infa.lt

Darius Razmislevičius. Ar egzistuoja branda alkoholio vartojimui?

02 sausio
15:56 2018

Darius Razmislevičius

Gražiausios metų šventės – puiki galimybė pasidalinti geriausiais praėjusių metų prisiminimais, tačiau švenčių svaigulys turi ir neigiamą pusę. Statistika vis dar negailestingai rodo, kad šiomis dienomis greitosios pagalbos linijos sulaukia daugiausiai iškvietimų dėl apsinuodijimų. Daugiau nei pusė jų – apsinuodijimai alkoholiu, o atvežtieji būna nė nesulaukę 18-os metų.

Paaugliai, kuriems pasitikintys tėvai leidžia naujųjų metų sutiktuves švęsti draugų būryje, dažnai nė nesulaukia vidurnakčio ir, geriausiu atveju, apsvaigę užmiega. Praėjusių metų statistika gąsdina: iš 217 greitosios pagalbos gautų pranešimų apie apsinuodijimus, apsinuodijusių alkoholiu buvo net 52 proc., o visų pacientų amžius nuo 10 iki 16 metų. Higienos instituto duomenimis 2016 m. dėl tiesiogiai su alkoholiu susijusių priežasčių Lietuvoje mirė 670 žmonių.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. įvedamas įstatymas, pagal kurį nusipirkti alkoholio bus galima ne sulaukus pilnametystės, o sukakus 20-čiai metų. Dauguma piktinasi, neva, kokia tai pilnametystė, jei negali elgtis kaip suaugęs. Žinoma, pilnametis asmuo gali būti šaukiamas į kariuomenę, kurti šeimą ir yra visiškai atsakingas už savo veiksmų pasekmes. Beje, tuoktis ir gimdyti vaikus Lietuvoje, gavus tėvų leidimą, galima ir būnant 16 metų.

Tačiau, čia ir reikėtų atkreipti dėmesį į atsakomybę. Išsakyta daugybė argumentų dėl valdžios nepasitikėjimo jaunimu. Visiškai tam nepritariu. Mano nuomone, valdžia, kaip tik, nori pagelbėti jaunimui ir jį apsaugoti. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad 16-20 metų amžiaus tarpsnis yra pats rizikingiausias priklausomybei nuo svaigalų išsivystyti. Taip pat, kaip jau anksčiau minėjau, daugybė mirčių, sukeltų apsinuodijus alkoholiu, naikina mūsų jaunąją kartą.

Piktinantis pamirštama daugybė dalykų, kurie leidžiami tik sulaukus 20-ies metų amžiaus. Juk kazino lošti galima tik nuo 21-erių, kandidatuoti į savivaldą – nuo 20-ies, į Seimą – nuo 25-erių, o norint tapti prezidentu reikia palaukti net iki 40-ies. Jei 18-metis tikrai gali būti toks brandus, kodėl, tuomet, nesiūloma ką tik mokyklas baigusiems jaunuoliams valdyti valstybės?

Jungtinėse Amerikos Valstijose pirkti alkoholį leidžiama nuo 21-erių metų amžiaus. Naujos diskusijos dėl amžiaus kartelės nuleidimo iki 18 metų, kyla periodiškai, tačiau amerikiečiai negailestingi. 39 valstijose buvo atliktas tyrimas, kai amžiaus cenzas buvo sumažintas iki 18 metų. Nustebsite – nelaimingų atsitikimų, nusikaltimų ir seksualinių nusikaltimų dėl alkoholio poveikio, skaičius padidėjo iki 67 proc. Merginų, kurios pastojo iki 18 metų būdamos apsvaigusios nuo alkoholio, skaičius pakilo daugiau nei tris kartus. Tokie, skaičiai, išties, gąsdina.

Valstybė jaunimu ne tik pasitiki, bet ir tiki. Branda tikrai nėra įrodoma galimybe nevaržomai vartoti svaigalus

Darius Razmislevičius

Ar draudimas pirkti alkoholinius gėrimus jaunesniems nei 20-ies metų amžiaus jaunuoliams sumažins alkoholizmą Lietuvoje? Apklausose dalyvavę 18-25 metų jaunuoliai pateikė atsakymus, kad vidutiniškai 36 dienas per metus vartojo alkoholį, kurio suvartojimo kiekis sudarė apie 5 vnt. gėrimo per dieną. Paskaičiuota, kad 70 kg žmogui išgėrus tokį kiekį svaigalų, alkoholio koncentracija kraujyje sudaro 0,12 proc. Turbūt, nereikia nė sakyti kaip tai paveikia žmogaus refleksus, suvokimą, koncentraciją. Statistika rodo, kad panašių išgertuvių metu padaugėja savižudybių atvejų, nelaimingų atsitikimų, susižalojimų. Kaipgi kitaip galėtų būti, kai žmogus sąmoningai beveik savęs nekontroliuoja?  Todėl, politika, kuri gali pakeisti jaunimo alkoholio vartojimo būdus ir mastą, gali iš esmės paveikti ir populiacijos mirtingumą.

Savo ruožtu siūlyčiau padidinti amžiaus cenzą ir greitųjų kreditų įsigijimui. Vos sulaukę 18 metų, Lietuvos piliečiai gali skolintis iš greitųjų kreditų bendrovių. Liūdna, tačiau dauguma jaunuolių nėra pajėgūs atiduoti skolas, į jas klimpsta dar giliau. Panašūs atvejai skatina emigraciją ir darbą šešėlyje. Vis dažniau pasitaiko ir savižudybių dėl nepakeliamos skolų naštos. Manau, kad valstybė parodytų savo susirūpinimą ir norą apsaugoti jaunąją kartą, padidindama amžiaus cenzą imti paskolas.

Valstybė jaunimu ne tik pasitiki, bet ir tiki. Branda tikrai nėra įrodoma galimybe nevaržomai vartoti svaigalus. Juolab, kad šiais laikais, net tarp vyresnių asmenų, gero tono ženklu tampa nebeišgerti net ,,tos vienos taurės, kuri dar leidžia vairuoti”. Aš taip pat tikiu, kad besaikis alkoholio vartojimas liausis, o Lietuva turės vis daugiau atsakingų ir jokiomis prasmėmis nepriklausomų piliečių.

šaltinis: lsdp.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 88

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Simas Simaitis    -  2018-01-02, 20:02

    Kaip viskas paprasta. Įstatymą sugalvojei, leidai, uždraudei ir gyvenimas jau „šokolade”. Jei viskas būtų taip paprasta. Trumpas jungimas galvose, dievaž.
    sarmatas.lt/11/trumpas-sujungimas-galvose/

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....