infa.lt

JAV ruošiasi „nusodinti“ Kiniją Pietų-Kinijos jūroje

03 birželio
01:02 2015

Donald Kirk

paveikslėlisTuo tarpu vietos gyventojai laukia, jog amerikiečių jūreivių sugrįžimas taps jų „aukso gysla“.

„Amerikiečių vėliavos plevėsuoja nuo raketinio kreiserio Shiloh nosies iki laivagalio, kol jis švartuojasi prieplaukoje iš kitos siauro kanalo pusės nuo suklypusių, paliktos JAV karinės-jūrų bazės Subic Bay pastatų. Ši prieplauka kažkada buvo amerikiečių karinės galios Pietų-Kinijos jūroje bastionu, po to, kai JAV pajėgos atkariavo šią bazę pas ispanus 1899 metais“, – rašo Independent

Ilgo pėsčiųjų tilto, jungiančio prieplauką su krantu, gale, nekantrūs prekeiviai vėl parduoda suvenyrus, o taksistai laukai jūreivių, pasiruošusių naktinėms išgertuvėms Olongapo – filipiniečių miesto netoli bazės, baruose.

Dabar, po beveik ketvirčio amžiaus, kai JAV karinėms-jūrų pajėgoms teko atiduoti savo Subic Bay ir Clark oro pajėgų bazes, amerikiečiai vėl pasiruošę ginti Filipinus ir visą regioną, rašoma straipsnyje.

Filipinų senatas, 1991-aisiais nubalsavęs prieš JAV bazių nuomos pratęsimą, dabar nuėmė savo draudimą amerikiečiams grįžti į vandenis, kuriems gresia naujos Kinijos pretenzijos beveik visai Pietų-Kinijos jūrai, tame tarpe ir Spratly saloms, ginčijamoms Filipinų, Vietnamo, Malaizijos ir Brunėjaus, paaiškina leidinys.

„JAV ir kitos valstybės tvirtina, jog Kinija ruošiasi pastatyti aerouostą ir dislokuoti savo lėktuvus salose, kas žymiai išplės Pekino kariuomenės pasiekiamumo zoną“, – kalbama straipsnyje.

Pasisakydamas Hanojuje, JAV gynybos ministras Ashton Carter pareiškė, jog “pakrantės juostos Pietų-Kinijos jūroje plėtimosi tempas ir mastas” greitai padidino “apsiskaičiavimo arba konflikto riziką” tarp Kinijos ir kitų valstybių, kurios pretenduoja į tas pačias salas, rifus ir atolus.

Jis pažymėjo, kad Kinija turi sustabdyti savo projektą „nedelsiant ir ilgam“. „Jis to neįvardijo, tačiau į tų „kitų valstybių“ tarpą įeina ir JAV, pasitinkant kurios lėktuvus, kai jie skrenda ginčytinoje erdvėje, išskrenda kinų lėktuvai“, – pastebi straipsnio autorius.

Subic Bay vietos gyventojai spėlioja, ar nepranašauja Shiloh atvykimas didesnio JAV pajėgų buvimo. Tarp vietos gyventojų viltys didelės, nes jiems amerikiečiai kariškiai įprastai yra „aukso gysla“, nežiūrint į antiamerikietiškus politikų pareiškimus. „Reikalai juda ne ypač gerai, – sako parduotuvės savininkas, pardavinėjęs elektroninę įrangą amerikiečių kariškiams. – Jie mums reikalingi“.

Straipsnio autorius primena neseniai vykusius epizodus, kai amerikiečių kariškiai buvo kaltinami prievartavimu ir žmogžudyste. „Amerikiečių jūrų pėstininką dabar teisia už tai, kad jis, galimai, pasmaugė filipinietį transeksualą“, – rašo leidinys.

Pereitas išeigines JAV kariškiams buvo leista aplankyti miestą pirmą kartą nuo to meto, kai kovo mėnesį prasidėjo teismo posėdžiai šioje byloje, paaiškina autorius.

Jūreivių atvykimas pradžiugino Olongapo miesto merą Rolen Paulino, pareiškusį, kad jų ilgas nebuvimas jo miestą ir šalį padarė vargingesne. Kai kurie vietos gyventojai demonstruoja didelį atsargumą, pastebi žurnalistas. „Jie ir geri, ir blogi, – pareiškė policininkas. – Mes džiaugiamės, kad jie atvyko, tačiau kartais jie prisigeria. Tada mums kyla problemos“.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 119

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....