infa.lt

Ekspertai: tūkstantmečio karta bus labiausiai nutukusi istorijoje

03 kovo
01:01 2018

Greitas maistas

Taip vadinama Y karta Didžiojoje Britanijoje bus labiausia nutukusi stebėjimų istorijoje, prognozuoja ekspertai, apie ką praneša BBC.

Mokslininkai padarė išvadą, jog daugiau, nei 70% milenium’nalų (tai yra žmonių, gimusių 1980-1990 metais), pasiekę vidutinį amžių kentės nuo nutukimo.

Palyginimui, tik pusė iš tų, kurie šiandien vadinami „baby-bumeriai“ (žmonių, gimusių demografinio sprogimo po Antrojo pasaulinio karo), tokio amžiaus turėjo viršsvorį.

Nutukimas vyresniame amžiuje siejamas su 13 vėžio rūšių, pastebi labdaringosios organizacijos Cancer Research UK specialistai, darę analizę.

Jų tarpe – krūties, inkstų ir žarnyno vėžys. Tačiau, organizacijos duomenimis, tik 15% britų susipažinę su šiomis rizikomis.

Rubuilių” karta?

Britai – viena iš labiausiai nutukusių Vakarų Europos nacijų, – jų rodikliai auga greičiau, nei pas bet ką kitus iš išsivysčiusių šalių.

Nuo 1993 iki 2015 metų imtinai, nutukimo plėtros rodiklis išaugo Britanijoje beveik du kartus.

2015 metais labiausiai nutukusia amžiaus grupe buvo laikomi 55-64 metų amžiaus žmonės. Tačiau ekspertai prognozuoja, jog šiandienis jaunimas ateityje susidurs su dar didesne problema.

Cancer Research UK atstovė, profesorė Linda Bold pareiškė: „Riebalai ne šiaip sau randasi mūsų organizme. Jie skleidžia kūne informaciją, kuri gali kelti grėsmę ląstelių sveikatai. Ši grėsmė kaupiasi ir su laiku gali suvaidinti tą patį vaidmenį vėžio vystymesi, kurį jame vaidina, pavyzdžiui, rūkymas“.

„Nors tokios prognozės ir skamba gąsdinančiai, mes galime užkardyti joms įsikūnyti. Milenialai žinomi savo, esą sveikais įpročiais, tačiau niekas nesusilygins su subalansuota dieta, – tęsia Linda Bold. – Didelio kiekio vaisių, daržovių ir kitų skaidulinių produktų (pavyzdžiui pilnų grūdų) vartojimas, o taip pat nesveiko maisto kiekio mažinimas – tai geriausias būdas palaikyti sveikatą savo kūne.

Profesorius Rasselas Vineris (Russell Wiener) iš vaikų pediatrijos ir sveikatos Karališkojo koledžo papildo:

„Yra rizika, jog antsvoris taps norma, juk mes matome, kie daug žmonių negali pastebėti savyje šios problemos, ir dažnai nepastebi jos savo vaikuose. Žinios apie rūkymo sąsajas su vėžiu staigiai sumažino rūkančiųjų skaičių jaunimo tarpe, Dabar būtina, kad tas pats įvyktų nutukimo atžvilgiu“.

Pasaulio problema

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitos, paskelbtos 2015 metais, duomenimis, didžiausia nutukimo problema ateityje laukia Airijos: link 2030 metų 89% airių vyrų ir 85% moterų turės viršsvorio arba kentės nuo nutukimo.

Kalbant apie Britaniją tada, 2015 metais, PSO prognozavo, jog toje šalyje nuo nutukimo link 2030 metų kentės 74% vyrų ir 64% moterų, lyginant su 70% ir 59% prognozuotais 2010 metais.

PSO tada p[astebėjo, jog antsvorio problema taip pat jautriai pasireiškia Graikijoje, Ispanijoje, Austrijoje ir Čekijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...