infa.lt

Dovilė Šakalienė džiaugiasi pagaliau įgyvendinusi savo ilgai brandintus planus vaiko teisių apsaugos klausimu

28 rugsėjo
17:53 2017
Mykolas Majauskas ir Dovilė Šakalienė

Dovilė Šakalienė (kairėje)

Šiandien, rugsėjo 28 d., plenariniame Seimo posėdyje buvo galutinai nuspręsta dėl vaiko teisių apsaugos sistemos reformos. Seimas pritarė – bus iš pagrindų reformuota vaiko teisių apsaugos sistema. Daugiau dėmesio skiriama šeimai, prevencijai prieš smurtą šeimoje, vaiko apsaugai ir vaiko gerovei užtikrinti.

Seimas pritarė Liberalų sąjūdžio frakcijos narės Dovilės Šakalienės teiktam vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektui, kuris iš esmės reformuos vaiko teisių apsaugos bei pagalbos vaikui ir šeimai teikimo sistemą. „Ši reforma iš esmės yra įrankis apversti mūsų visuomenę aukštyn kojomis – visi esame pavargę nuo baimės ir smurto atmosferos, kurioje bijoma priimti sprendimus ir vengiama prisiimti atsakomybę. Dabar galime pasikeisti, nebijoti prašyti pagalbos, pradėti keistis nuo savęs, reikalauti skaidrių ir profesionalių paslaugų bei išmokti dirbti komandoje“, – sako reformos iniciatorė D. Šakalienė. Pagaliau suformuota nuosekli ir koordinuota vaiko teisių apsaugos institucijų sistema, užtikrinanti tinkamą vaiko teisių ir jo teisėtų interesų apsaugą ir atstovavimą jiems. Įstatymo reforma buvo vilkinta kone du dešimtmečius. Parlamentarė džiaugiasi, kad po 14 metų darbo pagaliau matomi realūs pokyčiai. „Keliauju po savivaldybes ir matau, kad psichologinis lūžis įvyko, žmonės keičiasi. O šiandien priimtas įstatymas duos aiškų įrankį, kaip galima padėti vaikams, šeimoms ir net patiems su vaiku dirbantiems specialistams.

Aš labai džiaugiuosi, kad tiek ilgai brandintas ir puoselėtas ir toks svarbus mano darbas šiandien pagaliau išleidžiamas į gyvenimą“, – džiaugėsi Dovilė Šakalienė.

Svarbūs pasikeitimai priėmus naująjį įstatymą ir susijusias pataisas:

 

♦ Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba iš metodinio centro taps realiai vaiko teisių apsaugą vykdančia institucija.

♦ Atskiriama vaiko teisių apsaugos kontrolė nuo paslaugų teikimo – nebebus interesų konflikto, kai po tuo pačiu stogu teikiamos paslaugos ir vykdoma jų kontrolė.

♦ Oficialiai nustatoma prievolė institucijoms dirbti komandoje ir nuo pat pradžių į procesą bei sprendimų priėmimą įtraukti vaiką bei šeimą. Atsiranda atvejo vadybininkas, kurio kvietimui privalės paklusti visų institucijų atstovai.

♦ Reglamentuotas grėsmės vaikui nustatymas – kriterijai, lygiai ir konkrečiu ministro įsakymu numatyta aiški praktinė tvarka. Spalį prasidės praktiniai apmokymai visose savivaldybėse.

♦ Įvedamos mobiliosios komandos – intensyvią intervenciją galinčios įvykdyti specialistų grupės.

♦ Vaikai iš šeimos galės būti paimami tik teismo sprendimu.

♦ Vaikų iki 6-erių metų be objektyvios būtinybės negalima palikti be vyresnių nei suaugusiųjų priežiūros.

Be visų šių pakeitimų įstatyme pabrėžiama, kad nebelieka skirstymo į socialinės rizikos šeimas. Dabar pagalba bus prieinama visoms šeimoms pagal poreikį. Taip pat atskirai įtvirtinama vaikų su negalia teisių apsauga, užtikrinanti, kad jiems būtų suteikta visa būtina pagalba. Valstybės pareiga tampa aktyviai teikti visą reikalingą pagalbą šeimoms. Įstatymas įsigalios nuo 2018 m. liepos 1 d., tačiau jau iki to laiko turės būti įvykdyti visi praktiniai pasikeitimai nacionaliniu ir savivaldos lygiu. Balsavime dalyvavo 101 Seimo narys, 100 balsavo – už, vienas susilaikė, balsavimų prieš nebuvo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 196

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......