infa.lt

Sekso inkvizicija

14 lapkričio
01:01 2017

seksualinis priekabiavimasCarl Sargeant, Velso darbo ministras baigė gyvenimą savižudybe praėjus keturioms dienoms po to kai buvo atleistas iš darbo. Atleidimo priežastis – trijų moterų anoniminiai kaltinimai „netinkamu seksualiniu elgesiu“. Jokių detalių Karlas Sardžentas nežinojo. Jam net nebuvo pasakyta kas jį kaltina, ir pasiteisinti jis negalėjo: sudėtinga teisintis dėl to, kas įvyko nežinia kur, nežinia kada ir su kuo. Jokių bandymų patikrinti kaltinimus nebuvo: jis tiesiog buvo atleistas ir viskas.

Kas ir kuo apkaltino Sardžentą nežinoma iki šiol: kaltintojos seksualinio priekabiavimo bylose, kaip ir kaltintojai inkvizicijos procesų metu, visada išlieka anonimiški: kitu atveju tai pažeistų jų teisę į į privatumą ir apskritai sužeis jų švelnias sielas. Tačiau, galų gale tapo žinoma, jog kaltinimai buvo susiję su „nepadoriais prisilietimais“ ir „netinkamu dėmesiu“.

Tai yra, Sardžentas nieko neprievartavo ir grasindamas karjeros krachu, kelnaičių katilinėje numauti nebandė. Galbūt jis kam nors uždėjo ranką ant kelio; galbūt suėmė už krūties; galbūt išgėręs vakarėlyje rodė dėmesio ženklus tokiai pat išgėrusiai ir neadekvačiai moteriai, o galbūt ir visai nieko nebuvo: Potifaro žmonos (Polifaro žmona) sindromo taip pat niekas dar neatšaukė.

Ko ir reikėjo laukti.

Seksualinis skandalas, kilęs po Harvio Vainšteino (Harvey Weinstein) demaskavimo, per mėnesį pakeitė žaidimo taisykles. Savo postą prarado Britanijos gynybos ministras seras Maiklas Felonas (Michael Fallon), už tai kad lietė moteriai koją ir Britanijos politiko Džeremio Korbino (Jeremy Corbyn) spaudos sekretorius Deividas Preskotas (David Perscott). Ministrų Damiano Gryno (Damian Green) ir Marko Garnerio(Mark Garnier) reikalai dar tiriami.

Neabejotina – Vainšteinas ir Kevinas Speisi (Kevin Spacey) savo užsitarnavo. Negalima būti serijiniu sekso maniaku, ir keturiolikmetis berniukas neturi atsibusti nuo to, kad suaugęs dėdė lenda pas jį į kelnes. Problema, tačiau, tame, jog – kaip pastebėjo viename iš savo puikių straipsnių Ana Delgado – žodis „išprievartavimas“ pastaruoju metu Vakaruose žaibiškai pakeitė identifikavimo fokusą.

Pradžioje sąvoka „išprievartavimas“ labai išsiplėtė. „Išprievartavimu“ tapo viskas, ką moteris paskelbė kaip tokiu. Dabar „išprievartavimas“ įvyksta net tada, kai kai mergina prisigeria, nueina kartu su vaikinu, prieš tai rašiusi draugei susižavėjimo kupinas SMS žinutes apie tai, jog esą aš einu „pasi*****“, o po to puolė į atgailą ir pareiškė: „mane išprievartavo“.

Tačiau, neužilgo ir to tapo per mažai, ir prie „išprievartavimo“ prisidėjo „seksualinė prievarta“, „seksualinis priekabiavimas”. Sexual assault — tai viskas, kas tik norite. Padėjai ranką kažkam ant kojos – štai tau jau ir sexual assault.

Visais tokiais atvejais apkaltintasis pasirodo visiškai beginklis. Jis negali įrodyti, jog nedėjo rankos ant šlaunies, ypač prieš dešimt metų. Tai – jo žodis prieš jos. Taisyklės padiktuotos Obamos administracijos amerikiečių studentų miesteliams ir panašių bylų svarstymas Britanijos teisėsaugoje faktiškai patvirtina, jog apkaltintasis kaltas, kol neįrodė priešingai.

Bylose apie seksualinę prievartą nekaltumo prezumpcija pakeista inkviziciniu procesu. Ir, kaip ir inkvizicijos gyvavimo metu, kaltintojas išlieka anonimiškas, publikai – visada, o kartais, kaip ir Sardžento atveju – ir pačiam apkaltintajam.

Feministinė teorija teigia, jog rape и sexual misconduct — tai tokia baisi trauma, jog moteris niekada nėra pajėgi apie ją sumeluoti. Jei sako, kad buvo, reiškia – buvo. Tai patinas, pas kurį mintyse visada vienas ir tas pats, sugeba meluoti apie savo santykius su moterimis. Moteris gi, – eterinė būtybė, negabi isterikai ir melui, niekada dėl prievartos nieko melagingai neapkaltins.

