infa.lt

Po klausimo apie korupciją – Mažeikių mero sankcijos žiniasklaidai

07 kovo
01:02 2018

Mažeikių meras Antanas Tenys

Mindaugas Jonušas

Skandaluose skęstanti Mažeikių rajono savivaldybės administracija, savo tariamą galią pradėjo demonstruoti prieš žiniasklaidą – nurodo klausimų pateikimo būdą, antraip, tvirtina į klausimus neatsakysianti.

Infa.lt portalui, elektroniniu paštu pateikus Mažeikių rajono savivaldybės Ryšių su visuomene skyriui klausimus dėl galimos korupcijos VŠĮ Mažeikių ligoninėje ir pasiteiravus, kodėl atsistatydino antikorupcijos komisijos pirmininkė Lina Rimkienė, kuri teigia, jog nebegalima dirbti korupciją toleruojančioje komisijoje, – per įstatymuose numatytą terminą atsakymo nesulaukta. Vėliau infa.lt gavo mero Antano Tenio pasirašytą raštą, kuriame tvirtinama:

Jūsų pateiktas prašymas nepasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu ir nėra suformuotas elektroninėmis priemonėmis, kurios leidžia užtikrinti teksto vientisumą ir nepakeičiamumą, dėl to jis yra toliau nenagrinėtinas.”
Antanas Tenys

Visuomenės informavimo įstatymo 5 straipsnis informuoja, jog „kiekvienas asmuo turi teisę rinkti informaciją ir ją skelbti visuomenės informavimo priemonėse„, o 6 straipsnis numato, kad  „kiekvienas asmuo turi teisę gauti iš valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų biudžetinių įstaigų viešąją informaciją apie jų veiklą, oficialius jų dokumentus (kopijas)<…> Informacija, kurią rengiant nereikia kaupti papildomų duomenų, viešosios informacijos rengėjams ir (ar) skleidėjams, žurnalistams pateikiama ne vėliau kaip per vieną darbo dieną, o informacija, kurią rengiant reikia kaupti papildomus duomenis, – ne vėliau kaip per savaitę. Valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos, kitos biudžetinės įstaigos, atsisakiusios teikti viešąją informaciją viešosios informacijos rengėjui, ne vėliau kaip kitą darbo dieną turi raštu pranešti rengėjui apie atsisakymo suteikti informaciją priežastis”. Įstatymas nenurodo, kokiu būdu savivaldybėms turi būti pateikti klausimai.

Žurnalistų etikos inspektorės Jūratės Kučinskaitės teigimu, toks perteklinis savivaldybės atstovų reikalavimas gali būti traktuojamas kaip tiesioginis trukdymas žurnalistui atlikti savo darbą, o su tokiu diskriminavimu susidūrusi žiniasklaidos priemonė turi teisę kreiptis į Seimo kontrolieriaus tarnybą ar administracine tvarka  – tiesiogiai į teismą.

Peršasi išvada, jog ministerijos, be papildomų reikalavimų atsakydamos į infa.lt žurnalisto klausimus, yra kuklesnės nei Mažeikių savivaldybės atstovai. Gal reikėtų įstatymu numatyti privalomą nešioti varinę karūną Mažeikių merui?

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 960

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Taspac    -  2018-03-07, 07:27

    Juokdariai. Tai juk atsakymą gavot. Kai mėnulio pilnatis danguje, atsiranda minios visokių „žurnalistų”.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. regis    -  2018-03-07, 09:05

    Provincijų vadukai visada įsivaizduoja esantys nepakeičiami ir visagaliai, neaišku iš kur pas juos tas kyla – gal tai ir yra tas provincialumo sindromas. Tikrai, tik karūnos trūksta, kad pasijustų karaliumi 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  3. eglė    -  2018-03-07, 09:26

    Keista priežastis atsisakyti teikti atsakymui. Juk tai tik klausimas, kurio keisti ar dar kaip saugoti nėra būtina. Tai nėra informacija, kurią galima būtų iškraipyti. Grynai biurokratinis požiūris. Įdomu iš tikro – kodėl atsistatydino antikorupcijos komisijos pirmininkė, ir kodėl tą temą dabar visaip dangsto Mažeikių meras.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. slapis    -  2018-03-07, 13:06

    Kažin ar minedams oficialūs asmenys privalo teikti atsakymus esant pilnačiai 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Pro    -  2018-03-07, 15:20

    Ką korupcionieriai iš Mažeikių, sušokot savo merą gint? Ar savo suprakaitavusias nuo gresiančio atpildo sub**** ? Šiaip atsakymus vis tiek teks pateikt – nepriklausomai nuo to, per pilnatį ar per delčią.Ir pateiksit tiems, kas paklaus, nežiūrint į pavardę ar pravardę.

    Korupcija turi daug veidų ir vienas iš jų – pasityčiojimas iš oponento, stengiantis sumenkint jo išsakytų minčių svarbą, Bet tas jau nepraeis.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. 123    -  2018-03-11, 10:52

    Vot kaip buvę kolchozu pirmininkai a. tenys, p. kekys savivaliauja kaip tarybiniais laikais

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar tokių tikėjotės pirmo turo Prezidento rinkimų rezultatų?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

jeigu jiems negalioja referendumas, tai gal ir preziko rinkimai negalioja?...

net "objektyvieji" LT žurnalistai kai kalba apie šį konfliktą. sako. kad "Izraelio OKUPUOTOSE TERITORIJOSE" žydus...

Giliu įsitikinimu izraelio sionistus reiktu teisti iki gyvos galvos uz nusikaltimus, tiek vaiku nužudė, nera...

Rusija ne tik nacistinė, bet ir fašistinė. O lyginant su Izraeliu, tai ji 100 -...

HRV

Jei Rusija nacistine, tai koks tada Izraelis?...

ant Gruzijos sutuburo nacistinė Rusija sėdi...

Valio. Gruzija yra pažangesnė ir turi stipresnį stuburą, kas leido atlaikyti agentų spaudimą. Butkevičiaus įdirbis...