infa.lt

Aušra Maldeikienė griebėsi bedarbių atsakomybės už nelegalų darbą

06 kovo
20:20 2018
Aušra Maldeikienė

nuotrauka: lietuvossarasas.lt

Seimo narė Aušra Maldeikienė 2018 m. vasario 20 d. Seime įregistravo Užimtumo įstatymo Nr. XII-2470 24 ir 61 straipsnių pakeitimo projektą, kuriuo siūlo griežčiau apibrėžti bedarbio statuso panaikinimo pagrindą bei aiškiau reglamentuoti asmenų, piktnaudžiaujančių užimtumo rėmimo priemonėmis, atsakomybę.

Siūlomi pakeitimai mažintų korupciją, susijusią su užimtumo rėmimo priemonėmis, ribotų nelegalų įdarbinimą, atlyginimų „vokeliuose“ mokėjimą ir kitus neskaidrius darbo santykių aspektus.

Projekte siūloma atsisakyti nuostatos, jog norėdama panaikinti bedarbio statusą teritorinė darbo birža iš nelegalaus darbo kontrolę ir prevenciją vykdančių ar kitų institucijų turi gauti informaciją pakartotinai per 12 mėnesių, nenumatant specifinio laikotarpio ir sąlygos, kad informacija būtų gauta pakartotinai.

Projekte siūloma, jog asmenys, pasinaudoję užimtumo rėmimo priemonėmis, privalėtų kompensuoti dėl neteisėtos veiklos patritas išlaidas. Ši nuostata negaliotų tuo atveju, jeigu bedarbis, kuris dirbo nelegalų darbą, apie tai praneštų bent vienai iš nelegalaus darbo kontrolę vykdančių institucijų.

Problema išties opi, nes daug asmenų dirba nelegaliai ir registruojasi darbo biržoje. Nepakankamai aiškus bedarbio statuso naikinimo ir numatytos atsakomybės reglamentavimas sudaro sąlygas pasinaudoti įstatymo spragomis ir piktnaudžiauti  bedarbio padėtimi bei teisėmis.

infa.lt primena, jog bedarbis, nepriklausomai nuo to gauna jis pajamų ar ne, turi mokėti privalomą sveikatos draudimo mokestį (PSD), jei yra išbrauktas iš darbo biržos sąrašų. Dar daugiau, nežiūrint į tai, kad bedarbis su darbo santykiais ar atlyginimu neturi nieko bendro pagal apibrėžimą, – jis savo PSD mokestį privalo mokėti skaičiuojant nuo minimalaus atlyginimo dydžio, kuris augdamas skurdina ir taip varganai besiverčiančius bėdžius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 254

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Algimantas Končius    -  2018-03-06, 21:05

    Pagal Maldeikienę bedarbis privalo skursti, nes jei jis gaudamas pašalpą dirba, tai didžiausia nusikaltėlis. Kaip dar nepasiūlė teisti už sukčiavimą ir sodinti į kalėjimą ?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jai į žandarmeriją, o ne į prezidentūrą eiti    -  2018-03-07, 10:47

    Jei stovi darbo biržoje ir dar pasinaudojai kokia užimtumo rėmimo priemone, tai nei žolės kaimynui nebegalėsi nupjauti, nei kaimynkės vaiko pusvalandį padaboti – tapsi nusikaltėliu, susimokėsi baudas ir dar kompensuosi dėl neteisėtos veiklos patirtus nuostolius valstybei. Dieve dieve…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...