Praktika nepatvirtina šios teorijos.

Kalebas Vorneris (Caleb Warner), Šiaurės Dakotos studentas, permiegojo su studente. Studentei jis patiko ir ji pasiūlė jam būti jos vaikinu. Kalebas atsisakė. Sekančią dieną ji apkaltino vaikiną ją išprievartavus.

Dešimtmetė mergaitė Elizabet Peidž Kast (Elizabeth Paige Coast) naršydama internete įlindo į porno tinklapį, kur stebint ją ir užtiko dievobaiminga mama. Kad paaiškintų mamai savo elgesį Elizabet pareiškė, jog ją išprievartavo kaimynas. Kaimyną pasodino. Jis iškalėjo ketverius metus, po ko Elizabet prisipažino, jog sumelavo.

University of Virginia studentė ilgai pasakojo apie baisų grupinį išprievartavimą, kurį ji išgyveno viename vakarėlyje vykusiame Phi Kappa Psi. Šie pasakojimai padėjo jos asmeninei karjerai. Ji susikūrė savo įvaizdį kaip rape survivor, pateko į komitetus ir posėdžiavo komisijose. Žurnalas Rolling Stone buvo taip susidomėjęs jos istorija, jog parašė apie šią herojišką auką didžiulį straipsnį. Po ko paaiškėjo, jog jokio išprievartavimo nebuvo, o isterikė-mergina viską susikūrė iš oro, kad tuo pateisintų savo blogą mokymąsi.

Turtingi tėvai įtaisė savo dukterį į vieną iš pačių prestižinių Londono mokyklų. Mergaitė blogai mokėsi, kentė nuo maitinimosi sutrikimų ir kartais ją užpuldavo panikos priepuoliai. Kai tėvai ėmė ją klausinėti blogo mokymosi priežasčių, ji pareiškė, jog ją išprievartavo geografijos mokytojas Kato Haris (Kato Harris).

Hariso nelaimei, mergaitės tėvai buvo taip pat truputį psichopatai. Jie pasamdė brangiausius detektyvus, kad kiek tai bekainuotų nubaustų dukters skriaudiką – tarp jų pasamdytų atsidūrė net buvusi Skotlend-Jardo viršininko pavaduotoja Sju Akers (Sue Akers), kuri darė visokeriopą spaudimą tyrimui.

Byla subyrėjo teisme. Prisiekusiems prireikė 26 minučių, kad visiškai išteisintų Harisą, Tačiau jo karjera ir psichika buvo iki to meto buvo nepataisomai sugriauti. Kalbant apie mažąją isterikę, ieškojusią ant ko čia perkėlus atsakomybę už savo nesėkmes moksle, – ji išliko anonimiška.

Dabartiniai seksualinio priekabiavimo procesai pilnai pažeidžia nekaltumo prezumpciją. Apkaltintasis laikomas kaltu, jei tik negali įrodyti savo absoliutaus nedalyvavimo. Net, jeigu kaltinimas ir nebus palaikytas teisme, jo gyvenimas ir karjera bus visiškai sugriauti. Iškart po arešto jo vardas atsiduria visuose laikraščiuose. Bet netgi nekaltumo prezumpcijos principo atsisakymas yra tik kur kas svarbesnės problemos pasekmė.

Žmogaus patelės seksualinis elgesys daugelio tūkstantmečių eigoje buvo pačio griežčiausio reguliavimo objektu. Visos sėkmingos civilizacijos paversdavo moterį preke. Ši prekė turėjo būti sveika ir nesugadinta, ir pačios įvairiausios kultūros imdavosi pasibjaurėtinų gudrybių tam, kad garantuotų, jog prekė atsives palikuonis tik nuo savo savininko. Kinai bintavo savo moterims kojas, arabai išpjaudavo (ir dabar išpjauna) joms lytines lūpas, žydai ir musulmonai užmėtydavo savo neištikimas moteris akmenimis, ir visos – absoliučiai visos bent kiek pažengusios kultūros, darė viską, kad moters nekaltybė būtų išlaikyta iki vestuvių, o po vestuvių ištikimybė.

60-ųjų metų seksualinė revoliucija visą šią tabu sistemą išsiuntė į šiukšlyną: moterys tapo tokios pat laisvos savo seksualinio elgesio požiūriu kaip ir vyrai.

Tačiau dabar švytuoklė palinko į kitą pusę. Gavosi, jog moteris laisva, o vyras – ne. Moteris gali viską kas įmanoma. Prisigerti vakarėlyje. Kabinėtis prie vyro. Ateiti pas jį į kambarį, sėstis jam ant kelių, siųsti jam vulgarias SMS žinutes, bet jeigu ji apsigalvos pačiu atsakingiausiu momentu – tai jau bus išprievartavimas. Ir net, jeigu ji apsigalvos jau po visko, – tai taip pat, pasirodo, išprievartavimas! Ji buvo girta! Ji nesuprato, ką daro! O jis, šunsnukis, išgama, padaras, pasinaudojo jos bejėgiška būsena.

