infa.lt

Seimo Etikos komisija pradės tyrimą dėl G. Landsbergio galimai pažeistų viešųjų ir privačiųjų interesų

08 gruodžio
16:10 2017

Gabrielius Landsbergis

Seimo Etikos ir procedūrų komisija gruodžio 6 d. nusprendė pradėti tyrimą dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos nario Gabrieliaus Landsbergio, ar šis būdamas Ekonomikos komiteto nariu ir priimdamas su energetika susijusius sprendimus, nepažeidė viešųjų ir privačiųjų interesų, nepaisydamas, kad jo šeimos verslas yra susijęs su vienos valstybinės energetikos įmonės dukterine bendrove NT valdos, UAB.

„Seimo nario G.Landsbergio šeimos verslas – privačių darželių tinklas. Jo žmonos Austėjos Landsbergienės įmonės sandoriai, turbūt, domina visuomenę, ypač jei patalpos verslui išsinuomotos iš valstybinės bendrovės dukterinės įmonės už mažesnę nei rinkos kainą. Ar parlamentaras galėjo turėti kokios įtakos patalpų nuomos sandoriui, ar ne, ar nekyla interesų konfliktas, kol jis dirba Ekonomikos komitete – tai išsiaiškins Seimo Etikos ir procedūrų komisija“, – sako kreipimąsi inicijavusios Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Primename, jog valstybės valdomos įmonės NT Valdos patalpose adresu Gervėčių g. 4, Vilniuje, vykdoma Landsbergių šeimai priklausančios įmonės UAB „Karalienės Mortos mokykla“ ir UAB „Vaikystės sodas“ veikla. Dar 2013 m, kai G.Landsbergis dirbo Vyriausybės kanceliarijoje, valstybės valdomoje įmonėje NT Valdos buvo sudarytos išskirtinės sąlygos „Karalienės Mortos mokyklai“ vystyti privatų verslą. 2013 balandį bendrovė NT Valdos be konkurso suteikė teisę įsteigti Landsbergių šeimai priklausantį privatų juridinį asmenį UAB „Karalienės Mortos mokykla“. Be konkurso jai išnuomojo 1770 m2 administracinį pastatą ir sudarė ilgalaikę 10 metų valstybės valdomos įmonės turto nuomos sutartį. Pagrįstai galima manyti, jog dėl to nebuvo sudarytos sąlygos kitiems potencialiems nuomininkams pretenduoti išsinuomoti patalpas.

Patalpų nuomos kaina ženkliai žemesnė nei rinkos – 3,8 EUR/m2 . Tą patvirtino ir Lietuvos energijos audito tarnyba 2015 metų gruodį atlikusi patalpų Gervėčių g. 4 nuomos ir turto valdymo auditą. Buvo konstatuota, kad santykinai žemi nuomos sutarties su UAB „Karalienės Mortos mokykla“ pelningumo rodikliai.

2015 m. rugsėjo 11 d. bendrovės NT Valdos vadovas Olafas Martensas pasirašė sutartį su UAB „Karalienės Mortos mokykla“ vadove Austėja Landsbergiene dėl naujos mokyklos statybos bendrovės NT valdos lėšomis. Šio projekto vertė net 7 mln. Eurų. Valstybinei įmonei „Lietuvos energija“ priklausanti įmonė pagal šią sutartį į privačios naujos mokyklos statybos projektą jau investavo daugiau kaip 270 tūkst. Eurų. Valstybės kontrolės auditoriai atlikę auditą savo išvadose pažymėjo: „Pastebėjome, kad vystytas projektas (naujas „Karalienės Mortos mokykla“ pastatas už NT valdos lėšas) nebuvo viešintas (…). Tokiu būdu nebuvo taikyti skaidrumo, atvirumo ir konkurencingumo principai.

Iškilus į viešumą minėtiems sandoriams, sutartį dėl naujos mokyklos pastatų komplekso A. Landsbergienė suskubo nutraukti, net neprašydama už tai kompensacijos, nors NT valdos ir buvo įsipareigoję atseikėti jai nemenką sumą už netesybas. O 2016 m. UAB „Karalienės Mortos mokykla“ išnuomotą administracinį pastatą su visais įsipareigojimais poniai A.Landsbergienei bandyta parduoti, tačiau nesėkmingai. Kas gi gali norėti tokios „dovanėlės“? Šiemet gruodžio 20 d. vyks naujas aukcionas.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 106

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Klausimėlis    -  2017-12-09, 01:34

    Įdomu ar įvyks kada nors toks stebuklas (gal prieš kokias Kalėdas?..), kad kas nors pagaliau išviešintų Landzberginių biznius, darbelius ir nurodytų jų praturtėjimo šaltinius su sąskaitomis užsieniuose?.. Nes šiuo metu, mūsų „objektyvūs ir nepriklausomi” žurnalistai tik užpakalius sugeba Landzb. bučiuoti…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. kanteris    -  2017-12-09, 07:03

    Niekam seniai ne paslaptis, kad konservatoriai ir juoba Landsbergiai yra neliečiamųjų kasta Lietuvoje. Ir net tokio dalyko, kuris paskelbtas šiame straipsnyje paminėjimas yra milžiniškas žingsnis į priekį. Tiesa, reikia pastebėti, kad žingsnį žengė socialdemokratai, kurie anksčiau daugybę metų pasyviai stebėjo konservatorių darbelius, neskaitant Artūro Skardžiaus tyrimo dėl energetinės nepriklausomybės „independence” aferos, kuris sukėlė daug triukšmo, tačiau taip ir netapo kūnu. Tad, matomai socialdemokratai suprato, kad jie tiesiog neturi kitos išeities, jei nenori sunykti kaip partija ir prarasti rinkėjus, todėl turi imtis bent kokių žingsnių, kurie parodytų, jog jie pasiryžę pasikeitimams valstybėje. Toks socialdemokratų pasiryžimas, jei jis turės seką – nieko gero konservatoriams nežada, tačiau Lietuvai žada labai daug. Gerąja prasme.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Laima    -  2017-12-09, 09:40

    Konservatoriai šaunuoliai ir protingi žmonės tai supranta. Jų reitingai viršūnėje ir vis auga. O kad tokie niekam nežinomi tinklašūdžiai rašineja visokius šmeižtus tai jų toks darbas už kremliaus grašius.

    Atsakyti į šį komentarą
  4.    -  2017-12-09, 11:40

    Laimai Informacija paints iš Lietuvių Seimo puslapio, todėl jokio šmeižto čia nėra nė lašo. I, lad Jim’s teisybė akis bado- tai akivaizdu. Kažkodėl Manaus, jog esate konservatorė.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Klausimėlis    -  2017-12-10, 17:30

    Laimai – net juokinga, jei tik pasitaiko konservatorius kritikuojantis komentaras – tai kiekvienas komentatorius yra „už rublius dirbantis Kremliui” – žodžiu konservai tokia nacionaline vertybe save laiko, kad net svajoja – Kremlius nupirko net pusę Lietuvos žmonių, kad apie juos atsiliepimų neigiamų parašytų. Nebūkit naivi – deja, atsiliepimus rašo Lietuvos piliečiai, niekieno nenupirkti, o tik turintys savo nuomonę, kuriai susidaryti pagrindų yra daugiau nei reikia. Ką manot žmonės nemato konservatorių valdymo pasekmių? Gal, kad jas pamatyti dar kažkas primokėti turi? Konservatorių darbeliai vis tiek bus vieną dieną iškelti į dienos šviesą.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Barbora    -  2017-12-11, 19:40

    Ponia Laima bene Andrikienė?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...