infa.lt

Tautvilas Rinkevičius. Pasitinkant Kovo 11. Šių laikų didvyriai (plakatai)

10 kovo
12:21 2018

Pasinaudodamas LR Prezidentės nuoroda „ŠVĘSKITE LINKSMAI“ – tai linksmai ir atšvenčiau Lietuvos valstybės atkūrimo dieną (vasario 16), mat mano nuomonė sutapo su vyr. Mokytojos palinkėjimu. Būdamas kaunietis, tam išsirinkau dainą „Žemyn upe“, o, kad nepadaryčiau ką nors ne taip, tai pasigaminau sau atmintinę (mokykloje visi vadindavome „špargalkę) – ŠIŲ LAIKŲ DIDVYRIAI. Tai portretai 12 Lietuvos tautybės disidentų.

Disidentas (lot. dissidens, dissidentis – nesutinkantis, prieštaraujantis) – griežtai laikosi valstybėje priimtų teisės normų, ypač konstitucijos, nenaudoja smurto ir apsiriboja aktyvia žodine valdžios ar dominuojančios ideologijos kritika. Paprastai ši sąvoka apibūdina politinius disidentus, kovojančius prieš autoritarinį režimą ar nusistovėjusią konstitucinę tvarką. Vikipedija.

Džiaugdamasis ir klausydamas vyriausiosios mokytojos – LR Prezidentės, supratau, kad einu teisingu keliu, koja kojon su Lietuvos ateitimi. Ir kaipgi kitaip, juk disidentai pirmieji žinojo – kas yra ta LAISVĖ, kaip reikia suprasti mūsų tautos nacionalinę istoriją ir jos kultūrą, kovoti už gimtąją kalbą. Ir dabar aš tvirtai tikiu, kad sekdamas jų pavyzdžiu, visada pataikysiu pasiruošti neutralumo egzaminui arba, kada reikia praleisti progą patylėti. Aišku, kaip du kart du – TAI GERIAU BUS LIETUVAI. Šių 12-os disidentų plakatėlių-etikečių nederėtų klijuoti ant, kad ir ekologiškų uogienių, ir netapatinti su reikšme “Tas saldus žodis LAISVĖ”. Dabar, švęsdamas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, gal pasirinksiu rodyklę, ant kurios bus užrašyta:

Šiandieną širdį pasivaikščioti išleisiu.
Aš tai neisiu, aš tai niekur neisiu.
Aš prašau: tik nesumindžiokit širdies.

Justinas Marcinkevičius

Bet ne…ar čia kryptis…o kaip pasielgtų tautos didvyriai-disidentai, juk naujoji globalizacijos banga tai VIENYBĖ, anot V.Kudirkos “Vienybė težydi” ir nutariau nekelti iš kapų jokių senelių…

Veltui mano troškimai prikelti senelį
Iš kapų milžinų!
Ir išgirsti nors vieną, bet gyvą žodelį
Iš senovės laikų!

Maironis

Juk disidentai tikrai eitų, kad ir šunaujos keliais, bet prieitų …va čia ir nežinau ką prieitų?

O gyventi tai reikia ir egzaminus išlaikyti būtina, kitaip liksi kursą kartoti. Žinote, Jūs kaip norite, bet nutariau kuo mažiau klausyti istorikų, mat tarp “runkelių” eina šnekos, kad yra daug iškraipymų. Taigi klausysiu ir seksiu tais, kurie pirmieji buvo laisvės kalviai. Žinojo, kad pirmiausiai reikia pradėti nuo savęs. Susitvarkyk pasaulį, kuris gyvena tavyje taip, kad galėtum žinoti su kokiom mintim ir kaip pasitikti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną (kovo 11).

Liaudyje sakoma “Dievo keliai nežinomi”, bet ačiū Dievui, kad dar nesame danguje ir mūsų tautos vadovai žino kaip reikia žygiuoti visomis kryptimis. Juk jie savo patarėjais turi laiko patikrintus ir ištikimus tautai – DISIDENTUS. Beje, ar galima paprašyti Seimo bendrijos, kad Gruodžio 10-ąją Žmogaus teisių dieną pervadintų į DISIDENTŲ dieną. Tačiau kol toks sprendimas atsiras, siūlau pasidomėti mano pasiūlytais 12-kos disidentų nueitais keliais. Nesupainiokime, su apaštalais, kurie sėdėjo per paskutinę vakarienę, jų taip pat buvo 12. Na, o Judų visais laikais yra, buvo ir bus.

Plakatų ŠIŲ LAIKŲ DIDVYRIAI aprašymas:

Plakato foną pasirinkau kaip laikmečio dokumentą, kuris lietuvių tautos atėjimą žymi nuo 1009 metų. Disidentų portretus pridėjau tam, kad laikui bėgant, nebūtų kaip su tuo SAVANORIS Nr.1.

Taigi, būdamas dailininku, nors kas čia žino gal tuoj įrodys, kad esu “tik prie meno” (durnelis), siūlau susipažinti su šių istorinių asmenybių likimais – kaip laikmečio autentika, kuri, viliuosi, taps ir TAUTOS paveldu.

Pagarbiai, dailininkas Tautvilas Rinkevičius

Kaunas

Algirdas StatkevičiusPaulius PetronisKęstutis JokubynasMečislovas JurevičiusRobertas GrigasAlfonsas SvarinskasLiudas DambrauskasSigitas TamkevičiusBalys GajauskasTėvas StanislovasAntanas TerleckasFelicija Nijolė Sadūnaitė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 408

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...