infa.lt

„Paskutinis Europos diktatorius“ svajoja apie kriptovaliutų karaliaus titulą

26 gruodžio
01:05 2017

Aleksandras Lukašenka

Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka pasirašė įsaką, legalizuojanti operacijas kriptovaliutomis (Bitcoin – bitkoinas, Zec, Monero ir t.t.) šalyje, praneša agentūra Bloomberg. Pasak agentūros apžvalgininko, toks „paskutinio Europos kontinento diktatoriaus“ žingsnis – tai bandymas gauti naudos iš dinamiškai besivystančio aukštųjų technologijų sektoriaus, iki šiol jaučiančio kapitalo trūkumą dėl „uždraustos verslo aplinkos“ šalyje.

Prezidentas Aleksandras Lukašenka „daugelį metų išlaikantis paskutinio Europos diktatoriaus“ titulą, dabar užsimanė tapti „beatodairišku kriptovaliutų karaliumi“: penktadienį jis pasirašė įsaką apie mokestinių lengvatų ir „juridinių paskatų“ suteikimą operacijoms su kriptovaliuta, rašo Bloomberg.

Kaip pažymima agentūros medžiagoje, prezidento įsakas legalizuoja verslą blokčeino (blockchain) technologijos pagrindu, kuriuo remiasi kriptovaliutos. Tokiu būdu Baltarusija tikisi tapti taip vadinamo ICO (Initial Coin Offering, „pirminis monetų pasiūlymas“) specialiai tam sukuriamų kriptovaliutų ar tokenų, naudojamų kompanijų, siekiant pritraukti investicijas, „pasauliniu išpardavimų centru“, pažymi straipsnio autorius.

Bloomberg duomenimis, įsakas konkrečiai numato, jog visos operacijos su tokenais ir kriptovaliutomis visumoje nebus apmokestinamos iki 2023 metų. Be to, dokumentas „sukuria tiesioginę juridinę sąsają“ tarp kompanijų, išleidžiančių tokenus ir jų įsipareigojimus šių tokenų laikytojams, o apsaugai nuo sukčiavimo įvedami reikalavimai asmeninių lėšų lygmeniui kriptovaliutų biržų operatoriams. Ir galiausiai, įsakas taip pat legalizuoja „smart-contract“ – specialias kompiuterines programas, galinčias būti alternatyva tradicinėms popierinėms sutartims, pabrėžia agentūros apžvalgininkas.

Baltarusija šiuo metu bando gauti naudos iš aukštųjų technologijų industrijos, išgyvenančios patį tikriausią bumą „jaunųjų programuotojų dėka, sugebėjusių sukurti produktus, atradusius naudotoją toli už šios buvusios TSRS respublikos ribų“. Būtent čia buvo sukurtas apsikeitimo pranešimais papildinys Viber, o taip pat populiarus tinklo žaidimas World of Tanks, kurių vienas iš kūrėjų Viktoras Kislyj tapo pirmuoju baltarusiu milijardieriumi, primena autorius.

Tuo tarpu, nors tokios kompanijos kaip Alphabet Inc., valdanti Google, ir Facebook, greit išpirkdavo baltarusių gamybos startuolius (startup), dėl susiklosčiusios šalyje „draudžiamos verslo aplinkos“, naujos daug žadančios idėjos negalėjo gauti rizikos kapitalo paramos. Šios problemos sprendimui ir yra nukreiptas pastarasis Lukašenkos įsakas, kurį lobavo daugelis Baltarusijos aukštųjų technologijų kompanijų, konstatuoja Bloomberg.

Minskas planuoja „nuslėpti savo represyvią reputaciją“, sukūręs „juridinį anklavą aukštųjų technologijų kompanijoms“, operuojančioms kriptovaliutomis, kuriame veiks mokesčių lengvatos ir visa eilė Anglijos teisės, komerciniuose reikaluose, nuostatų, patikslinama medžiagoje. Šaliai, kurios saugumo tarnyba iki šiol vadinasi KGB, – tai radikalus proveržis“, pabrėžia autorius.

Bloomberg duomenimis, zona bus sukurta šalia Baltarusijos sostinės esančio aukštųjų technologijų parko, sukurto 2005 metais, bazėje; šiandien didžioji dalis parko rezidentų – ofšorinės programinės įrangos kūrėjų kompanijos, kurios „aptarnauja užsienio klientus, naudodamosi vietinių programuotojų pigiu ir aukštos kvalifikacijos darbu, o taip pat sumažintais mokesčiais“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 300

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....