „PAIMTI”. Kol nepareikalaus tauta, kad Seimas tokius įstatymus atšauktų tol GROBS iš tėvų vaikus. Niekas tuo netikėjo, bet, štai atėjo laikas suprasti ir praregėti ir padoriems tėvams.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Štai kaip ŠAKALAI EFEKTYVIAI DIRBA    -  2018-09-10, 10:51

    GAL BŪTŲ GALIMA PLAČIAU PAAIŠKINT, KUR TUOS VAIKUS IŠVEŽA, PATALPINA, PADEDA, KAS TOKIUS KIEKIUS VAIKŲ LIETUVOJE PAIMA DVIEM DIENOM, JEI ŠEIMOS NIEKADA NEGAUNA NET MAŽIAUSIOS PAGALBOS, AR IŠ TO KIEKIO VAIKŲ YRA DINGUSIŲ BE ŽINIOS, KAS ATSAKO UŽ ŠITUOS VAIKUI PER TAS DVI DIENAS, JEI JIE NETENKA TĖVŲ, KAS DAROMA SU TAIS VAIKAIS PER TAS DVI PARAS, KAS TIKRINA JŲ SVEIKATĄ PO TO, KAI ŠAKALAS TUOS VAIKUS DVI PARAS LAIKO NUSAVINĘS, KOKIOS VAIKŲ REAKCIJOS PO TOKIO GROBIMO, KIEK ŠEIMŲ PASISKUNDĖ DĖL TOKIO VAIKŲ TEISIŲ SKYRIAUS PATARĖJŲ ŪSŲ PATARIMŲ? Štai klausimas, ar šitie vaikai turi kokį kontaktą per tas dvi paras su savo tėvais, ar tik su ŠAKALU IR VAIKŲ TEISIŲ SKYRIAUS PATARĖJAIS ŪSAIS? ŠAKALAI EFEKTYVIAI DIRBA, bet trūksta duomenų, kas vežioja tuos tūkstančius vaikų pirmyn – atgal, iš kokių lėšų, kas juos maitina, ir kiek tam skirta pinigų, žmonėms reikia statistikos, mes turim žinoti, kiek šis ŠAKALŲ ĮSTATYMAS KAINUOJA, ir kaip tos dvi dienos pateisinamos vaiko mokykloje ar darželyje? DĖKUI, lauksiu papildymo

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Baisu    -  2019-01-26, 18:42

    Net dvarponiai su savo baudžiauninkais taip žiauriai nesielgdavo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....