• Naujienos
  • Apie infa.lt
  • Rinkmenos
  • Galerija

infa.lt

Žuvis, omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, – ar tikrai?

Žuvis, omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, – ar tikrai?

05 kovo
01:20 2018
omega-3 šaltiniai

nuotr: frolicious.de

Nei žuvis, nei joks kitas gyvūnas omega-3 riebalų rūgščių pats nesintetina. Omega-3 yra randamos tik augalinės kilmės maiste.

-Žuvys gauna savo omegą-3 riebalų rūgštis iš egzotinio šaltinio, žinomo, kaip jūros dumbliai. Žuvis kuri maitinosi dumbliais yra suvalgoma didesnės žuvies, kuri taip gauna omega-3. Tą dar didesnė žuvis ir grandinė tęsiasi.

-Norėdami suprasti, kodėl omega-3 suteikia daug įvairios naudos sveikatai, svarbu suprasti, kaip omega-3 veikia organizme. Omega-3 molekulės sudaro dalį ląstelių membranos ir yra svarbios elementų, maistinių medžiagų ir atliekų mainams. Taip pat dalyvauja perdavimuose tarp smegenų ląstelių, reguliuoja imunitetą, bei dalyvauja ląstelės membranos receptoriuose.

-Jeigu žuvis nesimaitino dumbliais, jinai omega-3 ir neturi, todėl sakyti, kad žuvis yra omega-3 šaltinis yra neteisinga. Kaip žinome, didžioji dalis žuvies randamos prekybos centruose yra užauginta fermose. Didžioji dalis žuvies fermose yra maitina kukurūzais ar kitomis grūdinėmis kultūromis. Taigi, grūdais maitinta žuvis patenka ant jūsų stalo. Vartotojas jokiais būdais negali sužinoti kiek omega-3 ten suras, nebent padarys išsamų tyrimą. Todėl, tam, kad žuvis gautų omega-3 – viskas priklauso tik nuo to, kas tas žuvis augina (kuo maitina) ir kiek sąžiningas yra pardavėjas.

-Laukinė žuvis omega-3 riebalų rūgščių turi tiek, kiek atitinkamai suvartojo dumblių. Todėl tie kiekiai skiriasi, ir neaišku kiek gausime omega-3 suvalgę tam tikrą žuvį.

-Visų pirma, norėdamas sukurti koncentruotus omega-3 žuvų taukus, gamintojas sunaikina natūralų aliejaus riebalų rūgščių balansą, palikdamas vartotojus be viso omega-3 spektro, taip pat kitų natūralių maistinių medžiagų, kurios randamos aliejuje. Be to, gamybos procese dažniausiai naudojami tirpikliai ir ypatingai didelė temperatūra, dėl kurios aliejuje gali susidaryti trans-riebalai.

-Gamintojai dažnai izoliuoja ir atskiria vieną iš EPA arba DHA. Tačiau, sutelkiant dėmesį į EPA/DHA santykį, neatsižvelgiama į tai, kad visos maistinės medžiagos veikia genų išraiškas ir kartu dirba organizme, kad užbaigtų sudėtingą reakcijų seriją. EPA ir DHA neveikia vieni. Jiems reikia vienas kito ir taip pat kitų omega-3 narių, bei maistinių medžiagų siekiant optimalios naudos sveikatai.

– Taigi, geriausi omega-3 šaltiniai:
Dumbliai, alyvuogės, linų sėmenys, chia sėklos.

http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/omega-three-fish-craze/
https://omega3innovations.com/blog/12-myths-about-omega-3-fish-oil/

1. Clarke TC, Black LI, Stussman BJ, Barnes PM, Nahin RL. Trends in the use of complementary health approaches among adults: United States, 2002–2012. National health statistics reports; no 79. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics 2015.
2. Flaxseed and flaxseed oil (Linum usitatissimum). Mayo Foundation for Medical Education and Research. Mayoclinic.org.
3. Scherr C, Figueiredo VN, Moura FA, Sposito AC. Not simply a matter of fish intake. Current Vascular Pharmacology. 2015;13(5):676-8.
4. Stephen NM, Jeya Shakila R, Jeyasekaran G, Sukumar D. Effect of different types of heat processing on chemical changes in tuna. Journal of Food Science and Technology. 2010 Mar; 47(2):174-81. doi: 10.1007/s13197-010-0024-2.
5. Lee YH1, Bae SC, Song GG. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of rheumatoid arthritis: a meta-analysis. Archives of Medical Research. 2012 Jul;43(5):356-62. doi: 10.1016/j.arcmed.2012.06.011. Epub 2012 Jul 24.
6. Ismail Adam. Omega-3s and cognition: dosage matters.NutraIngredients.com. September 7, 2015.
7. Albert BB, Cameron-Smith D, Hofman PL, Cutfield WS. Oxidation of marine omega-3 supplements and human health. BioMed Research International, vol. 2013, Article ID 464921, 8 pages, 2013. doi:10.1155/2013/464921.
8. Albert BB et al. Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA. Scientific Reports 5, Article number: 7928 (2015) doi:10.1038/srep07928
9. Fish Oil Standards/Testing Limits from Leading Organizations & Experts. NordicNaturals. http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
10. Deckelbaum RJ, Worgall TS, Seo T. n−3 Fatty acids and gene expression. American Journal of Clinical Nutrition. June 2006 vol. 83 no. 6 S1520-1525.

Parengė: Gabrielius Sevrukas

Infa.lt
Parama - Ačiū!  
žiūrėjo 817

Žymos

1 Atsiliepimas

  1. nojus.lt    -  2019-11-25, 21:58

    Tikrai, chia (šalavijo) sėklos – puikus omega-3 šaltinis, o ir labai skanu taip pat.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Šeimų Sąjūdis
Lasvas žodis

Apklausa

Ką manote apie rugsėjo 10 protesto akciją?


  • Ji įvyks net ir be leidimo (68%, 71 balsavo)
  • Leidimas bus gautas iš ji įvyks taikiai (13%, 14 balsavo)
  • Ji įvyks ir pasikartos riaušės (11%, 11 balsavo)
  • Vilnius bus blokuotas ir ji neįvyks (8%, 8 balsavo)

Viso balsavo: 104
Pradėta - 2021-09-04 @ 21:14
Pabaiga - 2021-09-09 @ 21:14

Leidžiama ... Leidžiama ...