Tai aš ne apie tai, jog „pati kalta“. Visai ne. Būna situacijos, kai niekas nekaltas. Kai kaltų tiesiog nėra.

Laisvė susijusi su atsakomybe: tame tarpe ir atsakomybe už tai, kaip moteris naudojasi savo kūnu.

Jeigu du girti studentai permiegojo kartu, tai visiškai nereiškia, jog mergina „pati kalta“. Bet tai lygiai taip pat nereiškia, jog „prakeiktas patinas nekaltas“. Tai reiškia, jog žmogus turi nešti atsakomybę už savo veiksmus: spjauti, išgyventi ir pamiršti.

Jeigu bosas kimba prie tavęs – skelk antausį. Nepadeda – išeik. O jeigu tu skatini tai, kad padarytum karjerą, tai nereikia po to pasakoti, kaip jis tave seksualiai patvarkė. Galų gale, seksualinė revoliucija suteikė galimybę daugeliui moterų daryti karjerą seniausiu būdu – per lovą, ir labai daugelis moterų tuo pasinaudojo. Įdomu, kiek Vainšteino aukų savanoriškai lipo pas jį į lovą, tikėdamosi greitos karjeros?

Suprantama, kad visame tame daug purvo ir skausmo, be to vieningų taisyklių nebūna: tai, ką viena priima kaip sėkmę (valio! prisijaukinau bosą), kita – kaip negyjančią žaizdą. Žmonės – pikti. Žmonės suteikia vieni kitiems daug blogio. Tačiau tame ir reikalas, kad ne visas žmonių elgesys pasiduoda įstatymams.

Ne visada tai baudžiama įstatymu. Žmogų darbe gali sužeisti, apšmeižti, pakišti, nustatyti prieš jį draugus. Bet blogiau nei situaciją, kurioje žmogus pažeidžiamas, yra tik situacija, kai jis turi teisę kreipti sį policiją su skundu: „Mane pažeidė!“. Todėl, kad lyg tyčia, į policiją dažniausiai kreipsis ne tas, kurį pažeidė iš tiesų, o neurotikas ir psichas.

Tas pats ir su seksu. Žmonių visuomenėje (ir net gyvūnų bandoje) seksas – visada daugiau, nei seksas. Tai būdas kurti santykius kolektyve, tai būdas išreikšti dominavimą, tai būdas pažeminti, prisirišti ar padaryti karjerą. Situacijoje, kai seksas tapo laisvės teritorija, mes tiesiog negalime sau leisti įstatymu reguliuoti visų jo atspalvių.

Priešingu atveju, kiekvienam Harviui Vainšteinui mes gausime po Karlą Sardžentą, nusižudžiusį todėl, kad jo bosui buvo pasakyta, jog jis kažkada kažką palietė už kojos.

Julija Latynina (Юлия Латынина)

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 3

  1. Ne inkvizicija, o civilizacija ir moterų teisės    -  2017-11-14, 10:29

    „Jeigu bosas kimba prie tavęs – skelk antausį. Nepadeda – išeik.”

    Dabar kiti laikai. Už antausį bosas gali iškviesti policiją ir būsi teisiama už chuliganizmą, o kodėl moteris turi išeiti, prarasdama darbą ir pajamas, vien dėl kažkokio sekso ištroškusio patino, tai visai neaišku.Tam ir yra įstatymai, ginantys moteris, kad joms nereikėtų muštis ir palikinėti darbų.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Antanas    -  2017-11-15, 08:31

    Tai ne įstatymai ginantys moteris, tai įstatynai griaunantys nusistovėjusią santvarką ir suteikiantys galimybę bet ką apkaltinti seksualiniu priekabiavimu. Kaltinamasis turi labai pasistengti įrodyti savo nekaltumą. Oponuojant ankstesniam komentarui galima pateikti pavyzdį: moteris prašo pakelti atlyginimą arba pakelti pareigose. Vadovui atsisakius galima jį šantažuoti, kad jeigu nekelsi, pasiskūsiu, kad seksualiai priekabiavai. Manau daugelis lengviau pakels, nei eis į teismus ir įrodinės, kad nekaltas. Ar čia teisinga sistema?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Antanas    -  2017-11-15, 08:35

    Beje Anglijoje labai gerai matoma kaip susidorojama su politiniais oponentais prisidengiant seksualiniu priekabiavimu. Dabar nebereikia net kambarinės liudijimų teisme, kad apkaltinti, kaip tai buvo su Europos centrinio banko vadovu.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...