infa.lt

Kiek kavos galima gerti su nauda sveikatai?

03 gruodžio
06:22 2017

kavos virtuvas

Mokslininkų ginčų ir diskusijų objektu jau seniai yra kava, t.y., kavos nauda ar žala. Paskutinis tyrimas, atliktas Edinburgo (Britanija) universitete liudija, jog šio gėrimo bijotis neverta: vartojant 3-4 puodelius per dieną jis yra netgi naudingas sveikatai.

Kame slypi kavos nauda?

Mokslininkai atliko eilę eksperimentų ir nustatė, jog įprotis kasdien vartoti po 3-4 puodelius kavos kasdien gali būti laikomas sveiku. Taip galima apsaugoti save nuo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo diabeto ir net priešlaikinės mirties. Be viso to, kava padeda sumažinti įvairių rūšių vėžio susirgimų riziką, tokių, kaip, pavyzdžiui, prostatos vėžys, endometrinis (gimdos gleivinės) vėžys, vėžiniai odos susirgimai (melanoma, neoplazma). Saikingai vartojant kavą pastebimai sumažėja rizika susirgti kepenų ciroze. Galiausiai, žmonių, sergančių Parkinsono ar Alzheimerio ligomis organizmams, kava taipogi daro teigiamą efektą, be to, tai gali būti kava kaip su kofeinu, taip ir be. Tokios išvados buvo padarytos po 201 klinikinio bandymo, atlikto įvairiose pasaulio šalyse.

Įdomu tai, jog anksčiau, Harvardo sveikatos apsaugos mokyklos specialistai aptiko kitokį, nervų sistemai naudingą efektą nuo kavos vartojimo: kofemanai mažiau kenčia nuo depresijų.

Ir prie viso to, kas jau išsakyta – kiti gastronominiai antidepresantai su mažesniu kofeino kiekiu, tokie, kaip arbata ar šokoladas nė iš tolo nesusilygina su kava.

Perlenkti lazdos vartojant kavą irgi nevertėtų

Kartu su tuo, kas rašoma aukščiau, teigiama populiaraus gėrimo įtaka organizmui – visada saiko klausimas. Mokslininkai įspėjo, jog kavos vartojimas daugiau nei 3-4 puodelius per dieną ne visada vienareikšmiškai saugu. Būti atsargiais reikia ir tuo atveju, jeigu jūs geriate kavą su cukrumi, ledais ar grietinėle – produktais su aukštu riebalų ir angliavandenių lygmeniu. Šie faktoriai neutralizuoja (panaikina) teigiamą kavos poveikį organizmui.

Svarbu ir tai, kaip jūs verdate kavą. Pavyzdžiui, nefiltruoto gėrimo mėgėjams naudojant „prancūzišką presą“ ar elektrinį kavos virtuvą, į jų organizmus patenka kafestolio perteklius, didinantis cholesterolio kiekį organizme.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...